3 antrenamente importante pentru fotbal

de

A antrena o echipă de fotbal poate fi o experiență amuzantă pentru oricine este pasionat de sport și de oameni. Munca unui antrenor de fotbal poate fi una care să îi aducă multe satisfacții, dar este, de asemenea și una de durată. Dacă se joacă la un nivel profesionist, atunci și așteptările sunt mai mari și toate eșecurile sau succesele depind atât de pricepere antrenorului echipei respective, cât și de pregătirea întregului lot.

Sunt destul de multe lucruri de spus atunci când vine vorba de antrenamentele de fotbal. Sunt multe sfaturi de oferit. Dar, din punctul meu de vedere, cele mai importante 3 antrenamente de bază în acest sport, pe care le poate pune la punct un antrenor, sunt următoarele:

1. Driblingurile: orice jucător de fotbal are nevoie, printre altele, și de o deprindere foarte bună când vine vorba de driblarea adversarului. Lipsa unei pregătiri adecvate în acest caz poate duce la limitări în ceea ce privește tehnica jucătorului respectiv, lucru deloc plăcut dacă sunteți jucători de câmp.

Pentru copiii mai mici, acest tip de antrenament poate fi unul gen „urmează-l pe antrenor”. Iată ce înseamnă, pe scurt, această activitate: fiecare copil primește o minge pe care trebuie să o șuteze și apoi să alerge în direcția în care se duce și antrenorul lui. Copiii vor fi bucuroși să ia parte la un antrenament de genul acesta, în special dacă sunt fanii zicalei „urmează-ți liderul”.

Copiii mai mari ar trebui să primească o pregătire ceva mai avansată, ca de exemplu, să fie învățați cum să controleze cât mai bine mingea sau cum să ocolească toate obstacolele ce le ies în cale pe terenul de fotbal (alți adversari, jaloane, steaguri etc.). Dacă alegeți o astfel de formă de antrenament, atunci este foarte important să le oferiți copiilor informațiile corecte, dar să le și arătați cum trebuie procedat.

De exemplu, dacă aceștia sunt puși să alerge printre jaloane, trebuie să li se arate cum să treacă printre acestea în mod corect, alternând mișcările de pe un picior pe altul.

2. Pasele: al doilea cel mai important tip de antrenament la fotbal sunt pasele. Revenind un pic la copii, pentru cei mai mici puteți aranja următoare sesiune de antrenament: îi puneți să stea într-un cerc și să paseze mingea de la unul la altul, strigând, în același timp, numele coechipierului spre care se trimite mingea. Pentru jucătorii mai mari, situația se schimbă.

Lor trebuie să li se arate cum să paseze o minge din mișcare. Se organizează grupuri de câte două sau mai multe persoane care vor trebui să alerge cu mingea pe teren, într-o anumită formație de pase. Ideea este ca acești jucători să ajungă, în final, la poarta adversă și să înscrie.

3. Apărarea: nici un antrenament de fotbal nu are cum să fie complet fără a da atenție mișcărilor defensive. Pentru jucătorii mai tineri (sau mai puțin experimentați), un antrenament de pase poate decurge așa: vor fi împărțiți în două echipe și vor fi puși să încerce să-și oprească adversarii care vor încerca să treacă de ei.

Pentru jucătorii ceva mai experimentați, se poate utiliza următorul tip de antrenament: se aleg 4 oameni. Unul este portar, al doilea, fundaș, al treilea și al patrulea, atacanți. Cei care vor juca rolul atacanților, vor fi adversarii celorlalți doi jucători din teren. Ei vor fi cei care, prin diverse tipuri de pase și driblinguri, vor încerca să treacă de apărarea adversă și să înscrie.

Fundașul și portarul, evident, vor trebui să îi oprească pe cei doi atacanți să înscrie în poarta lor.

În final, mai trebuie făcute câteva mici observații. O echipă de fotbal trebuie pregătită pe toate planurile, nu doar pe cele amintite mai sus. Trebuie să aveți și un plan pentru diverse scenarii ce pot apărea pe terenul de fotbal. Ce faceți dacă meciul se încheie la egalitate și urmează penalty-uri? Sunteți pregătiți pentru asta? Dar pentru executarea cornerelor?

Știe fiecare jucător ce rol are și care este poziția și datoria sa în formula de joc? Orice detaliu, oricât de mic, trebuie privit cu atenție. Nu lăsați nimic la voia întâmplării!