Nutriția pentru copiii înotători

de

Toți copiii care fac un sport precum înotul pot beneficia din plin de efectele unei alimentații sportive. Cum înotul se bazează pe forță, rezistență, anduranță și agilitate, un înotător poate avea un regim de alimentație bazat pe antrenamentul pe care îl urmează și pe cerințele unei anumite competiții la care participă.

Pe lângă efectele de care se poate bucura un atlet prin îmbunătățirea obiceiurilor nutriționale, adolescența este un moment propice pentru introducerea și consolidarea unor deprinderi nutriționale sănătoase pentru anii ce vor urma. Alimentația în sport nu se rezumă doar la nivelul competițiilor.

Este necesar ca un atlet să consume alimentele și lichidele potrivite și înainte, în timpul și după terminarea antrenamentului, pentru a-și maximiza nivelul de energie și pentru a-i oferi acestuia „combustibilul” de care are nevoie, furnizându-i, în același timp, și nutrienții necesari creșterii și dezvoltării performanței de zi cu zi.

Nutriția în sport reprezintă principiul conceperii unui plan de alimentație care să includă alimentele și lichidele specifice unui atlet, care să-l ajute pe acesta să-și maximizeze performanțele fizice. Nu doar un atlet de un nivel superior este singurul care poate beneficia de pe urma unei alimentații corecte, ci și o persoană obișnuită, prin îmbunătățirea performanței și stării generale de sănătate.

Nutriția sportivă este un domeniu în care lucrurile evoluează foarte rapid, în fiecare an producându-se noi descoperiri. Deși există anumite reguli care trebuie respectate când vorbim despre alimentația unui sportiv, este important să țineți minte că fiecare persoană este unică în felul ei, acest lucru însemnând că, pe alocuri, trebuie să se facă anumite modificări în planurile de alimentație pentru sportivi, tocmai pentru ca ele să se potrivească persoanei respective.

Dieta pe care o urmează un sportiv zi de zi se mai numește și dieta de bază. Nu are rost să discutăm despre un anumit tip de nutriție sportivă dacă această dietă este una slabă. Orice strategie de nutriție sportivă oferă cele mai multe beneficii atunci când este combinată cu o dietă de bază echilibrată și bine concepută.

Pentru a vă asigura că un sportiv adolescent are o dietă de bază echilibrată, este important să înțelegeți conceptul de echilibru energetic, ce sunt componentele unui aliment și cum contribuie acestea la generarea „combustibilului” de care are nevoie acel adolescent și care este rolul hidratării.

Adolescența este perioada în care are loc procesul de maturizare și când trebuie ca un sportiv aflat în această situație să primească o cantitate optimă de energie și nutrienți care să îi ofere acestuia tot ceea ce are nevoie pentru o creștere corectă și o îmbunătățire a performanțelor sportive.

Fără doza necesară de energie, sau dacă există un anumit deficit de nutrienți, adolescentul nu se va maturiza sau nu se va dezvolta la potențialul său maxim. Asigurarea unei diete echilibrate unui sportiv adolescent se poate dovedi a fi dificilă, deoarece adolescența este perioada în care individul începe să dețină mai mult control asupra a ceea ce mănâncă.