Cărțile electronice și revoluționarea cititului

de

S-au spus foarte multe despre apariția inevitabilă a societății care nu se va mai bază pe hârtie încă din anii ’90. Și totul a început cu reducerea cantității de formulare și rapoarte care circulau în cadrul birourilor și care fuseseră generate de-a lungul anilor, toate acestea fiind tipărite pe hârtie. Foarte multe companii au adoptat emailul ca formă nouă de comunicare, trimițând acum documentele în Word și Excel, precum și prezentările în PowerPoint pe această cale. Chiar și unele formulare și chestionare se pot crea sau completa acum online.

Suntem aproape de a deveni o societate care nu se mai bazează atât de mult pe hârtie, excepție făcând, încă, multe cărți și manuale care se publică în formă fizică. Dar, cu timpul, probabil că și acestea vor fi înlocuite cu unele în format electronic, la fel cum s-a întâmplat și cu mare parte din facturile pe care le primim în prezent.

Există și cărți care se găsesc și în format PDF, iar Biblia, Dicționarul și Encyclopedia Britannica, în formatul lor fizic, încep, ușor, ușor, să piardă teren în fața unor siteuri precum Wikipedia, care sunt surse de informații ce pot fi accesate imediat și gratuit, ori de câte ori avem nevoie de anumite date.

Deși avem la dispoziție foarte multe dispozitive electronice ce ne permit să citim ebook-uri, tindem să preferăm, totuși, cărțile obișnuite, indiferent dacă acestea sunt de ficțiune sau nu. Pe viitor, însă, lucrurile se vor schimba, odată cu răspândirea și mai mare a cărților electronice și a tehnologie. Iată de ce.

1. Un ebook reader nu afectează ochii la fel de mult pe cât o fac monitoarele calculatoarelor sau ale laptopurilor

Dispozitivul Kindle, de la Amazon, a fost un adevărat succes în rândul utilizatorilor săi, tocmai pentru că ecranul acestuia nu degajă lumină, ci o reflectă. De aceea, suprafața lui oferă o experiență mult mai plăcută cititorului, simulând foaia de hârtie obișnuită, fiind chiar nevoie ca seara, pe întuneric, să se folosească lumina unei lămpi de citit pentru a vedea ce scrie pe ecran.

2. Memoria unui ebook reader este mare, putând stoca sute sau mii de cărți electronice

Într-un astfel de dispozitiv electronic se pot încărca și până la 3500 de cărți electronice, ceea ce îl face a fi o mică bibliotecă portabilă. Cu ajutorul lui, puteți descărca și citi orice carte electronică doriți, fie gratuit, fie contra cost. Astfel, aveți de unde alege o gamă foarte largă de material de citit, care vă va ține mereu în suspans și nu vă va permite să vă plictisiți.

3. Ebook reader-ele au multe funcții utile

Cărțile electronice pot veni în diverse formate și pot conține chiar linkuri sau imagini, un ebook reader fiind capabil să le deschidă fără probleme. Mai mult, dacă un ebook nu este scris în limba ta nativă, poți utiliza dicționarul încorporat în el (dacă această funcție este prezentă) pentru a traduce toate acele cuvinte pe care nu le cunoști.

4. O poză face mai mult decât o mie de cuvinte

Industria cărților electronice a reușit să profite de această zicală și, în mai toate ebook-urile publicate la ora actuală, găsim foarte multe poze și imagini care ne ajută să înțelegem anumite descrieri ale unor obiecte. De exemplu, îți este mult mai ușor să vezi cum arată tractul digestiv uman dacă acesta îți este prezentat într-o poză sau într-o animație de tip GIF, decât dacă doar ți s-ar povesti despre forma acestuia.

Acest lucru face din cărțile electronice o alternativă eficientă la manualele obișnuite, ușurând și mai mult procesul de învățare.