Investiţiile în diamante

de

A existat o vreme când investițiile în diamante erau rezervate strict numai oamenilor bogați, pentru că, atunci, numai ei erau, adesea, capabili să cheltuie sume mari de bani pentru astfel de nestemate. De la oameni de afaceri, la președinți și regi, toți erau fascinați de diamante și toți doreau să le aibă. Ca atare, scoteau din buzunar bani grei și le achiziționau. Însă, acea vreme s-a cam dus și acum, în prezent, aproape oricine poate să cumpere pietre prețioase dacă dorește.

Investițiile în diamante au devenit, literalmente, disponibile oricui vrea să-și diversifice un pic portofoliul de investiții și, în același timp, să dețină și ceva fizic, nu doar acțiuni la bursă. Și tocmai aceasta este frumusețea diamantelor, ele nu sunt fonduri tranzacționate pe bursă (exchange traded funds – ETF), nici acțiuni și nici vreun altfel de hârtie de acest gen, ci sunt niște obiecte fizice, pe care le poți ține oricând în mână. Gândiți-vă la ele nu numai ca la o simplă investiție, ci și ca la un subiect de conversație extrem de interesant. Cum ar fi să le luați niște prieteni deoparte și să le arătați un pumn de diamante? Oare ce ar zice ei?

În general, diamantele se pot achiziționa în două forme:

diamantele procesate (prelucrate): aceasta este forma cea mai întâlnită sub care puteți vedea diamantele, în special în magazinele de bijuterii. Diamantele prelucrate sunt foarte frumoase, curate, clare, șlefuite într-o formă aparte, care strălucesc din orice unghi ar fi privite. Fiind mai scumpe decât diamantele neprelucrate, ele nu reprezintă o alegere tocmai potrivită pentru a investi în ele;

diamantele neprocesate (neprelucrate): sunt acele diamante care sunt extrase din zăcământ prin minerit. Ele nu sunt curate, nu sunt clare, nu sunt șlefuite, sunt, pur și simplu, brute, așa cum au fost luate din mină. Fiind mai ieftine decât cele prelucrate, ele sunt alegerea potrivită pentru a investi în diamante.

Diamantele neprelucrate sunt, după cum deja aminteam mai sus, mai ieftine decât cele gata prelucrate și expuse în magazin și, de cele mai multe ori, dacă găsiți un vânzător reputabil, le puteți lua direct din mină și vi se pot livra direct la voi acasă. Achiziționarea lor directă de la locul extragerii lor, elimină imediat intermediarul. Investițiile în diamante sunt o modalitate foarte bună de a folosi fonduri limitate pentru a cumpăra ceva fizic și, în timp ce bursele și piețele de capital fluctuează, la fel ca și prețul aurului și al argintului, prețul diamantelor nu suferă modificări prea mari, el fiind într-o creștere constantă. De ce?

Pentru că diamantele nu sunt dependente de nimic altceva, adică, nu sunt considerate a fi o marfă și nu se vând pe piețele globale, precum se întâmplă cu petrolul, gazul, aurul sau argintul. Diamantele sunt unele dintre cele mai valoroase pietre prețioase din lume. Deținerea fie și a unei cantități mici de diamante vă poate face multimilionari.

Acestea fiind spuse, ele sunt cel mai bun „fond portabil de urgență pentru dezastre”, adică, cea mai ușoară metodă de păstrare a avuției în vremuri tulburi. Investitorii cumpără argint și aur pentru că ambele sunt o „barcă de salvare” în cazul în care economia se prăbușește. Dar întrebarea mea pentru voi este, în caz de urgență, ce ați prefera să luați cu voi, diamante, care sunt ușoare și nu ocupă foarte mult spațiu, sau o grămadă de lingouri de aur sau argint?

Investițiile în diamante sunt o cale sigură și nu foarte scumpă de a aduna o avuție. Dacă sunt făcute corect, oricine are oportunitatea de a-și îmbogăți portofoliul de investiții și de a crea o nouă sursă de venit!