Cum ne dam seama daca s-a stricat carnea de porc

de

Citind titlul articolului, s-ar putea să te amuze. La urma urmei, nu este atât de complicat să ne dăm seama când s-a stricat carnea, oricare ar fi aceasta, nu doar cea de porc. Pentru majoritatea dintre noi, este suficient s-o mirosim și putem spune imediat dacă este proaspătă sau dacă a stat pe raftul magazinului ori în frigiderul nostru de ceva vreme.

După cum este și normal, acea carne nu ar mai trebui consumată. Asta dacă nu vrem neapărat să avem probleme de sănătate, gen toxiinfecție alimentară, grețuri, vărsături sau dureri de stomac. Nu cred că e nimeni atât de sadic încât să-și provoace singur, cu bună știință, astfel de neplăceri! Pe de altă parte, dacă avem doritori de „senzații tari”, care vor să experimenteze asta ziua următoare (sau peste 2-3 zile), cine suntem noi să nu-i lăsăm?

Lăsând un pic gluma la deoparte, trebuie amintit, pentru cei care nu știau deja, că este bine să consumăm și carne de porc, deoarece face parte și ea din dieta noastră. Dacă nu facem abuz, la fel ca în cazul oricărui aliment pe care-l mâncăm, o putem considera ca fiind și sănătoasă. O cantitate de aproximativ 100 de grame de carne porc conține, de regulă, 5 grame de grăsime și 190 de calorii.

De asemenea, nu trebuie să uităm că este și o sursă foarte bună de proteine, fier, vitamina B, magneziu și fosfor. Iată, deci, numai câteva beneficii pe care le are carnea de porc pentru sănătatea noastră. Revenind, totuși, la subiectul principal, să vedem care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a determina dacă avem sau nu carne stricată în frigider.

Pasul 1

Dacă suntem la magazin și vrem să cumpărăm carne de porc pentru a o găti, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să verificăm termenul de valabilitate al ei. În mod normal, o dată de expirare (sau măcar până la care este bună de consum), este trecută pe ambalaj sau pachet. În acest caz, se va prepara și mânca până la data respectivă. Altfel, dacă există alte mențiuni, se respectă acelea!

Nu se consumă niciodată carne expirată sau care nu are nici un fel de termen de valabilitate! Știu, este cât se poate de evident, dar nu toată lumea ia acest avertisment în serios, din păcate!

Pasul 2

 

Nepăstrată în condiții optime, carnea de porc se poate strica foarte repede. De aceea, imediat ce am ajuns cu ea acasă de la magazin, trebuie să o băgăm la frigider sau congelator, pentru a se menține proaspătă mai multă vreme, mai ales dacă nu o preparăm imediat. Depozitată corect și ținută la temperaturi foarte scăzute, carnea se poate păstra în congelator pentru o perioadă mult mai lungă de timp și poate fi mâncată chiar și după 4-6 luni!

Pasul 3

Avem un nas, deci să ne folosim de el! Luați carnea cumpărată sau pe care o aveți pregătită pentru gătit și mirosiți-o! Dacă este proaspătă, nu ar trebui să emane nici un damf ciudat. Pe de altă parte, dacă este stricată, mirosul este înțepător, acru, ca de amoniu. În această situație, nu se prepară, ci se aruncă direct la gunoi!

Excepție de la regulă poate fi carnea de porc ambalată la pungă în vid. Uneori, ea capătă un anumit miros care, însă, ar trebui să dispară dacă este clătită cu puțină apă rece.

Pasul 4

Pipăiți carnea de porc! Cea proaspătă este întotdeauna tare și umedă. Carnea stricată este lipicioasă și/sau uscată.

Pasul 5

Culoarea cărnii de porc trebuie să fie mereu gri-rozalie, pentru cea proaspătă. Dacă are o cu totul altă nuanță (gri închis sau maroniu), nu se consumă! Nu mai este bună de mâncat! De asemenea, dacă prezintă și urme de grăsime, ele trebuie să fie albe, nu gri sau galbene!