7 ponturi pentru a evita o criză financiară

de

Și mă refer aici la o criză financiară personală, nu una generală cauzată de factori externi (o criză națională, mondială, etc), mult mai greu de prevăzut ori de evitat. Menținerea unui echilibru financiar în propria viață nu ar trebui să fie un lucru foarte greu, mai ales dacă îți pui la bătaie capacitatea de a discerne între acțiunile benefice și cele mai puțin dorite în cazul unei situații deja instabile.

Așa cum spuneam și aici, principala regulă de care ar trebui să ții cont atunci când vezi că situația ta financiară cam scârțâie (și poate chiar înainte de asta) este să nu te întinzi mai mult decât îți poți permite.

Evită cumpăratul impulsiv, fără a avea o bază materială sau vreo nevoie deosebită în privința obiectului dorit. Mai exact, nu-ți cumpăra o mașină de zeci de mii de euro, dacă venitul tău lunar abia atinge o sumă totală de 2 – 3 mii de lei. O mașină implică mai multe cheltuieli decât achiziționarea ei și cu cât e mai scumpă, cu atât mai greu de întreținut.

Încearcă să evaluezi locul în care te afli din punct de vedere financiar înaintea oricărei mari achiziții. O atitudine cumpătată te poate scăpa de multe probleme inutile.

Trecând la aspecte mai punctuale însă, iată care ar fi cele mai importante 7 ponturi pentru a evita o criză financiară:

1. Învață să faci lucruri singur

Renunță să mai apelezi la un instalator sau la servicii de curățenie pentru lucruri mici pe care le poți face fără probleme și singur. Evident că este mai comod așa, dar dacă veniturile nu îți permit astfel de ”mofturi”, ar fi cazul să pui mâna la treabă și să te ocupi tu însuți de micile treburi gospodărești.

Acest sfat este valabil însă și pentru alte domenii. De exemplu, dacă te pricepi la reparat mașini, poți face chiar tu micile reparații, fără să mai apelezi la serviciile costisitoare ale unui service specializat decât pentru probleme mai importante.

2. Evită băncile

Pe cât posibil, bineînțeles. Sunt anumite operațiuni în zilele noastre pe care nu le poți face decât prin intermediul unei astfel de instituții financiare, așa că nu trebuie să privești acest sfat la modul extrem. Este foarte indicat să eviți acele servicii bancare cu dobânzi foarte mari, care știi din start că îți vor afecta serios stabilitatea financiară. Un astfel de serviciu ar fi cardurile de cumpărături, care, dacă nu le folosești în mod cumpătat (și există toate șansele să nu o faci), te pot adânci într-o adevărată criză financiară.

3. Mută-te

Poate părea ciudat, dar în unele orașe nivelul de trai este mult mai scăzut, totul este mult mai ieftin, așa că ai putea să iei în calcul și varianta mutatului, mai ales dacă ești la pensie și ai un venit constant și considerabil.

Pe de altă parte, dacă ești angajat și simți că orașul în care stai nu mai are prea multe de oferit, nu ezita să iei totul de la capăt într-un oraș mai mare, cu mai multe posibilități de afirmare.

4. Informează-te

Atunci când pleci în concediu sau vrei să îți cumperi un anumit lucru este indicat să te informezi în prealabil și să nu iei o decizie pripită. Dacă ai răbdare, poți să găsești un preț mai bun și să economisești bani pentru alte achiziții.

5. Ascultă-i pe cei din jur

Dacă un prieten te sfătuiește să nu faci un credit la o anumită banca pentru că e dobânda prea mare, ori pentru că au comisioane ascunse, practici nu tocmai cinstite și multe altele, ar fi cazul să îl asculți. Învață din experiențele altora și evită să cazi în aceleași capcane.

6. Evită ”ofertele”

De fiecare dată când ești la cumpărături te simți atras de oferte din cele mai diverse iar atunci când ajungi acasă te trezești cu sacoșa plină de lucruri absolut inutile, dar la ”ofertă”. Renunță să mai cumperi ceva doar pentru că este la ofertă ori pentru că are reclame agresive peste tot. Dacă îți trebuie cu adevărat – cumpără, dacă nu – treci mai departe!

7. Nu te compara cu alții

Nimic nu este mai greșit decât să cumperi un lucru doar pentru a fi în rând cu prietenii sau vecinii tăi. Nu-ți cumpăra ultimul model de smartphone doar pentru a nu fi mai prejos decât prietenii tăi. Gândește inteligent și folosește cu încredere vechiul telefon. Valoarea unei persoane nu stă în tehnologia pe care o deține.