De ce ne plac filmele science-fiction

de

Aparent, filmele science-fiction fac parte din acel gen de pelicule pe care nu ne mai săturăm să le vedem. Se pare că avem nevoie, atunci când urmărim astfel de filme, să credem că, undeva, într-un univers îndepărtat, mai există și alte ființe la fel ca și noi. Adesea, când oamenii au nevoie să creadă în ceva anume, ei se orientează fie spre religie, fie spre știință.

Iar cei care aleg știința, sunt și fanii filmelor SF. De asemenea, nouă ne mai place să ne întrebăm și „Ce-ar fi dacă…”, în nenumărate feluri. Ce-ar fi dacă ar exista viață și pe alte planete? Ce-ar fi dacă acele forme de viață ar veni pe Pământ? Ce-ar fi dacă ele ar fi niște ființe malefice, care avea intenția să ne facă rău?

Ce-ar fi dacă ar avea cu totul alte intenții, unele bune? Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care noi ni le punem, iar filmele science-fiction vin să ne răspundă la ele. Ele sunt, adesea, pline de lucruri pe care ne dorim să le vedem într-un film: au suspans, bucurie, scene de luptă sau scene romantice. Povestea este una de calitate și adresează întrebări care ne provoacă gândirea. Uneori, ele aduc în prim plan probleme de etică și ne fac să cugetăm asupra sfârșitului zilelor noastre.

Sunt foarte multe feluri de filme SF, care se adresează unei game largi a publicului cinefil. Dacă nu ați urmărit niciodată o astfel de peliculă, atunci vă invit să vă uitați la câteva filme clasice din această categorie, după cum ar fi:

– Trilogia Matrix: în această trilogie urmărim povestea lui Neo și a prietenilor săi, care au tot felul de întrebări la care trebuie să găsească un răspuns: dacă viața pe care o trăim nu este reală? Dacă avem, de fapt, o altă viață în care trăim, iar cea curentă, pe care noi o considerăm ca fiind cea adevărată este, în cele din urmă, doar un vis?

– Filmele din seria Star Wars (Războiul Stelelor): aceste filme i-au ținut pe fani cu sufletul la gură pentru mai bine de 10 ani, combinând laolaltă dragostea cu etica, puterea, bătălia dintre bine și rău și, bineînțeles, explorarea universului.

– Filmele din seria Star Trek (Călătoria Stelară): de-a lungul anilor s-au făcut foarte multe filme din această categorie. Cele vechi sunt întotdeauna mai fascinante decât cele noi, iar personajele din ele sunt captivante.

– Planeta Maimuțelor: primul film cu acest titlu a apărut în 1968 și ne-a făcut să ne gândim ce s-ar fi putut întâmpla cu noi dacă nu am fi evoluat complet. Există și o versiune mai nouă a peliculei, din 2001.

– E.T.: acesta este unul dintre primele filme care i-au făcut pe oameni să-i privească pe extratereștri cu ochi buni. Atât copiii, cât și adulții s-au îndrăgostit de acest drăguț extraterestru care voia să ajungă acasă.