Cum să înlocuiți memoria la un calculator Apple

de

Performanțele oricărui calculator au de suferit, când componentele acestuia devin depășite și nu prea mai pot ține pasul cu noutățile în materie de programe sau jocuri care apar la un interval foarte rapid.

Cu toții știți că, atunci când doriți să rulați un program nou, care necesită resurse serioase din parte sistemului, este foarte posibil să întâmpinați diverse probleme. Dacă hard disk-ul nu are o capacitate prea mare, atunci, cel mai probabil, nu veți putea instala deloc respectiva aplicație.

Dacă placa video este puțin mai veche, jocurile nou apărute pe piață nu se vor vedea la adevărata lor calitate și rezoluție sau veți avea alte probleme, mai mici sau mai mari, legate de partea grafică. Cred că nimănui nu-i place să joace un joc în care nivelul detaliilor personajelor sau a mediului în care acestea sunt plasate, este de un nivel scăzut.

Și procesorul are rolul său important. Fără o astfel de componentă puternică, orice aplicație solicitantă pe care veți încerca să o utilizați, nu poate fi exploatată la potențial maximum, din cauza limitărilor procesorului.

Când vine vorba de sistemele de calcul oferite de Apple, fie că acesta este un MacBook Pro sau un MacBook Air, și ele sunt supuse acelorași probleme la un moment dat. Ar fi multe lucruri de discutat despre capitolul îmbunătățirii performanțelor unui calculator Apple, dar, pentru moment, o să vă prezint doar cum să schimbați o plăcuță de memorie în caz că dețineți un Mac și doriți să faceți acest lucru.

Primul lucru care trebuie știut, înainte de a vă apuca de orice, este că, majoritatea calculatoarelor produse de Apple (cele de tipul Mac, căci despre ele discutăm acum), au din fabrică o capacitate prestabilită a memoriei RAM: fie 4 GB, fie 16. În general, dacă acum dețineți un calculator cu o capacitate a memoriei de doar 4 GB, atunci s-ar putea ca acest lucru să vi se pară insuficient pentru activitățile pe care le desfășurați pe acel sistem de calcul.

Așadar, în caz că aveți ceva probleme cu memoria RAM și cu utilizarea eficientă a acestei, puteți vedea situația curentă reflectată secțiunea „Activity Monitor„, unde, în funcție de de ce sistem de operare folosiți (OS X Mountain Lion sau o versiune mai veche), ar trebui să apară un grafic care să arate memoria curentă disponibilă și cea rezervată pentru diversele aplicații care rulează în fundal.

Dacă memoria disponibilă este în mod constant sub 25%, este cazul să faceți ceva în această privință, fie prin înlocuirea plăcuței de memorie existentă, fie prin adăugarea uneia în plus.

Primul pas al procedurii de înlocuire/mărire a memoriei RAM pentru un calculator Apple, este acela în care se verifică dacă modulul de memorie deja existent se poate scoate, pentru a fi înlocuit cu unul de o capacitate mai mare. În principiu, dacă aveți un MacBook Pro, sau un MacBook Air, trebuie să știți că modulele de memorie instalate pe acestea nu se pot scoate, ele fiind lipite pe placa de bază.

Pasul doi de urmat: verificați tipul și viteza de operare a plăcuței RAM, pentru a vă asigura că veți achiziționa componenta corectă. Pentru a găsi tipul și viteza mai sus aminte, intrați în meniu și accesați rubrica „About this Mac„. Acolo, teoretic cel puțin, ar trebui să apară informațiile pe care le căutați.

Ca să vă fie și mai ușor, iată un exemplu relevant: viteză: 1333 MHz; tip modul: DDR2 sau DDR3. Rețineți, este foarte important să știți aceste date. Altfel, puteți constata că ați dat banii pe un modul de memorie nepotrivit, cu care nu aveți ce face!

Pasul trei: achiziționarea propriu-zisă a memoriei RAM. Vă aminteam mai sus că, de regulă, 4GB este minimul de memorie instalată (sau disponibilă) pentru un Mac. Dacă sistemul vă permite, mai adăugați încă 4, pentru a ajunge la 8GB în total. Cu cât aveți mai multă memorie instalată, cu atât mai bine!

Unele calculatoare de acest tip vor avea, uneori, toate slot-urile pentru memoria RAM ocupate. Deci, pentru a putea instala noul modul cumpărat, trebuie, întâi de toate, scos unul din cele deja existente. Dacă unul sau mai multe slot-uri nu sunt ocupate, montarea modulelor achiziționate separat nu ar trebui să prezinte nici un impediment.

Dacă nu sunteți siguri care este capacitatea totală a memoriei RAM suportată de sistemul vostru, intrați din nou în meniul „About this Mac” și citiți cu atenție textul care menționează numărul de module de memorie instalate pe el. Acolo se specifică în mod clar acest lucru.

Pasul patru: instalarea modulului/plăcuței RAM. Dacă instalarea nu s-a făcut corect, iar modulul nu a fost prins corect în slot-ul de memorie gol, nu ar trebui să existe probleme de funcționare majore. O astfel de componentă nu se strică în această situație, ci poate, cel mult, să nu fie detectată de sistem.

Pe de altă parte, dacă nu s-au urmat procedurile exacte de instalare, iar în momentul în care modulul a fost montat pe placa de bază și s-a produs o descărcare statică de electricitate, acesta poate suferi avarii. Nu instalați niciodată nici un fel de componentă într-un calculator (indiferent de tipul, modelul, formatul sau producătorului acestuia) când acesta este conectat la o sursă de curent!

Opriți calculatorul, deconectați-l de la rețeaua de curent și abia apoi demontați piesele aflate în interior.

Sfaturi de final

1. Chiar dacă un MacBook Pro este produs de Apple, și acesta are în componența sa cam aceleași piese ca și un alt calculator sau laptop obișnuit. Deci, cu alte cuvinte, orice modul de memorie RAM care poate fi montat pe un calculator de la producătorul X, ar trebui să se potrivească și pentru un Mac, condiția fiind ca această componentă să respecte specificațiile pe care vi le-am dat mai sus (viteză și tip de memorie)

2. După ce ați terminat de instalat noul modul de memorie RAM, folosiți suita de teste hardware de la Apple, pentru a vă asigura ca nu există nici o eroare în sistem care ar fi putut să apară în urma acestui proces!