Ce trebuie să ştii înainte de a lua un credit

de

Nu mai este nicio noutate faptul că tot mai mulți români apelează la bănci pentru a-și putea cumpăra diverse bunuri mobile și imobile. Dar, deși putem să spunem că suntem deja familiarizați cu ofertele și practicile acestor instituții, se pare că nu mulți dintre noi știm ce aspecte să urmărim înainte de a semna un contract de credit.

Așa se face că majoritatea celor care iau la un moment dau un anumit tip de credit, ajung să devină clienți rău-platnici, incapabili, din varii motive, să-și mai achite ratele la timp sau chiar deloc. Și aici nu vorbesc de nefericiții care au credite în franci elvețieni; ei sunt o categorie aparte.

Așadar, dacă te-ai hotărât să faci un credit, dar nu știi exact ce pași să urmezi sau la ce anume să fii atent atunci când semnezi contractul cu banca, o idee bună ar fi să te informezi temeinic înainte de a face un astfel de pas.

Iată ce trebuie să clarifici:

1. Ce instituție financiar-bancară alegi

La ora actuală, pe piață există o multitudine de astfel de instituții care vin cu o gamă extrem de largă de credite. De consum, de nevoi personale, ipotecare…de care vrei și de care nu vrei. Dar problema nu este oferta, ci pentru ce tip de credit trebuie să aplici tu. Este important să verifici toate ofertele băncii cu care ai vrea să colaborezi. Întreabă despre dobândă, comisioane de administrare, perioada de creditare, valoarea ratei lunare etc.

Chiar și cel mai mic aspect trebuie clarifcat pentru a nu avea surprize mai târziu. Evident, ideal ar fi să adresezi aceste întrebări mai multor funcționari, de la bănci diferite, ca să te asiguri că nu ai ratat vreo ofertă. După cum bine știm, băncile se întrec în oferte care mai de care mai atractive pentru a atrage cât mai mulți clienți, iar tu trebuie să profiți de asta. Cu toate acestea, nu te aștepta să primești totul pe tavă, fără prea mari costuri. Și băncile sunt o afacere, așa că trebuie să scoată profit.

2. Tipul de credit

Un alt aspect pe care trebuie să îl analizezi cu atenție înainte de a face un pas destul de important pentru bugetul tău este tipul de credit care ți se potrivește cel mai bine. E de la sine înțeles că dacă vrei să îți cumperi o casă, nu poți să aplici pentru un credit de nevoi personale. Asta este clar. Va trebui să cauți un credit ipotecar potrivit nevoilor tale. Dacă întrunești condițiile, ai putea să accesezi un program precum “Prima casă”. Acest tip de credit are condiții, dobânzi și rate mult mai ușor de suportat de către oamenii de rând, având în vedere că este un program susținut de stat. Ai grijă, însă, pentru că un astfel de credit are o denumire diferită, în funcție de banca la care întrebi.

3. Veniturile

Poate cel mai important aspect pe care trebuie să îl clarifici și să îl analizezi înainte de a semna un contract de credit, este venitul de care dispui. În afară de faptul că nicio bancă nu îți va acorda un credit dacă nu ai un venit sigur, stabil și destul de consistent (mai ales în cazul unui credit ipotecar), trebuie să te asiguri și tu că vei fi capabil să îți achiți ratele (în primul rând) și că asta nu va afecta prea mult bugetul personal sau al familiei (în al doilea rând). Mai mult, chiar dacă găsești o variantă pentru a primi un credit fără a avea un venit destul de sigur, nu ai vrea să ajungi în situația în care ți se pune poprire pe salariu sau sechestru pe bunuri.

4. Consultă-te cu cei din jurul tău

După ce te-ai informat cu privire la problemele de mai sus, înainte de a semna contractul propriu-zis, nu ar strica să afli și părerea altor persoane care au sau au avut la un moment dat un credit. Este posibil să afli informații importante, la care nu te-ai fi gândit și să eviți, astfel, situația de a lua o decizie în necunoștință de cauză. Una este să obții informații de la instituția creditoare – interesată să îți vândă un produs -, alta este să afli detalii de la o persoană apropiată – interesată de binele tău. Așadar, nu ezita să pui întrebări.

Acestea fiind spuse, concluzia este că semnarea unui contract de credit nu este treabă ușoară sau joacă de copii, dar dacă te informezi și afli toate detaliile care te interesează, ar trebui ca tot acest proces să se desfășoare fără probleme.