Puterea aromaterapiei

de

De ce îţi aminteşte mirosul cald al unei prăjituri proaspăt scoase din cuptor? Să fie oare de copilărie? Asemănător este şi mirosul de brad, care invocă un anumit moment, o sărbătoare sau un sezon. Aceste sentimente pozitive sunt datorate asocierii lor cu evenimente fericite din viaţă.

 

Aromaterapia are rolul de a induce o stare de relaxare prin influenţarea creierului şi dorinţa de a-l face să îşi reamintească acele momente fericite. Atunci când simţim o mireasmă cunoscută, se declanşează un proces de recunoaştere şi asociere a mirosului cu evenimentul respectiv. Cu cât aroma este mai puternică şi clară, cu atât sentimentul trăit este mai puternic.

 

Efectul mental şi emoţional depinde şi de puritatea aromei şi sursa sa. Cele japoneze sunt fine, cele indiene au un miros mai aspru, iar cele tibetane sunt recunoscute pentru rafinamentul, naturaleţea şi efectul energizant asupra psihicului.

 

Tradiţia numeroaselor religii include arderea de tămâie, care se presupune că purifică spiritul. Noile cercetări au scos în evidenţă efectul lor benefic şi asupra creierului. Grupul internaţional de cercetători de la Universitatea John Hopkins, alături de cei de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au demonstrat cum, arzând tămâie, se deplasează ionii încărcaţi negativ din sistemul cerebral, având ca efect reducerea anxietăţii şi depresiei. Ne putem aştepta la o nouă ramură a medicinei, cea care va trata tulburările depresive şi stările de anxietate doar prin simple mirosuri.

 

În Feng Shui aromele ocupă un loc important şi sunt folosite în diferite scopuri. Se presupune că pot muta sau transforma energia, astfel încât să influenţeze starea de spirit a unei persoane şi energia generală a locului respectiv.

Stresul şi insomniile

Mirosul de vanilie, lavandă, cafea sau chiar trandafiri te pot ajuta dacă suferi de insomnii sau stres. Conform unui comunicat din partea Universităţii Maryland din Statele Unite “există noi cercetări şi dovezi care spun că aromaterapia, şi în special mirosul de lavandă, încetineşte activitatea sistemului nervos, îmbunătăţeşte calitatea somnului, ajută la relaxarea muşchilor şi îi poate ajuta pe oamenii care suferă de insomnii să adoarmă”.

 

Cercetătorii din Universitatea California, USA, au demonstrat că este nevoie doar de câteva secunde pentru ca o persoană, după ce a simţit mirosul cafelei să se simtă deja revigorat. Toate aceste fenomene au loc la nivelul creierului şi sunt provocate de simţul olfactiv. O altă concluzia interesantă, obţinută în urma unui studiu realizat în Thailanda a evidenţiat că aroma trandafirilor reduce tensiunea arterială şi scade pulsul.

 

Memoria

Anumite amintiri sunt declanşate de arome specifice, tocmai de aceea aromaterapia este folosită şi la pacienţii cu amnezii temporare sau pierderi scurte de memorie. Un studiu realizat de Universitatea Toronto, Canada, demonstrează că memoria revine mult mai rapid dacă mirosul este cât mai clar, adică dacă pacientul l-a recunoscut pentru că l-a întâlnit în repetate rânduri.

 

Concentrarea

Cele mai folosite în aromaterapie pentru a îmbunătăţi concentrarea sunt aroma de mentă, de căpşuni şi cea de oregano. O fabrică din Japonia a decis să îşi parfumeze spaţiul de lucru la fiecare pauză cu aromă de mentă pentru a-şi motiva angajaţii. Acestă simplă acţiune a cauzat o productivitate neaşteptat de mare. Deasemenea, atleţii care miros înainte de o cursă mentă, se pare că evoluează mai bine decât cei care nu fac acest lucru.

 

Puterea aromaterapiei este deseori pusă la îndoială, însă noile studii dovedesc efectele sale reale asupra stărilor noastre fizice şi mentale.