Cum sa-ti creezi o mentalitate axata pe abundenta

de

Dă-mi voie să-ți adresez următoarea întrebare: care crezi că sunt șansele ca tu să devii milionar? Una la un milion? Una la o mie? Ei bine, răspunsul este una la 50! Exact, unul din 50 de oameni care trăiesc pe această planetă sunt milionari. Asta înseamnă că și tu poți fi unul dintre ei, dacă ești dispus să faci tot ceea ce trebuie pentru a ajunge acolo!

Iar unul dintre secretele pentru a-ți atinge acest scop stă în stăpânirea unei mentalități axată pe abundență. 49 din 50 de indivizi dau greș aici! Și există și un motiv destul de bun pentru asta: vezi tu, din punct de vedere al evoluției noastre, ideea de bogăție este pentru noi destul de nouă.

Ca specie, am avut parte de milioane de ani de evoluție în care am fost programați să credem în ideea conform căreia conceptul de bogăție este unul dificil de atins. Până nu de mult, toate ființele umane de pe Pământ își câștigau traiul ca vânători-culegători. Mare parte din existența noastră ne-am petrecut-o căutându-ne hrana prin tufișuri sau vizuini.

Am trăit la limita foametei, iar singurul lucru de care aveam, adesea, parte, era chiar ea! Ca rezultat, instinctul nostru natural a fost (și încă este), satisfacția instantanee. Adică, dobândirea unui lucru de valoare, cum ar fi hrana, și consumarea lui imediată. Acest instinct nu ne-a părăsit, fiind întipărit adânc în noi, ceea ce face să ni se pară destul de contra-intuitiv să acumulăm bogăție în mod natural.

Noi încă preferăm să obținem acel ceva instantaneu care, de regulă, este una din marile noastre probleme când vine vorba despre deținerea unor bunuri de valoare în timp (ce reprezintă baza îmbogățirii). Chiar și gândul de a face planuri pe termen lung, pentru viitor, nu este tocmai ceva caracteristic nouă. Așadar, dacă vrem abundență, trebuie să muncim pentru ea.

Bogăția ca proiect al vieții noastre

Pentru a începe, ai nevoie să-ți faci un nou plan personal pentru un proiect pe termen lung. Un proiect care să te ajute să aduci bogăția în viața ta. Trebuie să te dedici în a lucra către acumularea avuției și să faci din asta ceva permanent. Află cât mai multe informații, documentează-te, citește cărți, articole, urmărește filme despre abundență, pentru a putea vedea exact cum funcționează și ea și pentru a o atrage spre tine.

Făcând acest lucru, vei învăța mai multe despre mentalitatea fundamentală a avuției, precum și despre principiile ei. Câteva dintre ele sunt, după cum urmează:

1. Îmbogățește-te încet, pe îndelete

Nu cred că ai auzit prea multă lume discutând despre așa ceva, nu? Să-ți spun un adevăr: schemele de îmbogățire rapidă, peste noapte, nu funcționează. Ai nevoie de un plan care să te ducă în această direcție încet. Nu este rău să ajungi mai bogat mai repede, ci poate fi considerat chiar un bonus, dar, de regulă, abordarea trebuie să fie una de durată.

Întreabă-te cum te vei putea menține pe aceeași țintă timp de 10, 20 sau 30 de ani? Știu că este dificil să gândești în termeni mari, nu degeaba vorbeam despre mentalitatea de culegător mai devreme. Dar vei vedea că, dacă faci asta, va merita. Vei obține mult mai multe și vei avea o bogăție mai mare dacă reușești să reziști tentației de satisfacere instantanee.

Doar pentru simplul fapt că ai ales calea înceată, nu înseamnă că trebuie să treci peste unele oportunități care se întâmplă să apară în drumul tău oricând. Acordă-ți permisiunea să primești orice apare în realitatea ta și care te poate ajuta în călătoria către abundență. Poți utiliza o afirmație de genul „Îmi acord permisiunea să primesc orice dar sau contribuție care îmi este oferită. Merit toate acestea și sunt complet deschis să le primesc!”

2. Activele și pasivele

Săracii au foarte puține active și foarte multe pasive. Clasa de mijloc doar crede că are o multitudine de pasive când, de fapt, sunt pasive. Dar ce anume sunt ele? Explicat în termeni simplii, activul este orice îți poate aduce bani în buzunar. Spre exemplu, o proprietate pe care o închiriezi. Pasivul se află la polul opus, el fiind cel care-ți scoate bani din buzunar. Exemplu: casa în care locuiești, mașina pe care o conduci, electrocasnicele pe care le posezi etc.

