Regiunile viticole ale Frantei

de

Orice consumator entuziast de vinuri ar trebui să știe că un vin bun se poate obține numai în condiții de mediu excelente. Pe planeta noastră există mai multe regiuni foarte cunoscute pentru vinurile pe care le dau. Aici, strugurii sunt cultivați în condiții optime de vreme, din ei obținându-se un vin de calitate ridicată. Să ne concentrăm atenția asupra unei singure țări: Franța.

Fără îndoială, Franța este una dintre primele țări care vă vine în minte atunci când discutați cu cineva despre vinuri. Producția de vin este foarte ridicată aici, 8 miliarde de sticle fiind îmbuteliate în fiecare an în Franța. Pe piața vinului, această țară ocupă o mare cotă.

Regiunile viticole unde se cultivă struguri și se produce vin sunt recunoscute și reglementate de către autoritățile franceze. Vinurile care se obțin în aceste regiuni sunt întotdeauna inspectate, ele trebuind să aibă anumite caracteristici de îndeplinit, care sunt specifice zonei din care provin. Fiecare regiune în parte produce un soi de vin diferit.

Regiunea Alsacia se află localizată de-a lungul râului Rin, în partea de est a Franței, la granița cu Germania. Ea este cunoscută ca fiind o regiune unde se produce mult vin alb. Deși vinul alb este predominant, aici se mai obțin și cantități mai mici de vin roșu. Soiurile de struguri caracteristice acestei zone sunt Muscat, Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer și Riesling.

A doua regiune viticolă importantă a Franței este Bordeaux. În această regiune se obține vin roșu. Ea se găsește de-a lungul coastei Atlanticului. Vinurile care se exportă din zona Bordeaux sunt produse din soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot și, uneori, Cabernet Franc.

Burgundia, sau, după cum mai este numită, Bourgogne, se află în partea de est a Franței. Aici, vinul roșu și vinul alb împart, în măsuri egale, procentul de producție. Regiunea este divizată în 4 mici subregiuni: Cote de Nuits, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise și Maconnais. Soiurile de struguri care predomină aici sunt Chardonnay, pentru vinul alb, și Pinot Noir pentru cel roșu.

O altă regiune interesantă din Franța este și Champagne. După cum vă puteți da seama din numele ei, aici se produce acel tip de vin pe care noi îl cunoaștem sub numele de șampanie. Pe lângă acesta, în Champagne se mai obțin și cantități ceva mai mici de vinuri normale, neacidulate.

În Corsica se găsesc multe vinuri de masă, produse pentru a fi consumate de localnici (și nu numai). Corsica este o insulă aflată în Marea Mediterană, fiind teritoriu francez. Pentru cei care doresc să viziteze această insulă, trebuie menționat că se pot organiza tururi de degustare a diverselor feluri de vinuri specifice zonei.

În munții Franței, foarte aproape de Elveția, regăsim zona numită Jura. La fel ca și în Burgundia, și în Jura se folosesc strugurii Chardonnay și Pinot Noir pentru obținerea vinurilor.

Una dintre cele mai mari regiuni viticole ale Franței este, fără îndoială, Languedoc-Roussillon. Această zonă aflată, aflată în partea de sud a țării, este cunoscută pentru multitudinea de vinuri de masă care se obțin aici.

Credeați că am terminat cu regiunile viticole ale Franței? Nu încă. Vom continua cu o alta, Valea Loarei, localizată în partea central-vestică a Franței, de-a lungul râului Loara. Vinurile albe sunt cele mai întâlnite în Valea Loarei, iar strugurii care sunt cultivați în această zonă sunt Sauvignon Blanc și Chenin Blanc.

Vinurile rose și roșii sunt produse în regiunile Provence și Ron, care se găsesc de-a lungul coastei mediteraneene ale Franței. În munții Alpi avem și zona Savoy, unde putem întâlni, predominant, vinurile albe care sunt făcute din soiuri de struguri specifice acestei regiuni.

Ultima, dar nu cea din urmă regiune, este cea din sud-vestul Franței, care și-a câștigat reputația de zonă unde se obțin mai multe feluri de vinuri roșii seci și vinuri albe dulci.