Ce sa stii despre celebrarea Pastelui

de

Una din cele mai semnificante celebrari ale crestinismului este Pastele.

Cu totii stim ca de Pasti se sarbatoreste Invierea lui Iisus, dar nu multi cunosc traditiile de Pasti. Pastele este o sarbatoare ce nu are o data fixa, fata de alte sarbatori si coincide atunci cand e luna plina sau dupa echinoctiul de primavara.

Originea exacta a cuvantului „Pasti” provine din ebraica, din cuvantul „Pascha” care inseamna „trecere”. Imprumutarea cuvantului ebraic in vocabularul crestin s-a facut multumita evenimentelor istorice amintite prin celebrarea Pastelui ca inseamna „patimi, moarte si Invierea lui Hristos”.

Printre simbolurile ce semnifica Pastele sunt:

  • 1.Vopsitul oualelor in culori – simbolul celebrarii Invierii lui Iisus ce relateaza Maica Domnului care afost sa-si planga fiul rastignit si a pus cosul cu oua langa cruce, acestea fiind inrosite de sangele ce picura din ranile lui Hristos.
  • 2.Iepurasul de Pasti – simbol al productivitatii, a devenit cel mai cunoscut simbol al Pastelui.
  • 3.Postul sau Postul Mare – simbol al vindecarii sufletesti si al infranarii, tine 7 saptamani si este cel mai greu si lung post.
  • 4.Mielul taiat – simbol al iertarii pacatelor, sacrificiul pe care Hristos l-a facut pentru mantuirea omenirii
  • 5.Crucea – simbol al divinitatii, rastignirii lui Iisus pe cruce; semnifica echilibrul intre divinitate si oameni prin sacrificarea sa pe cruce
  • 6.Lumanarea – simbol al Invierii si luminii lui Iisus

 

Duminica aceasta, Presedintele Iohannis impreuna cu sotia sa Carmen, au celebrat Pastele la Catedrala Romano-Catolica Sfanta Treime din orasul, Sibiu. Sambata, noaptea au fost la slujba, unde prima doamna a cantat in cor.

 

Anul acesta, este o diferenta de 1 luna intre Pastele catolicilor si Pastele ortodocsilor care va fi pe 1 Mai.

Diferentele intre Pastele ortodocsilor si catolicilor sunt:

  • 1.Slujba de Inviere la crestinii ortodocsi dureaza pana dimineata si lumina se ia la miezul noptii, iar la catolici se ia lumina si slujba dureaza aproape pana la miezul noptii
  • 2.Postul Pastelui este mult mai permisiv la catolici, ei nu au voie sa manance doar carne. Crestinii ortodocsi nu au voie sa manance carne, lape, oua, branza, cu exceptia celor doua dezlegari la peste.
  • 3.Pastele se sarbatoreste in zile diferite.