Cum să scapi mai ușor de congestia nazală

de

Congestia nazală (sau „nasul înfundat” după cum se mai definește în popor) reprezintă o afecțiune în care țesutul nazal se umflă din cauza unei inflamații a membranei nazale, care duce la blocarea (înfundarea) acestuia. Motivul pentru care aceste iritații pot apărea sunt multiple: alergii, substanțe poluante, infecții cu bacterii sau viruși, polipi etc.

Putem asemăna congestia nazală cu un „oaspete” care vine în casa noastră neinvitat, este imprevizibil, ne deranjează în orice moment și în orice anotimp, având un singur scop în minte: să ne enerveze. Dar nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece, în acest articol, vă voi prezenta câteva modalități naturale prin care puteți scăpa de această afecțiune rapid.

1. Lichidele

Acestea sunt cei mai buni prieteni ai voștri în acest caz, deoarece ele hidratează atât corpul vostru, cât și țesuturile nazale. Supele, sucurile și băuturile decofeinizate sunt cele mai recomandate, pentru că, alături de apă, vă furnizează și vă completează nivelul de vitamine și minerale din organism.

2. Vitamina C

Conform unor studii, vitamina C este unul dintre cei mai puternici anti-histaminici naturali din câți există. Rolul unei substanțe antihistaminice este de a bloca producția de compuși histaminici. Aceștia sunt niște chimicale pe care corpul uman le eliberează în cazul unei reacții alergice. De aceea, dacă suferiți de congestie nazală din cauza unei alergii, vitamina C este una dintre cele mai bune soluții de vindecare a acesteia.

3. Mierea și lămâia verde (lime)

Nasul înfundat poate fi tratat cu o soluție călduță de miere și lămâie verde. Cum se prepară: într-un pahar cu apă călduță se adaugă 2 linguri de miere și 5-6 picături de suc de lămâie verde. Băutura rezultată se poate apoi bea normal, pe parcursul zilei, sau se poate consuma seara, înainte de culcare, pentru reduce inflamația nazală și pentru a vă ajuta să dormiți mai bine.

4. Tratament cu aburi

O altă modalitate foarte bună prin care puteți scăpa de congestia nazală, este tratamentul cu aburi (sau baia de aburi). Când aburul cald ajunge în interiorul nasului și intră în contact cu mucusul, îl subțiază, făcând ca eliminarea lui să fie mai ușoară.

Cum se face o baie cu aburi pentru nas:
-se ia un vas cu apă fierbinte și se poziționează capul deasupra acestuia, încercând să se evite un contact prea direct al feței cu aburii fierbinți emanați de acolo;
-se acoperă capul și vasul cu aburi cu un prosop, după care se inhalează, pentru câteva minute, aburii care ies din vas.

5. Ghimbirul

Ultima metodă pe care o voi împărtăși cu voi astăzi, legată de decongestionarea unui nas înfundat, este consumul de ghimbir. Prin mestecarea unei mici cantități de ghimbir atunci când aveți o problemă de acest fel, puteți ajuta nasul să se desfunde mai ușor, deoarece ghimbirul are proprietăți decongestionante. Pe lângă acest lucru, ghimbirul vă mai poate ajuta și la menținerea unei temperaturi corporale constante!