Download-ul ilegal de filme

de

Cine nu a auzit despre downloadul ilegal de filme? Mă îndoiesc că sunt mulți aceia dintre voi care nu s-au intersectat măcar o singură dată cu acest subiect de discuție. Cine știe, poate că unii dintre voi vă ocupați activ cu așa ceva. Haideți, recunoașteți, nu e mai simplu să descarci un film de pe internet, de pe siteurile de torrente, în loc să te duci la magazin să-l cumperi?

Ba da, pentru că, cel puțin teoretic, economisești bani și timp! Însă chiar merită să riscați anumite pedepse legale pentru o astfel de activitate dubioasă? Nu cred! Tuturor ni se pare perfect normal să descărcăm un film de pe internet și să ne uităm la el pe calculator sau la DVD player, fără să mai fim nevoiți să îl vedem la cinema sau la televizor.

Dar câți dintre voi sunt conștienți de faptul ca ceea ce faceți este ilegal și puteți avea probleme cu legea? Poate nu foarte mulți. Însă este adevărat! În România nu prea se instituie atât de drastic legile anti-piraterie, la fel cum se procedează în alte țări ceva mai civilizate, dar ele există.

Unul dintre cele mai piratate filme, în 2010, la nivel global, a fost, fără îndoială, „Avatar”. Aproximativ 16,6 milioane de utilizatori au descărcat acest film în anul respectiv. Probabil că acum înțelegeți, prin acest exemplu, de ce industria cinematografică dorește să oprească flagelul pirateriei online.

Nu există un cuvânt foarte potrivit pentru a descrie acest flagel, dar am putea folosi unul: urât. Sau greșit. Sau imoral. Descărcarea de filme piratate constituie, în majoritatea țărilor civilizate, o infracțiune și se pedepsește conform legii. Pedepsele le pot primi atât utilizatorii care downloadează filmele, cât și cei care le pun la dispoziția acestora.

Pedepsele în cauză pot varia de la amenzi consistente, uneori de ordinul sutelor de mii de lei, euro sau dolari, până la ani de închisoare pentru persoanele prinse că descarcă sau urmăresc ilegal filme.

În general, amenzile sunt cele mai utilizate de către industria cinematografică. În aprilie 2011, un grup de 20000 de persoane au fost date în judecată pentru drepturi de autor de o companie americană, pentru că au descărcat ilegal filme online. Alte 30000 de persoane au urmat a avea aceeași soartă.

Odată cu apariția noilor tehnologii de detectare a activităților suspecte de piraterie, din ce în ce mai multe persoane pot fi urmărite atunci când comit o astfel de infracțiune pe siteurile de torrente și pot fi raportate autorităților.

Deși nu prea se obișnuiește, uneori se acordă și pedepse cu închisoarea celor care comit acte de piraterie online. Cei surprinși că descarcă în mod repetat filme, sau că se ocupă la greu cu piratarea acestora, pot primi pedepse de acest fel. În Germania, de exemplu, există o lege care spune că, cine este prins că a downloadat în mod ilegal chiar și un singur film, va trebui să facă închisoare până la doi ani.

Dacă persoana în cauză descarcă filme în scop comerciale, fie pentru a le vinde mai departe, fie pentru a le oferi spre vizionare în diverse moduri, atunci ea va putea fi condamnată până la 5 ani. Aceste acțiuni se încearcă a fi implementate de către industria cinematografică în toate țările civilizate.

Așadar, chiar dacă locuiți în România, una dintre țările nu chiar atât de dezvoltate ale Europei, trebuie să vă gândiți dacă merită în vreun fel riscul de a face pușcărie pentru descărcarea sau urmărirea de filme piratate pe internet.