5 lucruri pe care ar trebui sa le știi despre literatură

de

Literatura face apel la simțul nostru pentru frumos, oferindu-ne, astfel, plăcere. Ea ajunge la inteligența noastră prin intermediul inimii și al sentimentelor noastre. Farmecul ei emoțional și rațional ne inspiră. Proza este limbajul rațiunii, în timp ce arta poetică este limbajul emoțiilor. Dragostea, ura, bucuria, întristarea, frica, mila, furia, gelozia, răzbunarea, caritatea, acestea sunt doar o mică parte din sentimentele pe care arta poetică le stârnește, la diverse intensități.

Cu cât o emoție este mai puternică, cu atât și atracția față de ea este mai mare. Operele lui Shelley, Keats și Tennyson sunt bune exemple de artă poetică foarte încărcată din punct de vedere al sentimentelor. Imediat am să vă arată și care este esența literaturii și cum reflectă ea emoțiile, viața sau complexitatea și problemele acesteia.

1. Materia primă pentru literatură

Viața noastră reprezintă principala materie primă pentru literatură: bucuriile, plăcerile, tristețile, emoțiile, viciile, degradarea, aspirațiile, succesele sau dezamăgirile sunt cele care o compun. Drept urmare, literatura poate fi considerată oglinda vieții sau, în limbaj de critică, o imitație a ei, care înfățișează ființa umană, motivele, țelurile, țintele, ambițiile, urcușurile și coborâșurile sau gândurile vieții.

2. Calitatea esențială

Simplu spus, literatura face apel la intelect prin intermediul emoțiilor, aceasta fiind calitatea sa cea mai importantă.

3. Diferența dintre știință și literatură

Știința și, în special, cea naturală, se adresează, de cele mai multe ori, intelectului, prin rațiune sau experimente, în timp ce literatura atinge inima. Acesta ar fi unul din motivele pentru care, în țările dezvoltate și industrializate, ea se află la loc de cinste. Știința, nefiind tocmai un subiect preferat de foarte multă lume, este studiată de un număr mai mic de oameni, în general de cei foarte pasionați de ea.

4. Varietatea în literatură

Literatura tinde să fie destul de variată, fiecare gen având caracteristicile sale specifice și posedând un farmec unic și excentric. Poezia, drama, romanele, ficțiunea, povestirile scurte sau biografiile sunt sub-diviziuni ale literaturii, toate bucurându-se de o popularitatea foarte mare.

5. Literatura este o binecuvântare

Și când spun binecuvântare, nu mă refer la sensul religios al cuvântului, ci la faptul că ea ne oferă multă plăcere. Suntem încântați să citim poeziile lui Shelly, operele lui Keats, ale lui Coleridge, Scott sau Byron, sau versul melodios și dulce al lui Tennyson sau Rosetti. Nu putem neglija nici comediile lui Shakespeare, care sunt pline de umor.

Romanele publicate de Jane Austen, Dickens, Hardy, Stevenson, Arnold Bennet și H.G. Wells, au oferit plăcere și lecții de viață importante unui număr uriaș de cititori. Literatura ne face să evadăm din realitate preț de câteva clipe și ne transportă într-o lume de basm, unde suntem în compania unor personaje precum Falstaff, domnul Pickwick, domnul Micawber sau colonelul Newcome.