Ești un pic nedumerit de ceea ce am spus legat de casa ta? Foarte probabil, deoarece eu am încadrat proprietatea deținută și la activ, dar și la pasiv. Deci, care e treaba? Nu este nici o filozofie: dacă locuința pe care o ai produce bani (prin închiriere), e un activ. Dacă nu, e pasiv. Deci, dacă ai un apartament în care locuiești personal, singur sau alături de familie, acea casă este o gaură în buzunarul tău, strict din punct de vedere economic.

De ce? Nu îți aduce nici un ban. Din contră, în fiecare lună (sau la un anumit interval de timp) tu trebuie să achiți tot felul de cheltuieli care țin de ea: întreținere, utilități, impozite, taxe, reparații etc. La fel se întâmplă și cu mașina. Referitor la active și pasive, Zig Ziglar spunea: „Oamenii bogați au televizoare mici și biblioteci mari. Cei săraci au televizoare mari și biblioteci mici.” Simplu!

3. Banii sunt cam nașpa

Pentru a face lucrurile mai interesante, iată o afirmație: banii nu sunt cel mai bun activ. Valoarea lor se depreciază. De fapt, banii nu sunt deloc un activ potrivit. Sunt chiar nașpa! Din punctul meu de vedere, ei reprezintă una dintre cele mai mari tentații care ne conduc spre achiziționarea de pasive. Drept urmare, scopul tău ar trebuie să fie acela de a transforma orice ban pe care îl ai într-un bun de valoare cât mai repede.

Cum ar trebui să decurgă lucrurile: faci rost de bani, te folosești de ei, îi schimbi în active. Scurt și la obiect! De preferat ar fi să știi cât mai multe despre diversele tipuri de active. Află tot ceea ce trebuie și îți poate fi de folos în legătură cu ele.

4. Activul ești tu

Cel mai mare activ al tău ești chiar tu! Poți face, practic, tot ceea ce îți pui în minte. Dar, la fel ca și în cazul altor bunuri de valoare, trebuie să investești în tine pentru rezultate excelente. Oamenii bogați investesc în cunoaștere. Se educă și-și perfecționează abilitățile în mod constant. Gândește-te ce cărți poți citi, ce cursuri poți urma sau în ce programe poți participa.

5. Achiziționarea vs investiția

Ceea ce multă lume nu realizează, este faptul că, de fiecare dată când cheltui bani, nu faci decât să strângi și mai multe pasive. Cu toții știm (sau așa ar fi bine) că lucrurile pe care le achiziționăm în cea mai mare parte a timpului nu au o valoare însemnată pe viitor. Oamenii avuți, pe de altă parte, își investesc banii.

Adică, ei caută să dea la schimb banii pe care îi au pe ceva care are o valoare intrinsecă foarte mare, mai ales pe termen lung. Și, din acest motiv, acel bun devine activ. Cum poți face și tu saltul în categoria oamenilor inteligenți și bogați? Iată o serie de sfaturi:

Cumpără ceea ce îți trebuie, nu neapărat ceea ce îți face cu ochiul

Concentrează-te pe lucrurile care îți sunt de trebuință și lasă-le deoparte pe cele care nu-ți sunt de folos! Deții controlul total asupra acestui aspect, așa că fă din el o mantră puternică pe care s-o urmezi și spune-ți mereu „Investesc numai în ceea ce am nevoie.”

Este mai greu să administrezi lucrurile pe care le deții, cu atât mai mult când acestea se adună în numere mari. Unele dintre ele te costă și mult să le întreții și-ți consumă nu doar finanțele, ci și timpul și energia. Vreau să-ți reamintesc: casa și mașina pe care le ai se încadrează în această categorie.

Înainte de a cumpăra ceva, oprește-te un pic și așteaptă

Cea mai rapidă calea de a avea mentalitatea potrivită legată de abundență, este și aștepți un pic înainte de a da banii pe ceva. Dacă simți nevoia sau imboldul de a cheltui bani, experimentează acest lucru, dar nu ceda la insistențele lui! Adu-ți aminte că este vorba despre programarea ta genetică. Ea te împinge către satisfacerea instantanee a dorinței tale.

