Importanța strategiei în cursele de mountain bike

de

Dacă ai ajuns la nivelul la care poți concura într-o cursă de mountain bike, este clar că practici ciclismul de mult timp și știi foarte bine care sunt avantajele mersului pe bicicleta.

În momentul în care participi la o cursă de mountain bike este extrem de important să-ți dezvolți o strategie care să se adapteze la două elemente fundamentale: lungimea și durata traseului. O strategie bună este întotdeauna simplă și adaptată fiecărei curse în parte.

Înainte de a-ți construi strategia, trebuie să iei în considerare câteva elemente de bază pe care să le analizezi cu atenție : stilul cursei, terenul, vremea, distanța, nivelul tău de pregătire și skill-uri și, bineînțeles, cel al concurenței.

Stilul cursei

In cazul curselor mountain bike de tip Downhill, este potrivită o strategie bazată pe viteză și capacitate de reacție.

Pentru cursele scurte de 15 km poți merge pe o strategie de tip „viteză-rezistentă-viteză” cu care să începi în sprint primii 3 kilometri, următorii 9 km într-un ritm puțin mai lent dar constant, conservându-ți energia pentru ultimii 3 km pe care să îi termini într-un sprint fulgerător.

Dacă participi la un maraton de mountain bike (peste 50 km), una din cele mai eficiente strategii este cea bazată pe conservarea energiei și câștigarea avansului în puncte cheie. Mai exact, poți începe cu un start rapid dar nu epuizant, urmând să menții un ritm constant și încercând să îți depășești adversarii în pante și locuri accidentate.

Terenul

Cercetează aprofundat terenul. Este umed sau dur și plin de pietre? O cursă pe un teren îmbibat cu apă este mult mai epuizantă decât una pe teren uscat. Nu uita să adaptezi rezistența suspensiei în funcție de terenul pe care avea loc competiția de mountain bike!

Vremea

Consultă buletinul meteo și analizează condițiile de vreme la locul cursei. Va fi o zi însorită sau va ploua? Ia în calcul și vântul, pentru că poate influența viteza și acuitatea vizuală. De asemenea, vremea poate influența până și tipul alimentelor pe care trebuie să le iei cu ține. În zilele toride ai nevoie de cât mai multă apă și mâncare ușor de digerat. În zilele reci și ploioase, carbohidrații sunt cel mai bun combustibil pentru organismul tău.

Distanța și pregătirea fizică

Trebuie să îți răspunzi foarte sincer la câteva întrebări. Te-ai antrenat destul pentru distanța care trebuie parcursă? Poți face față unei curse pe distanță mare? Ai consumat destule calorii pentru un aport optim de energie? Ești capabil să depășești adversarii pe parcursul cursei sau trebuie să câștigi un avans de la început printr-un start puternic?

Nivelul adversarilor

Uite-te in jur si studiaza-ti bine competitia. Exista adversari mai pregatiti decat tine? Descopera-le punctele slabe si profita de oportunitate. In functie de nivelul adversarilor, poti construi o strategie care sa implice depasirea lor la sprintul final sau pe parcursul traseului.