Care sunt cele mai bune alimente pentru creier

de

”Hrănirea” corespunzătoare a creierului tău este la fel de importantă precum antrenamentele de la sală pe care le practici cu regularitate, așa că nu ar trebui să neglijezi deloc acest aspect.

Dacă acum ceva vreme te atenționam cu privire la cele mai nocive alimente pentru creier, am considerat că de această dată ar fi mult mai constructiv să îți prezint cele mai bune alimente pentru creier, astfel încât să știi mai bine ce să eviți și ce să consumi cu încredere.

Cu toții știm ce sunt acelea endorfine – sau măcar am auzit vorbindu-se despre ele – , acei hormoni care ne induc o stare de bine, de euforie, după fiecare antrenament. Potrivit specialiștilor în domeniu, eliberarea de endorfine și serotonită (responsabilă de starea noastră de fericire) pot fi stimulate și de consumul alimentelor potrivite.

Sperând că te-am convins să acorzi mai multă atenție felului în care te hrănești, iată care sunt cele mai bune alimente pentru creier pe care ți le recomand cu încredere:

1. Spanac

Spanacul nu te ajută doar să faci mușchi precum Popeye, ci îmbunătățește considerabil și activitatea creierului. Această plantă este foarte bogată în aminoacidul triptofan, piatra de temelie a serotoninei, deci nu e de mirare că te simți mult mai energic și bine-dispus după ce consumi o porție zdravănă de spanac.

În ceea ce mă privește, prefer spancul în stare crudă, în salate de tot felul pentru că astfel de poți bucura cel mai bine de elementele nutritive ale acestuia. Pentru a evita gustul ușor amărui al acestuia, orientează-te către frunzele de spanac tinere sau către caserolele de baby spanac din supermarketuri.

2. Afine

Chiar dacă îți fac gura pungă, nu evita să le consumi în combinație cu iaurt și ovăz ori în smoothie-urile preferate. Afinele sunt foarte bogate în flavonoizi, substanță care acționează asupra celulelor, ajutând la comunicarea inter-celulară, dar și la regenerarea neuronilor.

3. Somon

Această specie de pește conține cantități foarte mari de acizi grași Omega 3, în special cei cunoscuti sub numele de DHA. Acest tip de grăsimi se pare că îmbunătățește memoria celui care le consumă cu până la 15% și luptă cu succes împotriva simptomelor depresiei.

4. Nuci

Bogate în acizi grași Omega 3 și în vitamina E, nucile protejează celulele creierului de radicalii liberi, evitându-se astfel distrugerea lor. În plus, nucile ajută la îmbunătățirea memoriei, luarea deciziilor și gestionarea emoțiilor.

5. Broccoli

Având în vedere că este foarte bogată în vitamina K, aceasta legumă este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce în îmbunătățirea funcțiilor creierului, în special a funcției cognitive.
Cercetatorii în domeniul alimentației au descoperit de asemenea că o substanță din broccoli (sulforafane) este eficace în lupta împotriva deteriorării celulelor creierului în cazul bolnavilor de Alzheimer, dar este util și în refacerea creierului în urma traumatismelor.

6. Avocado

Avocado abundă în grăsimi sănătoase, mononesaturate, care îmbunătățesc circulația sângelui și oxigenarea creierului, ceea ce înseamnă un mai bun transport al nutrienților în această zonă și automat o mai bună funcționare a creierului.

7. Ouă

Gălbenuşul de ou, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra stării generale de sănătate, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

8. Pepene galben

Acest fruct delicios are un rol esențial în combaterea stresului, a agitației nervoase, dar și a insomniilor. Pentru că este foarte bogat în potasiu, consumul de pepene galben ajută la reglarea tensiunii arteriale, reglează ritmul cardiac și ajută astfel la oxigenarea creierului, prin urmare te vei simți mai relaxat, iar puterea de concentrare va crește semnificativ.

9. Pepene roșu

Datorită conținutului ridicat de vitamina B6, pepenele verde este deosebit de benefic în producerea unor substanțe precum serotonina, melatonina și dopamina, cu rol în combaterea depresiei, anxietății și a insomniei.

10. Ciocolată neagră

Nu te-ai fi așteptat la o asemenea surpriză, așa-i? Iată că un regim alimentar sănătos nu trebuie să însemne neapărat restricții și pofte nesatisfăcute, ci și câteva clipe de răsfăț uneori. Pentru că este foarte bogată în triptofan și antioxidanți, ciocolata neagră se comportă aproape la fel ca toate celelalte alimente bune pentru creier. Aceasta îmbunătățește circulația sângelui în creier, atenția și memoria și crește capacitatea cognitivă.