10 obiceiuri simple de fitness

de

Poate că unora dintre cititorii acestui articol nu le va plăcea prea mult tonul pe care îl voi folosi în el, dar, fără îndoială, un lucru este sigur: atât începătorii, cât și veteranii vor avea de beneficiat de pe urma celor 10 obiceiuri fundamentale pe care am să le descriu imediat. Nu pot să mă abțin și voi include în textul de față și câteva clișee, dar și niște vorbe motivaționale, că, vorba aceea, avem nevoie și de ele.

Aceste obiceiuri pe care le aduc în discuție sunt bune de adoptat de către oricine, indiferent de nivelul lor de pregătire sau vârstă și se pot implementa imediat. Vă gândiți, probabil, de ce ar trebui să ascultați de un necunoscut de pe internet când vine vorba despre sănătate și fitness. Ei bine, motivul principal pentru care ar trebui să faceți acest lucru, este acela că nu există un sentiment mai rău decât acela de a fi trăit o viață în care să fi regretat că nu ați făcut un anumit lucru la timpul lui. Credeți-mă, o abordare proactivă a sănătății și stării de bine a corpului vostru vă va îmbogăți viața în mult mai multe moduri decât are putea-o face o abordare reactivă. Așadar, să începem cu cele 10 obiceiuri simple de fitness!

1. Faceți mișcare. Zilnic

Nu mai este nimic special de adăugat aici. Pur și simplu, începeți și faceți mișcare cât de des se poate. Ieșiți la o plimbare în parc, practicați un sport, luați-vă abonament la sală, duceți-vă la înot, nu contează! Alegerea este a voastră. Ceea ce mă sperie pe mine, personal, este să mă trezesc într-o dimineață și să-mi spun cu tristețe că mi-aș fi dorit să am grijă mai bine de corpul meu când eram mai tânăr și mai în putere. Nu fiți și voi astfel de suflete deprimate, care trăiesc în trecut și care și-au lăsat corpul să se deterioreze! Viața voastră nu devine mai bună cu noroc, ci numai atunci când survine o schimbare.

2. Rămâneți cu răsuflarea tăiată cât mai des

Nu puteam să scriu un articol de acest gen fără să nu fac referire și la HIIT (High Intensity Interval Training). E vremea să vă puneți serios pe treabă. Împingeți-vă organismul dincolo de nivelul său de confort, transpirați un pic, rămâneți fără suflu și simțiți cu aproape că vă iau foc plămânii. Ceea ce nu vă omoară, vă face mai puternici! V-am spus că limbajul acestui articol este un pic mai diferit și presărat cu mici clișee, nu? Acum, serios vorbind, intrați în acea zonă anaerobică și veți vedea ce minuni poate face ea pentru sănătatea voastră.

3. Opriți-vă cu dietele, pentru totdeauna

 

[sociallocker]

Când mâncatul devine un obicei, nu mai este de mult o dietă. Nu vă mai uitați în toate revistele cu vedete și nu vă mai faceți griji că nu urmați ultimele trenduri în materie de diete, suplimente nutritive sau remedii herbale concepute de doctor Oz din ierburi miraculoase descoperite în Atlantida. Haideți, mai întâi de toate, să schimbăm un singur lucru pe moment, să facem totul treptat și să transformăm acel lucru în obicei, după care să mergem mai departe cu restul. Dacă aveți nevoie de puțin ajutor într-o astfel de situație, găsiți-vă un mentor, cineva care să vă ghideze și să vă ofere sfaturi bune și care să fie, de preferat, o persoană respectată și de încredere în industria sănătății.

4. Planificați-vă viitorul începând de astăzi

Planificarea viitorului este, pentru unele persoane, un călcâi al lui Ahile. Cu siguranță, dacă nu vă mișcați înainte, atunci vă mișcați înapoi. A nu avea nici un plan este fix începutul sfârșitului. Singurul fel în care vă puteți stabili scopuri sau ținte greșite, este să nu vi le stabiliți deloc. Fie că vă faceți planuri mici sau mari, pe 1-5-10 ani, fie că acestea cuprind scopuri structurate pe zile sau săptămâni, toate sunt esențiale. Evident, nu doar în fitness, ci și în viață. Trebuie să știți pentru ce anume lucrați: pentru slăbit, pentru un eveniment sportiv, pentru maraton, pentru a vă corecta mișcări greșite sau, pur și simplu, pentru a vă menține activi.

Nu contează ce scop aveți, scrieți-l pe o foaie de hârtie, analizați-l din când în când și faceți modificările necesare pe parcurs.

5. Sunteți ceea ce mâncați în mare parte a timpului

A fi sănătoși, atât din punct de vedere nutrițional, cât și fizic, nu este o „slujbă part-time”. Trebuie să fiți foarte motivați și foarte determinați în ceea ce faceți. Dar, să nu ne lăsăm duși de val. Oricine vă cunoaște, știe că aveți anumite slăbiciuni: costițe, aripi de pui, floricele, sucuri acidulate (Cola, Pepsi) sau dulciuri, mai ales dacă stați în fața televizorului sau a calculatorului și vreți să mai gustați câte ceva când urmăriți un film. Ei bine, dacă vă plac aceste alimente, mâncați-le! Pur și simplu!

