Cum îţi creşti şansele de a face o investiţie bună

de

Să faci o investiție bună și profitabilă poate fi un lucru destul de greu, dar și de riscant în zilele noastre. Mai ales pentru cei care sunt la început de drum în acest domeniu, această misiune poate părea extrem de dificilă și privită mai mult ca pe un joc de noroc și nu ca pe o afacere în sine.

Sunt extrem de mulți factori care fac succesul în domeniul investițiilor să pară mai mult un basm decât o realitate, dar lucrurile nu sunt chiar așa de gri precum par. Trebuie doar multă atenție, concentrare și spirit de observație pentru a reuși în acest domeniu. Este dificil, nu multe persoane pot face asta cu brio, dar nu este imposbil.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te concentrezi asupra scopului tău de a face o investiție bună și profitabilă și să înlături (sau măcar să diminuezi) pe cât posibil riscul de eșec.

1. Nu te încrede în media

Oricât de urât ar suna, să-ți iei informațiile despre o eventuală investiție din mass-media (indiferent de canal: ziar, televiziune, radio etc.) nu este tocmai cea mai bună idee. Și nu spun asta pentru că am ceva împotriva acestor mijloace de comunicare, ci pentru că, dacă stai să analizezi un pic, vei vedea că și aici este la mijloc o afacere. Companiile mai marii sau mai mici plătesc bani buni pentru reclame, așa că cel mai probabil nu vei avea șansa să afli informațiile pe care le dorești din această sursă. Cel puțin nu informații complete sau sută la sută reale.

2. Fă-ți un plan

Stabilește unde vrei să te situezi din punct de vedere financiar și ce anume vrei să realizezi. Așadar, atunci când vrei să faci o investiție, gândește-te dacă aceasta te poate aduce mai aproape de scopul tău sau, dimpotrivă, să îți strice șasele de a obține ceea ce ți-ai propus. Dacă răspunsul este unul negativ, atunci nu mai pierde timpul și orientează-te asupra unei alte investiții care să întrunească aceste aspecte.

3. Nu alerga după câșiguri rapide

Cei mai de succes investitori sunt cei care urmăresc să obțină treptat profit. Încet, dar sigur. Așadar, evită să te avânți în investiții care pot să îți aducă un câștig imediat substanțial, dar care implică riscuri. Dacă vei pierde suma investită asta îți va afecta bugetul și, implicit, planul pe termen lung despre care scriam mai sus.

Dacă chiar nu poți rezista tentației unei astfel de investiții, o idee bună ar fi să îți faci un buget separat pentru astfel de practici. Astfel, dacă planul tău nu va da roade, bugetul principal nu va avea de suferit.

4. Pregătește-ți psihicul

Atunci când vorbim despre domeniul investițiilor, riscul ca anumite acțiuni să scadă dramatic sau ca piața să se prăbușească subit este extrem de mare. Tocmai de aceea este indicat să ai un psihic puternic, capabil să facă față și celui mai urât scenariu. De asemenea, pentru a evita o astfel de situație, poți să fii prevăzător și atunci când investești. Analizează bine riscurile și posibilitățile de câștig pentru a fi sigur că nu vei fi afectat iremediabil de o eventuală prăbușire a pieței.

5. Nu subestima piața

Chiar dacă astăzi ești pe val și faci investiții de succes una după alta, norocul ar putea să ți se termine brusc. În niciun caz să nu investești tot bugetul într-o afacere “sigură”, crezând că încă ai o mână bună. Nu merită să riști tot ce ai pentru o presimțire de moment.

6. Apelează la un consilier

Chiar dacă ai impresia că știi tot ce trebuie despre acest domeniu, o privire obiectivă poate să îți fie de mare ajutor. Mai mult, o persoană calificată în acest domeniu poate să te aducă cu picioarele pe pământ în momentul în care te lași condus de emoții și vrei, de exemplu, să îți investești toți banii într-o afacere nu tocmai sigură. De asemenea, un consilier te poate ajuta să îți îndeplinești cu succes obiectivele pe termen lung pe care ți le-ai stabilit.

În concluzie, să faci investiții în ziua de azi nu mai este la fel de ușor ca altădată. Chiar și un observator neinițiat poate observa că instabilitatea și fluctuațiile pieței sunt lucruri la ordinea zilei. Tocmai de aceea, sfaturile de mai sus nu îți vor garanta că vei reuși să iei întotdeauna cele mai bune decizii și că îți vei atinge mereu obiectivele financiare, dar cu siguranță te vor face mai atent înainte de a lua o hotărâre.