Ce sunt hărțile?

de

Trăim într-o lume destul de mare în care ne-ar fi foarte ușor să ne rătăcim dacă nu am avea la îndemână niște direcții precise pe care să le urmăm pentru a ajunge la destinația dorită. Acum multe mii de ani în urmă, oamenii s-ar fi ghidat după stele pentru a putea ajunge la destinație. Ei nu aveau nici cea mai mică idee cât timp le va lua să ajungă acolo și nici nu știau dacă, pe drumul lor către respectiva destinație, vor întâlni anumite repere care să-i ajute să se orienteze mai bine.

Cartografii au schimbat total modul în care ne orientăm în teren prin conceperea hărților. Harta a fost și rămâne una dintre cele mai folosite unelte pentru orientare de către oameni. Ea este utilizată în mod frecvent în viața noastră de zi cu zi. Aceasta poate fi una simplă, a unui drum, sau poate fi una mai complexă, care acoperă o zonă de teren sau de relief mai mare.

Ce sunt hărțile?

Hărțile sunt o reprezentare a unui anumit spațiu. Ea se folosește pentru aflarea unor informații geografice despre o anumită zonă. Există foarte multe tipuri de hărți, însă cele mai utilizate sunt cele care au marcate toate străzile și autostrăzile. Oamenii se folosesc de aceste hărți pentru a putea vedea cum ajung la o anumită destinație.

Harta a trecut prin diverse transformări în timp. Acum, s-a ajuns ca cele fizice, care, unele dintre ele, nu erau tocmai precise, să fie înlocuite cu cele electronice, prin GPS.

Când au apărut hărțile electronice?

Majoritatea hărților electronice au apărut atunci când s-au inventat siteuri precum Google Maps sau Mapquest. Aceste siteuri le permiteau oamenilor să tasteze o destinație și să obțină instrucțiunile necesare pentru ajungerea în locul dorit. Inițial, multe din datele incluse în acele hărți electronice se bazau pe datele luate direct de pe hărțile fizice.

Ulterior, situația s-a schimbat, sateliții devenind sursa numărul unu pentru informații geografice pentru hărțile electronice. Prin folosirea sateliților, datele care alcătuiesc o hartă electronică sunt mult mai exacte decât datele furnizate de o hartă fizică.

Cât de des se modifică hărțile?

Din păcate, nu există un răspuns exact la această întrebare. Hărțile fizice, din hârtie, se modifică destul de rar, poate o dată la un an sau doi. Prin comparație, hărțile electronice se pot modifica și îmbunătăți mai des, însă nimic nu garantează că aceste modificări vor fi făcute chiar imediat cum apar.

Hărțile care trebuie să fie cel mai des modificate sunt cele ale orașelor. În cazul lor, datele precum străzile, reperele, cartierele etc., se pot schimba mai des în decursul unui an. Problema, în acest caz, este că modificările nu se pot implementa imediat într-o hartă, deoarece trebuie ca, mai întâi de toate, să se verifice și să se confirme fiecare adresă în parte care va apărea pe acea hartă.

Ce este Google Earth?

Google Earth este o aplicație apărută în 2005. Ea reprezintă o alt mode de a vedea locațiile sau destinațiile în care doriți să ajungeți. Ea vă oferă versatilitatea și libertatea de a vedea în timp real informațiile referitoare la locațiile pe care le căutați.

Prin intermediu Google Earth puteți vizita întreaga planetă, în doar câteva clickuri de mouse. În mod normal, nu ați putea vedea niciodată cum arată globul pământesc, dacă ați încerca să îl explorați pe o hartă obișnuită sau chiar pe teren, deoarece nu ați avea suficient timp să faceți acest lucru în timpul vieții voastre.

Dacă vreți să utilizați aplicația și să vizualizați diverse locuri de pe planeta noastră, descărcați-o de pe siteul companiei Google!