Faza este că, adesea, le veți putea mânca, deoarece, în mare parte a timpului, îi veți oferi corpului vostru și nutrienții de care are cu adevărat nevoie. Și când spun adesea, nu mă refer la un procent 51% mâncăruri sănătoase – 49% mâncăruri nesănătoase. Deși, dacă acesta este raportul vostru în prezent, atunci e acceptabil. Ceea ce vreau eu să vă fac să realizați este să schimbați raportul în fiecare săptămână, dacă se poate: 60/40, 65/35, 70/30 etc. Pentru aceia dintre voi care vor schimbări mai rapide, cel mai bun raport este de 90/10.

6. Fiți hidratați 24/7

Apa este esența vieții! Credeți că beți suficientă? Mai gândiți-vă! Trebuie să beți mai multă. Apa este unul dintre elementele cruciale în funcționarea optimă a corpului, dar este și cel mai ignorat. Dar, vestea bună este că, dintre toate obiceiurile enumerate în această listă, acesta este cel mai simplu de implementat. Cumpărați o sticlă de apă și luați-o cu voi pe unde mergeți. Beți din ea regulat. Veți realiza imediat că veți vrea să beți și mai multă apă.

7. Experimentați

Încercați orice: diete bogate în carbohidrați, sărace în carbohidrați, cu multe grăsimi, postit, diete fără gluten, cu multe calorii, cu puține calorii și tot felul de tipuri de strategii de nutriție. Faceți antrenamente CrossFit, culturism, alergare pe distanțe semi-lungi, sprinturi, antrenamente circuit, tabata, ridicări de greutăți, gimnastică, yoga, pilates și multe alte feluri de activități fizice sau sporturi. Toate aceste lucruri enumerate adineauri nu sunt trecute aici ca să mă dau eu mare cu ele și să par un mare cunoscător în ale sporturilor, ci pentru a demonstra ceva: trebuie să încercați mereu chestii noi, să vă mențineți „proaspeți”.

Nu cred că cineva are dreptul să vorbească de rău un anumit sport până nu l-a încercat personal. Bun, poate că nu tuturor ne place să alergăm un maraton, dar nu ar trebui să avem absolut nimic cu persoanele care fac acest lucru pentru că le place. Singura mea problemă, când vine vorba despre alegătorii la maraton, este aceea că ei se așteaptă să-și transforme corpurile în niște opere de artă parcă sculptate de Michelangelo. Mă rog, înapoi la ce spuneam până acum: cu cât încercați cât mai multe lucruri, cu atât sunteți mai câștigați.

8. Găsiți persoane cu aceleași preocupări (sportive și de sănătate) ca și voi și stați în compania lor

Înconjurați-vă de oameni care împărtășesc aceleași valori ca și voi. Sau, dacă pentru voi un astfel de stil de viață este nou, înconjurați-vă cu oameni care au aceleași valori ca acelea pe care doriți să le adoptați și voi. Vă va fi mult mai ușor să trăiți așa după cum vă doriți, dacă stați printre indivizi care împărtășesc aceleași lucruri ca și voi.

9. Eliminați vina

O, nu, tocmai ați mâncat o masă mai copioasă pe care nu ar fi trebuit s-o mâncați! E, și ce? Ce o să faceți, o să vă puneți într-un colț și o să plângeți? Dacă vă măsurați fiecare calorie pe care o consumați cu o strictețe mai mare decât dă dovadă paza unui aeroport când vă controlează bagajele, cred că e timpul să vă găsiți un hobby nou. Să fim serioși, nu vă puteți strica dintr-o dată stilul perfect de viață pe care îl duceați până acum dacă ați mâncat câteva felii de pizza vineri seara. Nu, nici berea aceea pe care ați băut-o nu vă poate face rău. Indiferent cum numiți un astfel de eveniment, că e el un „cheat meal” (trișare) sau pur și simplu un mâncat de genul „c-așa am vrut eu”, faceți acest lucru, dacă vreți, și treceți mai departe.

Nu trebuie să vă simțiți vinovați că ați consumat niște alimente nu tocmai sănătoase din când în când. Dacă vă ghidați după regula 90/10, acestea nu ar trebui să vă creeze probleme. Conștientizați c-ați făcut lucrurile acestea și reveniți, apoi, la programul vostru normal de alimentație și exerciții fizice!

[/sociallocker]

 

10. Începeți. Acum. Astăzi!

Când este momentul perfect să începeți să implementați aceste obiceiuri? Nu există așa ceva! Pur și simplu începeți! Pentru că, dacă tot așteptați momentul perfect, inspirația divină, pe sfântul Petru de la Poarta Raiului sau alinierea perfectă a planetelor din galaxia Andromeda (presupunând că se găsesc planete acolo), nu o să faceți niciodată nimic.