Achiziționarea unui obiect din reflex este o tactică proastă pentru acumularea bogăției pe termen lung, de aceea ar trebui să încerci s-o eviți. Cumpără numai lucrurile pe care le-ai plănuit în avans:

– pentru achiziții minore: așteaptă 7-10 zile;

– pentru achiziții mai mari: așteaptă 30 de zile;

– pentru achiziții foarte mari: așteaptă 3-6 luni

După cum menționam deja, multe din lucrurile pe care le cumpărăm nu ne sunt de trebuință.

Scapă de datorii

Fugi de ele ca de strigoi! Imaginează-ți că datoria este chiar o boală (gen Ebola sau lepră) și că trebuie să faci tot posibilul pentru a o evita. Nu te încurca, dacă se poate, cu tot felul de împrumuturi sau cheltuieli mari de pe cardul de credit. Poți face asta începând chiar acum!

Creează valoare pentru alții

Trăim într-o lume a abundenței totale și a resurselor nelimitate. Tot ceea ce trebuie să facem pentru a ne putea pune pe calea către bogăție este să învățăm cum să creăm valoare pentru alți oameni. Și, încă o dată, și la acest capitol trebuie să ne schimbăm modul în care gândim. Mai exact, este nevoie să ne concentrăm asupra creării valorii, nu a extragerii ei.

Să dăm, mai degrabă decât să luăm. Ar fi bine să nu mai avem gânduri de genul „Cum pot să fac niște bani rapid?”. Cu alte cuvinte, să lăsăm deoparte metodele de îmbogățire rapidă, peste noapte. Aminteam că acestea nu sunt o soluție viabilă atunci când ne dorim să acumulăm avuție.

Cei care își pun o întrebare precum este cea de mai sus, se concentrează numai asupra lor. Se gândesc numai la a lua, nu la a și da înapoi de la ei. Nu te lua și tu după ei! Erich Fromm spunea: „Nu acela care posedă multe este bogat, ci acela care dăruiește multe.” Ca regulă generală în viață, adesea primești exact cam la ceea ce te gândești.

Banii, totuși, sunt o mică excepție. Dacă te concentrezi asupra lor, mai mult ca sigur că nu îi vei avea. De ce? Păi, dacă îi vrei, nu uita că trebuie să creezi valoare pentru alții. Altfel, nu-ți va fi foarte ușor să-i atragi către tine. Oamenii bogați se întreabă mereu „Cum pot crea valoare?” Ei știu destul de bine că trebuie să dea atenție nevoilor altora, și nu neapărat dorinței lor de a strânge avere.

Pentru a putea ajunge să faci și tu asta, este nevoie să îi poți înțelege pe oameni. Trebuie să pătrunzi în mințile și inimile lor și să aduci valoarea în aceste două puncte. Asigură-te că știi exact ce vor ei. Nu te gândi la ceea ce-ți place ție și nici nu încerca să-i convingi pe alții că respectivul lucru este la fel de potrivit și pentru ei. Toate ființele umane sunt diferite și au nevoie sau dorințe diferite. Altfel, dacă nu s-ar întâmpla așa, nu am fi decât niște roboței programați să facem cu toții aceleași operațiuni și să avem cu toții aceleași gânduri, idei sau opinii.

Odată ce vei înțelege cele expuse anterior și vei crea acea valoare, vei primi, la rândul tău, valoare din partea altora. Iar o persoană bogată poate să ia valoarea care i se acordă și poate s-o transforme în active (sau bunuri de valoare) și în avuție. Formula utilizată este simplă: creezi valoare -> acumulezi bunuri -> îți construiești bogăția. Strategia aceasta se aplică peste tot, indiferent dacă deții o afacere sau lucrezi în cadrul uneia.

Începe să te gândești la tine ca la un creator de valoare care evoluează neîncetat. Aliniază-ți țelurile personale legate de abundență cu acelea legate de crearea unei existențe mai bune pentru alți oameni. Aliniază-le cu decizia de a face din lumea în care trăim un loc mai bun. Pentru că, pe măsură ce acumulezi mai multă avere, poți contribui mai ușor și mai des la acest scop.

Gând de final

Aș dori să închei articolul pe care îl citești acum cu următoarele idei…

Trăiești într-una dintre cele mai îmbelșugate perioade din istoria omenirii (chiar dacă, la prima vedere, nu pare așa).

Ești înconjurat de multe oportunități. Și trebuie să profiți de ele pentru a le putea transforma în active și bogăție, nu în pasive.

Dar, nu uita, trebuie să rămâi concentrat asupra ideii de a aduce valoare și de a contribui și la bunăstarea altora pe cât de mult posibil!