10 sfaturi utile pentru babysitteri

de

Îți dorești să începi o carieră ca babysitter, dar nu știi exact ce ar trebui să faci pentru a fi atât pe placul copiilor cât și al părinților? În afară de multă răbdare, îngrijirea unor copii implică și foarte multă responsabilitate și creativitate. Pentru a te ridica la înălțimea așteptărilor trebuie să te perfecționezi tot timpul și să îți asumi responsabilitatea îngrijirii și educării unor copii.

Așa cum spuneam și într-un alt articol cu sfaturi pentru babysitteri, ar fi multe de spus despre acest domeniu, însă de această dată mă voi limita la câteva sfaturi utile pentru babysitteri în ceea ce privește strict interacțiunea cu copiii.

1. Fii pozitiv

De fiecare dată când simți nevoia de a-i da copilului indicații, sfaturi sau instrucțiuni despre cum să facă un anumit lucru, încearcă să folosești un limbaj pozitiv, pe un ton blând. Este mult mai încurajator pentru cei mici să audă ceea ce ar trebui să facă și nu ceea ce NU trebuie să facă. În plus, un ton calm și echilibrat poate face minuni chiar și cu cel mai încăpățânat pitic.

2. Oferă recompense

Și aici nu mă refer la bomboane, dreptul de a folosi tableta sau alte recompense de acest fel, nu tocmai productive, ci la încurajări verbale sau la tradiționalul ”bate palma!”. Dacă își vor vedea eforturile recunoscute și apreciate, cei mici se vor simți încurajați să continue în acest fel.

3. Fii sincer

Atât cu copiii cât și cu părinții lor. Dacă cei mici ți-au făcut ziua un calvar nu ezita să le spui asta și părinților. În acest fel părinții vor ști cum să se poarte cu copiii în așa fel încât să le ofere cea mai bună educație.

În ceea ce privește sinceritatea față de cei mici, încearcă să nu promiți ceva dacă nu te poți ține de cuvânt. Copiii vor ține minte și își vor pierde rapid încrederea în tine. De aici și până la niște mici monstruleți răzvrătiți nu va mai fi decât un pas.

4. Asumă-ți rolul de părinte

Atunci când ai grijă de niște copii trebuie să fii conștient de responsabilitatea pe care o ai și că în lipsa părinților trebuie să te ocupi tu de educația și bunăstarea celor mici. De asemenea, trebuie să ai grijă ca aceștia să fie bine hrăniți, îngrijiți și mereu în siguranță, indiferent dacă sunteți în casă ori afară.

De asemenea, trebuie să știi și că în ochii copiilor tu ești un exemplu, un model de urmat, așa că ai grijă să fii mereu răbdătoare și zâmbitoare, în așa fel încât să fii un exemplu pozitiv.

5. Rămâi concentrat

De fiecare dată când te simți distrasă de la ceea ce faci, încearcă să îți amintești faptul că job-ul tău constă în avea grijă de unul sau mai mulți pici, așa că asta ar trebui să faci. Evită să stai la taclale la telefon ori pe rețelele sociale. O clipă de neatenție, mai ales dacă sunteți afară, poate avea urmări din cele mai neplăcute, ca să nu spun tragice.

6. Ai grijă de casă

Chiar dacă menajul nu intră în atribuțiile tale, este de bun simț să strângi masa după tine și cei mici sau să aduni jucăriile după ce le-ați împrăștiat prin toată casa. De asemenea, pentru siguranța voastră, atunci când plecați de acasă, trebuie să te asiguri că ai închis toate robinetele sau ochiurile de la aragaz.

7. Fă-ți un plan

Înainte de a accepta un job, gândește-te ce vârstă au copiii sau copilul, dacă sunt fete sau băieți. Astfel îți poți da seama ce tip de activități ai putea face cu ei și dacă acestea îți fac și ție plăcere. Cu o planificare prealabilă, indiferent dacă stai cu unul sau mai mulți copii, vei evita activitățile precum uitatul la televizor sau jocurile pe calculator.

8. Dă în mintea copiilor!

Nu îți fie teamă să te prostești atunci când te joci cu cei mici. Nimic nu îi distrează mai tare decât un adult care se maimuțărește în toate felurile posibile. Dansează cu ei, țopăie, aleargă cât e ziua de lungă și vei avea de-a face cu niște îngerași!

9. Ieșiți afară

Cel mai bun loc de joacă este afară! Așadar, după ce ați terminat toate activitățile de rutină precum temele sau masa, ieșiți în curte sau într-un parc. Indiferent de anotimp, puteți găsi activități care să vă facă plăcere în egală măsură.

10. Ia notiție

Dacă stai cu mai mulți copii, din familii diferite, o idee bună ar fi să îți faci pentru fiecare familie un fel de tabel informativ cu programul de lucru sau cu activitățile preferate ale copiilor. De asemenea, aici îți poți nota și dacă vreunul din cei mici suferă de vreo alergie sau dacă unul din ei are un regim alimentar special de urmat.