Despre utilizarea corecta a laptopului si cum ii putem prelungi durata de viata.

de

Laptopul este o maşinărie compactă şi mobila pe care poţi să o iei cu tine oriunde pentru a te juca, pentru a lucra, pentru a ţine legătura cu prietenii şi colaboratorii pe internet.

Avand in vedere faptul ca este vorba de un echipament electronic, acesta are o durata de viata limitata. Fie din cauze tehnice, fie din cauza unor accidente, laptopurile sunt gadgeturi care se pot defecta oricand.

In mod normal, un laptop ar trebui sa aiba o durata de viata medie de 3-4 ani. Se poate totusi extinde aceasta perioada, daca utilizam laptopul in conditii corecte si daca avem grija sa ii protejam componentele care pot ceda dupa o utilizare constanta si indelungata.

1. Setaţi un antivirus care să fie updatat, este foarte important să ne protejăm sistemul de operare în condiţiile în care milioane de viruşi şi alte ameninţări pot dăuna în special sistemului de operare şi/sau hardului.

2. Un laptop trebuie curăţat cel puţin odată pe an. Cel mai mare inamic al acestuia este praful. Acumularea de praf excesivă pe sistemul de răcire al laptopului va duce la supraincalzirea componentelor interne, intrucat caldura emanata de acestea, nu se mai evacueaza cum ar trebui.

In aceste conditii, laptopul ajunge sa se restarteze sau sa se blocheze in aplicatii si jocuri. Rezultatul utilizarii laptopului in aceste conditii de temperaturi ridicate, poate duce la dezlipirea cipului video.

Dacă observaţi o creştere a temperaturii laptopului în aceleaşi condiţii de funcţionare, iar nivelul de zgomot al cooler-ului va creşte, acestea sunt semne că trebuie sa mergeti la un service de laptopuri, pentru curatare laptop.

3. Utilizează opţiunile inteligente de management al bateriei. Până la urma bateria unui laptop este foarte importantă, de aceea trebuie a avem grijă de aceasta componeta pentru a nu-i slăbi perfomanţele pe viitor, sau să o deterioram. Bateriile pentru laptop sunt destul de scumpe în ziua de astăzi

4. Faceţi un upgrade la componente atunci când consideraţi că este necesar. Înlocuirea unor componente ca: placa de bază, placa video, placa sunet, etc. nu este tocmai facila la un laptop si poate fi costisitor pana la nerentabil. Dar înlocuirea ram-ului este accesibilă şi uşor de executat şi adesea poate face mici minuni din laptopul dvs.

Memoria ram laptop este şi o componentă destul de accesibilă ca şi preţ si va poate scapa de problema latentei atunci cand utilizati intensiv google chrome, cu peste 10 ferestre deschise simultan.

5. Un aspect foarte important, care poate salva un laptop de la multe accidente nedorite, este legat de modul in care il transportam. Pentru a evita orice tip de accident, transportati laptopul doar in genti speciale, cu o dimensiune potrivita pentru modelul de laptop pe care il detineti.

Daca transportati geanta cu laptopul in masina, asigurati-va ca acesta este ancorat si nu va zbura prin masina atunci cand virati sau franati.

De asemenea, nu plasati incarcatorul in geanta, direct pe capacul display-ului ci intr-un buzunar unde nu poate presa pe laptop.