Dansuri populare artistice la nunta si botez

de

Dansul a existat inca de la inceputurile omenirii .Poate chiar inainte sa apara primele triburi, dar sigur cu aparitia lor a aparut si primul dans. Asadar dansurile isi au originea din cele mai stravechi timpuri. Inca din acele vremuri dansul facea parte din viata oamenilor nu doar ca distractie. Nu se putea concepe dansul daca nu avea o tema despre nastere, moarte, renasterea naturii, anotimpuri, maturizarea adolescentilor, casatorie, plecarea la vanatoarea , castigarea unei batalii sau razboi cu vecinii. Se folosea dansul si pentru agricultura , venerarea zeilor, sexualitate, prosperitatea sau alungarea relelor .

In timp dansul nu a mai avut aceeasi semnificatie el insemnand in ziua de azi doar o forma de arta si o modalitate de comunicare si inplicare intre parcicipanti.

Astfel in timp s-au desprins mai multe tipuri de dansuri, care au diverse semnificatii dar un sigur scop acela de a arata si a scoate la iveala cele mai elaborate miscari, tinuta morala, manierele si eleganta dansatorului.

Asadar putem vorbii despre dansul popular românesc ce se caracterizează printr-o bogăţie nesfârşită de mişcări izvorâte din miile de jocuri existente, într-o mare varietate a stilurilor proprii fiecărei regiuni şi prin vigoarea, veselia naturală, temperamental şi dinamismul interpretării. În construcţia dansului românesc se întâlnesc o mulţime de forme, o variaţie plăcută de tempouri, o ritmică bogată şi nuanţată.

Dansatorii nostrii profesionisti Constanta va pot recrea magia trecerii timpuilui si pot aduce in prim planul evenimentului dumneavoastra atmosfera de odinioara . Trupa de dans Constanta va crea momente magice in cel mai pur mod romanesc antrenand invitatii pe ringul de dans .

Deasemena dansul popular poate fi jucat si in pereche, astfel Hora este cel mai vechi şi cel mai răspândit dans popular românesc. Se joacă de către femei şi bărbaţi, în cerc mare, dansatorii ţinându-se de mâini. Paşii sunt simpli, înainte şi înapoi, uneori combinaţi cu o mişcare laterală. Ritmul este binar şi tempoul potrivit.

Hora mare (bătrânească sau boierească) este o variantă mai nouă, cu un ritm specific (ternar), legănat.

Sârba este un dans mixt (de femei şi bărbaţi) foarte răspândit în ţara noastră. Are o mişcare rapidă şi ritm binar. Dansul se execută de obicei în semicerc, cu paşi laterali, uneori şi cu figuri de virtuozitate, dansatorii ţinându-şi mâinile pe umerii vecinilor.

Brâul este un dans românesc de virtuozitate, jucat mai ales de bărbaţi şi răspândit aproape în toată ţara. Melodia instrumentală este însoţită deseori de strigături. Caracterul vioi, dinamic al acestui dans se datorează tempoului rapid şi ritmului foarte variat, cu multe sincope. Brâul se dansează în semicerc sau linie, cu braţele prinse de cigatoarea (brâul) vecinului; figurile complicate, spectaculoase uneori, alternează cu plimbări line. Există mai multe tipuri de brâu, specifice anumitor părţi ale ţării, cum ar fi:
– brâul pe şase – bazat pe fraza muzicală alcătuită din trei măsuri de două pătrimi;
– brâul pe opt – cu fraza din patru măsuri de doi timpi.

Ciuleandra este un dans însoţit de strigături răspândit mai ales în Muntenia. Jocul porneşte lent, în cerc mare, din care se desprind apoi cercuri mici ce se rostesc în mişcare din ce în ce mai rapidă.

În Muntenia, jocurile principale sunt şi cele mai răspândite în ţară: HoraBrâul şi Sârba. Mai întâlnim jocuri specifice: CiuleandraCa la BreazaSălcioaraCiobănaşulGeamparaleleChindia ş.a. Majoritatea jocurilor munteneşti sunt mixte (de femei şi bărbaţi), jucate în cerc sau semicerc, cu paşi tropotiţi, bătăi pe contratimp etc.

Alunelul, vechi joc oltenesc, cu numeroase variante, este dansat mai ales de bărbaţi. Unele tipuri de joacă în linie, cu braţele încrucişate la spate, altele în semicerc, cu braţele îndoite şi prinse în lanţ. Este un dans vioi, în tempo allegro şi măsură binară.

În Oltenia există mai multe tipuri de dansuri specifice (AlunelulRustemulTrei păzeşte), dar şi jocuri de largă răspândire (SârbaBrâul).

În Transilvania găsim mai multe melodii pentru fiecare tip de joc. Predomină jocurile de perechi, alături de cele bărbăteşti, de virtuozitate. Jocurile mai răspândite sunt: ArdeleanaÎnvârtita şi Jocurile fecioreşti. În fiecare zonă găsim şi jocuri locale specifice: HaţeganaJieneascaŢarinaDe-a lungulPurtata (joc vocal de fete), Jocul de Oaş.

Haţegana, joc de perechi din centrul şi sudul Transilvaniei, se compune din două părţi: plimbarea perechilor în semicerc şi învârtirea fetelor pe sub braţul băieţilor. Melodia are un tempo mişcat şi formule ritmice alcătuite din optimi, uneori divizate sau sincopate.

Dansatorii nostrii profesionisti  Constanta sunt pregatiti sa va incante cu dansurile si programul artistic oferit la evenimentul dumneavoastra. Season Events Constanta, are un sediu de lucru in Constanta si va asteapta sa-i contactati pentru orice serviciu aveti nevoie sau pentru organizarea unui eveniment! Contact  0762649069