Hipnoza și utilitatea ei în sport

de

Poate mintea să afecteze sau să influențeze corpul în vreun fel? Oare te poți antrena ca să devii mai puternic din punct de vedere fizic, schimbându-ți felul în care gândești? Ce tehnici pot folosi atleții pentru a-și consolida încrederea în sine, atenția și forța fizică? Niște întrebări destul de interesante, nu?

Datele unui studiu recent au arătat că, din 1000 de sportivi care au luat parte la cercetare, 85% din ei au reușit să aibă performanțe mai bune decât până atunci, chiar cu până la 15%. Atleții care au format grupul celor o mie cărora li s-a dat un test de forță, erau din diverse categorii: membrii ai unor echipe de sportive de liceu, olimpici, oameni obișnuiți sau adevărate talente din zona elitelor.

Ei practicau și o varietate de sporturi, nu doar unul singur: baseball, baschet, wrestling, MMA, box, fotbal, lacrosse, înot, patinaj artistic, golf și hochei. După perioada de pre-testare, lor li s-au furnizat și informații și o pregătire de bază în auto-hipnoză, meditație și vizualizare. Acestea fiind niște tehnici destul de simple și care puteau fi înțelese de către oricine, se puteau aplica în 15 minute.

Când fiecare dintre ei a trecut prin acest pas și erau pregătiți pentru un nou test, li s-a măsurat încă o dată forța fizică. După cum spuneam și mai sus, aceasta a crescut cu 15 la sută. Au existat și cazuri în care s-au înregistrat și rezultate de-a dreptul impresionante, unii atleți reușind să-și mărească forța chiar cu 100%!

Toate aceste date sunt demne de luat în calcul, deoarece indică faptul că un pic de pregătire la nivel mental poate ajuta destul de mult performanțele fizice ale unui sportiv și îl pot face pe acesta să fie mai încrezător în sine, putând, astfel, să se concentreze și mai bine pe ceea ce are de făcut. Mai mult, exercițiul simplu menționat anterior, i-a ajutat și pe antrenorii și părinții sportivilor să înțeleagă mai bine relația dintre trup și minte.

Adesea, chiar și ceva necomplicat, cum ar fi 15 minute de meditație sau vizualizare, poate aduce beneficii însemnate și măsurabile la nivel fizic. Aceasta ar trebui să fie o dovadă pentru mulți atleți că felul în care gândesc are un impact important asupra evoluției lor.

Pe scurt, există două concepte care trebuie bine înțelese de sportivi. În primul rând, să nu uite că mintea este cea care influențează acțiunile corpului, acesta crezând tot ceea ce ea îi spune. Deci, dacă cineva își repetă mereu că este slab sau incapabil să facă un anumit lucru, atunci corpul va avea grijă ca astfel de gânduri să devină realitate și în plan fizic.

De aceea, trebuie schimbat modul în care gândești. În al doilea rând, trebuie să știi că devii ceea ce îți imaginezi despre tine. Din nou, dacă ai numai gânduri proaste despre tine, nu poți ajunge un atlet de performanță, de top, decât doar dacă vrei să-ți schimbi și felul în care gândești!