Cele mai comune greseli pe care le comiti in bucatarie

de

Gătitul este o știință foarte veche, probabil la fel de veche precum însăși omenirea. Prin urmare, ați fi tentați să credeți că, în toate aceste veacuri și milenii care au trecut peste noi, arta culinară s-a perfecționat într-o asemenea măsură, încât acum suntem capabili să pregătim orice fel de mâncare cu ochii închiși, fără să facem nici cea mai mică greșeală.

Ei bine, nu este cazul. Fiind niște simple ființe umane, deloc perfecte, întotdeauna vom fi predispuși la a comite greșeli, indiferent în ce domeniu al vieții noastre se vor fi făcut ele. Bucătăria este unul din acele locuri în care, chiar și după atâta vreme, tot se mai comit greșeli, unele mai mari, altele mai mici, care vă tot pun bețe în roate și vă fac să vă simțiți frustrați ori de câte ori are loc o întâmplare neprevăzută.

V-ați întrebat, oare, care sunt unele dintre cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii în bucătărie, atunci când încearcă să prepare diverse feluri de mâncare? Dacă nu, iată care sunt acestea, în accepțiunea mea proprie.

1. Nu sunteți pregătiți suficient

Se poate spune că gătitul este o știință exactă, la fel ca matematica. Când preparați un fel de mâncare, voi faceți, practic, ceea ce ar face un om de știință în laboratorul său: un experiment. Ca și în cazul omului de știință, experimentul vostru trebuie să fie exact și făcut cu grijă, combinând numai acele ingrediente potrivite, în cantitățile potrivite. Numai că, în acest caz, rezultatele experimentului pe care îl faceți voi în bucătărie vor ajunge pe masă, în fața altor persoane.

De aceea, este foarte important ca mâncarea preparată să fie cât mai gustoasă și mai prezentabilă, altfel nu o va consuma absolut nimeni. Majoritatea celor care se apucă de gătit nu se pregătesc cum trebuie în avans și nu-și pun într-o anumită ordine ingredientele pe care trebuie să le folosească. Mai mult de atât, unii dintre ei nu știu nici măcar în ce cantități trebuie puse acestea în felul de mâncare pregătit.

Ca atare, ei aleargă dintr-o parte într-alta a bucătăriei, căutând o ceapă, un morcov sau niște usturoi, nereușind să dea de ele în tot acel haos. Într-o astfel de situație, intervine frustrare și intervin și nervii, persoanele în cauză ajungând să urască să intre în bucătărie și se apuce de gătit tocmai pentru faptul că nu reușesc aproape niciodată să se organizeze cum trebuie.

2. Nu respectați cantitățile exacte de ingrediente

Rețetele de mâncăruri au fost create cu un scop determinat, iar ingredientele și cantitățile acestora au fost trecute acolo în urma unei analize amănunțite. Nici un ingredient nu este pus într-o mâncare la întâmplare, pentru că așa i s-a părut interesant bucătarului sau pentru că respectivul ingredient are un nume frumos.

Prin urmare, când sunteți în bucătărie și doriți să pregătiți un fel de mâncare, trebuie să urmați întocmai sfaturile scrise în rețetă. De exemplu, dacă, pentru a pregăti un tort de ciocolată, rețeta spune să puneți două căni de făină pentru blat, atunci respectați această cantitate. Nu puneți una și jumătate sau 3. Cine a inventat acest tort a știut exact de ce trebuie puse fix două căni de făină în el!

3. Gătiți la temperatura greșită

Când gătiți carnea care a fost scoasă de la frigider, nu o luați pur și simplu de acolo ca să o aruncați în cuptor, la o temperatură setată după ureche. Ea trebuie lăsată un pic să se dezghețe, mai ales dacă a fost ținută în congelator. Dacă temperatura de gătire nu este cea potrivită, carnea nu se va găti bine, rămânând crudă pe alocuri.

4. Aglomerarea tigăii, tăvii sau a cuptorului

Să presupunem că aveți de gătit un curcan mare, care ocupă aproape toată tava în care este gătit, cât și mare parte din cuptor. Iată rețeta simplă pentru un mic dezastru culinar. Dată fiind mărimea păsării pe care o pregătiți, ea poate fi scoasă mai greu din cuptor, nu poate fi întoarsă (dacă este nevoie) cu ușurință pentru a se găti și pe cealaltă parte și, peste toate acestea, se poate arde cu ușurință.

Soluția evitării unei astfel de probleme este porționarea lui în bucăți mai mici, care pot fi gătite, apoi, simplu și fără bătăi de cap.

5. Folosirea uleiurilor de gătit nepotrivite

Uleiurile de gătit de o calitate inferioară au obiceiul de a se încălzi până când încep să scoată fum. Ele nu ar trebui utilizate în bucătărie niciodată. În schimb, cumpărați numai uleiuri bune, de o calitate foarte ridicată. Nu compromiteți gustul mâncărurilor cu uleiuri îndoielnice. Alegeți întotdeauna uleiuri naturale!

6. Manipularea incorectă a albușurilor de ou

Aceasta este o greșeală foarte întâlnită în bucătărie. Unele persoane nu reușesc să amestece cum trebuie albușurile de ou cu alte ingrediente, adesea rezultând niște prăjituri deloc atrăgătoare. Soluția rezolvării unei asemenea probleme este acordarea unei perioade de timp suficient de mare pentru separarea albușurilor de gălbenușuri și evitarea baterii excesive a lor.

7. Blestemul orezului gumat

Este destul de jenant să fierbeți niște orez, cu intenția de a-l servi la masă, și să realizați că, din cauza faptului că nu l-ați pregătit corect, acesta s-a transformat într-o pastă gumată. Înainte de a pregăti orezul, măsurați cantitatea de apă în care îl veți fierbe și nu-l gătiți la o temperatură foarte mare. Raportul de apă-orez ar trebui să fie întotdeauna 2:1, nici mai mult, nici mai puțin!