Diversificarea alimentelor în meniul unui bebeluș

de

Înainte de a începe diversificarea la bebeluşi sau introducerea alimentelor solide în alimentaţia puiului tău şi de a citi cu atenţie schema diversificare bebe, este recomandabil să te consulţi cu medicul tău. Apoi, la fel de important este să ştii dacă bebe este pregătit pentru acest pas şi care sunt semnele concrete.

Până în momentul diversificării, bebe primeşte toţi nutrienţii necesari din laptele matern. Până la împlinirea vârstei de şase luni, sistemul său digestiv nu este îndeajuns de matur pentru a „primi“ mâncărurile solide. Acesta nu este însă un motiv de teamă, pentru că bebe îţi va oferi, oricum, semne suficient de clare care îţi vor arăta că este pregătit pentru diversificare. Iată care sunt indiciile la care trebuie să fii atentă:

Îşi poate controla capul şi poate sta în funduleţ
Bebe îşi poate susţine singur capul în poziţie dreaptă şi poate sta în funduleţ. Sunt două amănunte esenţiale pentru începerea diversificării la bebeluşi. Faptul că îşi controlează capul îi permite să ţină în cavitatea bucală mâncarea solidă şi să o mestece.

Există reflexe de mestecat
Între gură, limbă şi sistemul digestiv există o legătură foarte strânsă. Se dezvoltă concomitent. Dacă poate împinge hrana înspre gât cu scopul de a o înghiţi, este un alt semn pentru începerea diversificării. Indiciul care îţi arată că procesul înghiţirii funcţionează corect este faptul că salivează din ce în ce mai puţin.

Ia în greutate
Vrea din ce în ce mai mult lapte şi devine curios în privinţa gusturilor. Iar dacă şi-a triplat greutatea din momentul naşterii (însă nu are sub patru luni) este un semn că este pregătit pentru diversificare.

Diversificarea: primii paşi

Cei mai mulţi bebeluşi intră în etapa diversificării prin consumul de piureuri, pe care le poţi prepara folosind alimentele recomandate în schema diversificare bebe sau, mai amplu, în tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi (vezi mai jos). Într-o primă fază, hrana solidă i se oferă într-un biberon cu tetina cu flux foarte rapid, apoi cu linguriţa. În cazul în care decizi, împreună cu medicul, să începi cu cereale, le poţi mixa cu lapte, cu scopul obţinerii unei mese semi-lichide. În timp, vei îngroşa conţinutul gradual. Linguriţa trebuie să fie din material moale, gumat, pentru a evita riscul rănirii gingiilor. Pune-i în vârful linguriţei mâncarea, într-o cantitate foarte mică. Nu pare interesat? Dă-i timp să miroasă şi să se obişnuiască. Şi nu-l hrăni dacă pare obosit sau, dimpotrivă, agitat.

Mai multe detalii despre diversificare și despre cum se face diversificarea la bebeluși, găsiți aici (http://bebeteiubesc.ro/diversificarea-la-bebelusi-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-tabelul-si-schema-alimentatiei/).