Cum rezolvăm problema supraîncălzirii calculatorului

de

Sunt momente când calculatorul se blochează subit sau se închide, de multe ori chiar când avem ceva important de făcut. Cunoașteți cu toții sentimentul de frustrare și chiar de enervare pe care vi-l provoacă o asemenea întâmplare. Este neplăcut să fii nevoit să o iei de la capăt cu activitatea în care erai implicat până atunci, mai ales dacă nu ai salvat fișierele la care lucrai. Sigur am trecut fiecare dintre noi printr-o situație similară!

V-ați întrebat de ce anume se restartează sau se închide subit un calculator uneori? Cauzele pot fi mai multe, însă, de regulă, vinovată se face supraîncălzirea componentelor lui. Când acestea sunt supuse unor temperaturi mai mari decât cele de funcționare normală, ele nu vor mai da același randament și vor forța, în unele cazuri, închiderea sistemului.

Nu este nici un motiv să vă panicați dacă vă aflați într-o asemenea situație. Adesea, problema se poate rezolva destul de simplu. Nu aveți de ce să presupuneți că s-a întâmplat ceva rău și că vi s-a stricat calculatorul. Înainte de a trage o concluzie pripită, trebuie să identificați sursa problemelor apărute, după care să le rezolvați. Printre motivele pentru care un calculator se poate supraîncălzi, se regăsesc și următoarele menționate mai jos.

Locul în care este plasat

Nu știu câtă lume realizează acest lucru, dar locul în care este plasat un calculator este destul de important și poate influența (în bine sau rău) funcționarea lui. Dacă el se află într-o zonă unde este bine ventilat și protejat de praf, de exemplu, atunci nu vor mai fi probleme cu supraîncălzirea lui, deoarece ventilatoarele din dotare își vor face treaba mult mai bine și-l vor menține rece.

Overclocking-ul

Pentru aceia dintre voi care nu știu ce înseamnă acest termen, overclocking-ul reprezintă, în cuvinte simple, mărirea vitezei de funcționare a procesorului. Reprezintă un lucru bun, dar și unul mai puțin bun, în același timp. Pe de o parte, prin modificarea vitezei procesorului, vom avea un calculator care se mișcă mai repede, iar pe de alta, vom avea un sistem ceva mai instabil.

De multe ori, făcând overclocking, ne vom confrunta și cu probleme de supraîncălzire a calculatorului. Ceea ce este normal, ținând cont de stresul la care este supus procesorul. În timp, el nu va mai funcționa la fel de bine și poate chiar ceda la un moment dat. De aceea, nu este tocmai recomandat să facem overclock procesorului, în special dacă nu ne pricepem și nu înțelegem riscurile la care supunem sistemul.

Praful

Praful afectează computerul la fel de mult ca și locul în care este pus. Este inevitabil să nu descoperim un strat consistent atunci când desfacem carcasa calculatorului, indiferent de cât de curat credem noi că avem în casă. Tot acel praf s-a depus de-a lungul timpului pe toate componentele din interiorul carcasei și acum influențează în mod negativ funcționarea lor, încălzindu-le.

Cum rezolvăm problema?

Mai întâi de toate, uitați-vă la specificațiile sistemului vostru. Verificați manualul care însoțește calculatorul și vedeți care sunt parametrii corecți de funcționare ai procesorului și ce temperaturi poate suporta. Setările din BIOS vă pot da și ele, la rândul lor, informațiile de care aveți nevoie. Dacă doriți niște detalii mai complexe, descărcați programe dedicate pentru analizarea sistemului.

Apoi, verificați sursa căldurii degajată de calculator. De unde provine ea? Când aerul nu circulă cum trebuie prin el, acesta nu se răcește corespunzător. Inspectați și restul componentelor, pentru a vă asigura că funcționează corect și că nu sunt defecte sau conectate greșit la placa de bază sau la sursa de curent (ventilatoare, plăci video, plăci de memorie etc.).

Nu puneți niciodată calculatorul lipit de un perete, de o gură de ventilație care suflă aer cald sau în apropierea unui radiator, altfel nu se va putea răci corect. Nu supraîncărcați sistemul cu multe programe folosite în același timp. Eliminați orice aplicație pe care nu o utilizați sau opriți-o de la a mai activa în fundal sau la pornirea calculatorului.

Și, bineînțeles, nu în ultimul rând, asigurați-vă că interiorul carcasei computerului este frecvent curățat de praf și alte mizerii.