3 reguli pentru o situaţie financiară stabilă

de

Cea mai mare ironie atunci când vine vorba de bani este că se fac foarte greu, dar se cheltuie extrem de ușor. Deși pare din ce în ce mai greu pentru mulți dintre noi să facem față provocărilor financiare și cheltuielilor de zi cu zi, menținerea unei stabilități în ceea ce privește bugetul familiei nu este un lucru imposibil de obținut.

Cel mai importat aspect pe care trebuie să îl ai în vedere odată ce ți-ai propus să preiei frâiele finanțelor tale, este să conștientizezi că banii sunt doar o unealtă, nu un scop în sine. Dacă vei alerga toată viața după bani, vei uita să te bucuri de celelalte lucruri frumoase care te înconjoară. Încearcă să menții interesul față de bani la un nivel optim, atât cât trebuie pentru a avea o existență liniștită din acest punct de vedere.

Revenind la partea concretă a lucrurilor, iată care sunt cele 3 mari reguli pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ai o situație financară stabilă:

1. Nu te întinde mai mult decât ține plapuma

Această zicală românească este foarte adevărată și se aplică cu succes în mai multe aspecte ale vieții moderne. Să cheltuiești mai mult decât îți poți permite, nu pare la prima vedere un lucru foarte grav. Poți să spui că te vei împrumuta de la părinți sau de la prieteni și vei reuși să revii pe linia de plutire. Există, însă, o soluție mult mai simplă: dacă nu ai nevoie de un lucru, nu îl cumpăra! Mai simplu de atât nu se poate.

Cel mai grav, atunci când vine vorba de a cheltui mai mult decât câștigi, este să faci acest lucru cu “ajutorul“ unui card de cumpărături. Dacă știi că nu ai de unde să pui banii la loc, nu te încumeta la o astfel de practică pentru că riști să îți afectezi iremediabil situația financiară.

Fii cumpătat atunci când vine vorba de cumpărături și cu siguranță vei economisi suficienți bani pentru a-ți face, din când în când, o mică plăcere.

2. Evită împrumuturile rapide

La ora actuală, pe piață au apărut o sumedenie de instituții financiare nebancare (IFN), care se laudă cu o ofertă de credite care ar putea să îți ia mințile. Un împrumut acordat rapid, în câteva zile, și cu o valoare destul de mare pentru a-ți acoperi nevoile urgente. Ai grijă, însă! Dobânda la aceste credite este foarte mare și vei ajunge să plătești dublul sumei pe care ai împrumutat-o, dacă nu și mai mult. Astfel, este lesne de înțeles de ce această variantă va avea efecte dezastruoase asupra bugetului tău. Chiar dacă pe moment, vei obține banii de care ai nevoie, pe termen lung nu vei avea decât de pierdut.

Încearcă să găsești o altă soluție pentru problemele tale sau întreabă-te dacă chiar ai nevoie de acești bani. Vei fi surprins câte soluții poți găsi dacă ai răbdare și analizezi lucrurile pe îndelete.

3. Mulțumește-te cu ceea ce ai!

Nu, nu spun că trebuie să te complaci într-o situație care nu te mulțumește sau nu te face fericit. Este important să îți depășești condiția, dar înainte de a visa la o mașină nouă, un gadget de ultimă generație sau o geantă de mii de euro, uită-te bine în jurul tău și află unde te situezi. Așteptările realiste te pot scuti de frustrări și dezamăgiri. Una este să visezi și să speri la lucruri pe care este puțin probabil să le ai sau să le faci și alta e să pui umărul la a-ți realiza, muncind, un vis sau un țel anume.

Așadar, chiar dacă prietenul sau colegul de birou și-a cumpărat recent o mașină scumpă, asta nu înseamnă că trebuie să faci la fel pentru a fi la nivelul lui. Probabil persoana respectivă a economisit o perioadă îndelungată pentru a-și permite achiziția, poate a primit o moștenire sau a optat pentru un credit. Fiecare își organizează viața și finanțele cum știe mai bine, așa că nu ar trebui să te compari cu cei din jurul tău.

În concluzie, ca în fiecare aspect al vieții noastre, cumpătarea este secretul pentru o existență fericită și lipsită de griji. De asemenea, concentrarea pe aspectele spirituale și mai puțin pe cele financiare ne poate ajuta să ieșim un pic din această lume mereu pe fugă și să fim cu adevărat atenți la nevoile noastre și ale celor din jur.