Cele mai întâlnite 11 întrebări despre calculatoare

de

Ca utilizatori de computere, probabil că ați avut mereu niște întrebări în minte care nu v-au dat pace și care v-au determinat să căutați răspunsuri pentru ele. Partea bună este că nu ar trebui să vă fie rușine să puneți întrebări niciodată, indiferent de subiectul de discuție abordat. Se spune că singurele întrebări greșite sunt cele care nu se rostesc niciodată. Sau era vorba despre răspunsuri? În fine, nu contează, cred ca ați prins ideea. Deci, că să revenim la articolul de față, care sunt cele mai întâlnite 11 întrebări despre calculatoare pe care le poate avea un utilizator? Să le vedem!

1. Cum verific să văd cât memorie mai are liberă calculatorul meu?

Răspuns: dați click pe butonul Start, apoi pe „Computer”, care se găsește listat în coloana din dreapta, alegeți opțiunea „Proprietăți (Properties)”, iar în fereastra care apare, uitați-vă la rubrica „Sistem (System)”. Acolo ar trebui să vedeți câtă memorie RAM instalată are calculatorul vostru.

2. Dacă adaug mai multe module de memorie RAM, voi dispune de mai mult spațiu de stocare?

Răspuns: Nu, dacă vreți să aveți un spațiu de stocare mai mare, cumpărați un hard disk mai încăpător. Memoria RAM a unui calculator este utilizată strict pentru rularea programelor instalate în el. Când folosiți un anumit program, acesta este stocat temporar în memoria RAM pentru a putea fi rulat, dar numai hard disk-ul este cel care poate stoca, efectiv, toate fișierele acestuia permanent.

3. Cum aflu dacă versiunea mea de Windows este de 32 sau de 64 de biți?

Răspuns: dați click pe butonul Start, apoi click dreapta pe „Computer”. Alegeți opțiunea „Proprietăți”, apoi uitați-vă la rubrica „Sistem”. Acolo ar trebui să apară numele sistemului de operare instalat pe calculator și versiunea sa (32 sau 64 de biți). Pentru utilizatorii de Windows XP, mergeți în „Panoul de Control (Control Panel)” și intrați la rubrica „Sistem”. Dacă nu vă apare nimic aici, folosiți funcția de căutare din partea de sus a panoului de control și scrieți în acea casetă de text „sistem (system)”.

Apoi, dați click pe tab-ul cu informații generale (General). Acum ar trebui să vedeți ce versiune este Windows-ul pe care îl aveți, 32 sau 64 de biți.

4. Ar trebui să comprim partiția C pentru a obține mai mult spațiu pe ea?

Răspuns: comprimarea partițiilor nu este recomandată. Deși, prin această operațiune veți avea mai mult spațiu la dispoziție pe ele, ea vă poate cauza și probleme mari. În urma comprimării, computerul se va mișca mai încet. Pare o afirmație ciudată, nu? V-ați fi așteptat ca sistemul să aibă performanțe mai bune în urma comprimării, dar nu este chiar așa, deoarece, de fiecare dată când Windows-ul folosește unul din fișierele comprimate, trebuie să-l decomprime pentru a-l putea utiliza corect.

Acest lucru înseamnă că îi va lua mai mult timp să se încarce. De asemenea, comprimarea fișierelor poate corupe sistemul și îl poate face neutilizabil. Acesta se poate reinstala, la nevoie, dar trebuie ca, mai întâi, să decomprimați partiția unde este instalat în prezent.

5. Programul pe care tocmai l-am instalat nu a lăsat o scurtătură pe desktop. Cum pot să creez una?

Răspuns: întâi de toate, dați un refresh (apăsând tasta F5 de pe tastatură sau dând click dreapta pe desktop și alegând opțiunea „Refresh”). Uneori, se poate întâmpla ca scurtătura să fie deja pe desktop, numai că nu este încă vizibilă. Dacă acest pas nu funcționează, căutați programul nou instalat în lista de programe din meniul „Start”. După ce l-ați găsit, dați un click dreapta pe fișierul executabil și alegeți opțiunea „Create shortcut” (Creați scurtătură).

Luați scurtătura rezultată și plasați-o pe desktop.

6. Cum schimb numele computerului meu?

Răspuns: dați click pe „Computer” (în Windows XP se numește „My Computer” (Computerul meu)) și alegeți opțiunea „Properties”. În fereastra apărută, căutați o altă opțiune numită „Computer name, domain and workgroup settings” (Nume computer, setări domeniu și grup de lucru). Acolo veți găsi tab-ul „Change settings” (Schimbați setările). Dați click pe acel tab și alegeți „Change name”, după care scrieți noul nume pe care doriți să-l aibă calculatorul vostru.

7. Browser-ul meu este în modul „full screen”, cum fac să-l aduc la mărimea normală?

Răspuns: apăsați tasta F11.

8. Un program nu vrea să ruleze decât dacă am drepturi de administrator. Ce înseamnă asta?

Răspuns: dacă utilizați computerul personal, atunci voi sunteți administratorii și ar trebui să aveți drepturi depline de folosire a programelor instalate. Administratorul este acea persoană care are permisiunea de a face schimbări în sistemul de operare și în softurile instalate. În general, primul cont de utilizator creat pe un computer are drepturi de administrator. Dacă s-au mai creat și altele, și acestea ar trebui să se afle la același nivel cu primul pentru putea beneficia de drepturi depline.

Dacă utilizați un calculator la serviciu, atunci, probabil, o altă persoană este administrator, iar anumite programe instalate pe el nu vor putea fi accesate de către altcineva care nu are drepturi de administrator.

9. Cum pot utiliza un program care necesită drepturi de administrator?

Răspuns: dați click pe scurtătura respectivului program și alegeți opțiunea „Properties”. Mai departe, mergeți la tab-ul „Compatibility” (Compatibilitate) și bifați căsuța din dreptul propoziției „Run as administrator” (Rulați ca administrator). Dați click pe OK și încercați să încărcați din nou programul. În caz că nu puteți selecta opțiunea aceasta, înseamnă că nu aveți drepturi de administrator.

10. Cum pot identifica adresa mea IP?

Răspuns: țineți apăsată tasta cu logo-ul Windows (o găsiți între tasta CTRL și tasta ALT) și apăsați, apoi, tasta R. Acum, pe ecranul calculatorului ar trebui să vedeți fereastra „Run”. În ea, tastați „cmd” și apăsați Enter (sau OK). Va apărea o fereastră cu fundal negru. Scrieți, în aceasta, „ipconfig/all” și dați Enter.

În continuare, în fereastră o să vedeți mai multe rânduri de text cu diverse date. Singurul care vă interesează dintre toate acestea este cel în care apar adresele IP de tip IPv4 sau IPv6. Ele vor fi în formatul următor: 12.0.0.01. Aceasta este adresa voastră IP.

11. Cum închid sau restartez Windows 8?

Răspuns: țineți apăsată tasta cu logo-ul Windows și, apoi, apăsați și tasta C. Dați click pe „Settings” (Setări) și pe simbolul cu butonul de pornire/oprire. Va apărea un meniu mic în care veți putea alege să restartați sau să închideți Windows 8.