Recenzia unei biblioteci

de

Trăim vremuri în care cărțile din biblioteci sunt înlocuite de cărțile electronice.

Oare ce o să se întâmple cu toate bibliotecile din lume când cartea electronică va fi îmbrățișată de copiii din generația Mileniului 3? Oare cum vor arăta bibliotecile anului 2020?

Personal detest cartea electronică, nu o pot citi, este incomodă și nu o să se compare niciodată cu cartea tipărită. Probabil în momentul în care cineva va scoate un reader care să redea sunetul paginii răsfoite și imaginea paginii întoarse (dacă există, aștept să-mi spuneți și mie,) atunci poate mi-ar trezi curiozitatea de a încerca să citesc o carte pe tabletă.

În momentul de față, biblioteca despre care vă voi vorbi, conține în jur de vreo 130 -150 volume și crește de la salariu la salariu.  Printre acestea, se număra romane scrise de Tom Clancy (scriitorul preferat), Dan Brown, David Baldacci, John Grisham, James Twining, Colin Forbes și mulți alții.

Primul contact cu cărțile, l-am avut pe la vârsta de 11-12 ani și nu pot spune că a fost dragoste la prima vedere. Am început, ca toți din generația Chernobyl, cu Jules Verne, Alexandre Dumas, Amintirile din Copilărie ale lui Ion Creangă și literatura obligatorie din gimnaziu și liceu care pot spune că nu a fost pe placul meu.

După terminarea liceului și în timpul anilor de facultate, a urmat o perioadă de acalmie în care mergeam prin librării, târguri de cărți și nimic nu mă atrăgea. Declick-ul și fitilul care a reaprins pasiunea de a citi, a fost: Conspirația, scrisă de Dan Brown. Acest roman deține și titlul de cartea pe care efectiv nu am lăsat-o până nu am terminat-o. Acest roman, despre care vă voi vorbi într-un articol viitor, are aproximativ 500 de pagini, care le-am citit efectiv în aproximativ 10 – 11 ore. Vreau să spun, că nu puteam să-l las din mână, era cu mine la țigară, la masă, la baie, citeam și în timp ce stăteam în trafic, peste tot.

După acest episod s-a produs un scurtcircuit și pot spune că, după acest moment, unde vedeam o carte mă și opream și îi citeam review-ul și scurta descriere de pe spate. A urmat o perioadă de achiziții, presărată de reproșuri din partea soției, adevărul e că și eu exagerăm, cumpărăm câte 3-4 cărți odată și nu erau  ieftine deloc, până am ajuns să umplu toate rafturile bibliotecii și câteva sertare. Probabil ca nu o sa ajunga la marimea Bibliotecii Nationale, dar o să le pun și în dulapurile de la bucătărie și tot nu mă las de cumpărat.

Sper că nu v-am plictisit și vă aștept săptămâna viitore, cu o carte care se număra printre preferatele mele, care o recitesc de fiecare dată cu aceeași poftă ca și prima oară, scrisă de Tom Clancy (Dumnezeu să-l odihnească, probabil a mers în ceruri să scrie bătăliile dintre Bine și Rău ) : Vânătoare lui Octombrie Roșu.

Vă Mulțumesc și vă aștept data viitoare.