Cum te poate manipula o casa inteligenta

de

Unul din dezavantajele lucrurilor de pe internet este lipsa de intimitate, desi multi sunt dispusi sa renunte la ele pentru a obtine alte avantaje.

Am inceput cu smatphone-urile si ceasurile inteligente, dar putin cate putin pretuim mai mult produsele electronice create sa ne usureze viata si sa ne ofere cel mai mare avantaj: timpul liber.

Sa ne inchipuim o locuinta desteapta. Smartphone-ul va fi centrul nervos a tot ceea ce se intampla si vorbeste cu noi doar pentru a ne aduce amnte diverse lucruri sau pentru a ne cere voie de a actiona de la sine. Mai exact, daca frigiderul nostru remarca ca lipseste un ingredient sau mai multe, interactioneaza cu smartphoneul nostru pentru a-l trece pe lista de cumparaturi, iar acesta ne previne si ne intreaba daca vrem sa-l achizitionam.

Multor oameni li s-ar parea casa viitorului, dar aceste tehnologii sunt deja in curs de desfasurare, cateva produse sunt in probe, iar altele incep a fi comercializate. Intr-o locuinta desteapta, obiectele conectate vor strange date continuu si nu doar pe ale noastre, ci si pe cele ale milioane de oameni. Volumul de date pe care ar putea sa o colecteze ar fi infinita.

Cercetarea acestor informatii ar permite oricui cu anumite cunostinte despre acest subiect sa cunoasca trasaturile noastre personale si mai ales obiceiurile, gusturile si tabieturile noastre. Intreprinderile vor sa faca publicitate si sa actioneze in momentul in care vor fi sigure ca sunt suficiente persoane care vor sa achizitioneze aceste obiecte.

Obiectele de pe internet ne usureaza viata, dar suntem surse de informatii continuu pentru el. Cu toate acestea, psihologul specializat in tehnologii, Luis Muino, afirma ca desi tehnologia permite strangerea imensa de informatii este imposbil de prezis ca va deveni o fiinta umana.

 

Prin urmare, tehnicile de marketing bazate pe cantitatea de date a obiectelor inteligente ar putea sa nu functioneze. Un copil nascut in secolul acesta care utilizeaza obiecte inteligente deja ofera date pe retele sociale, telefon, tableta. Viteza cu care evolueaza tehnologia, nu ar fi de mirat faptul ca lucrurile inteligente pot sa analizeze toate informatiile pentru a ne oferi lucuri care ar putea sa afecteze deciziile noastre.

De exemplu, in cazul in care aplicatiile noastre de text remarca ca avem o dificultate cu partenerul nostru, pastilele nostre constata ca avem probleme de anxietate, ne-am schimbat modul de dormit si de alimentatie, publicitatea, ne-ar putea sugera sa vorbit un un avocat care se ocupa de divorturi pentru a ne ajuta sa luam o hotarare la care nu ne-am gandit.

 

Pe de alta parte, ne-ar putea sugera produse conform caracteristicilor noastre personale. Algoritmii stiu care sunt obiectele specifice gusturilor tale si sugereaza sa le vezi prin diverse reclame care ne pot atrage atentia si ne poate face sa le cumparam.

 

In concluzie, avand in vedere dezvoltarea pe care o au aceste obiecte inteligente nu este greu sa ne inchipuim o asfel de lume.