Rezervația naturală Yosemite

de

Dacă ai șansa să ajungi în statul american California și treci prin partea central-estică a acestuia, trebuie neapărat să faci o incursiune în Parcul Național Yosemite. Aici este locul în care vei găsi priveliști grandioase, unice, munți maiestuoși, cascade uluitoare, arbori gigantici, plus o floră și o faună deosebite și ocrotite de lege. Cu aceste premise, vei intra prin inima Munților Stâncoși magnifici, sălbătici. E o experiență autentică, unică, ancestrală.

Jurnalistul american Horace Greely îl denumea „cea mai măreață minune a continentului” și pe bună dreptate întrucât aici găsești păduri nobile cu arbori seculari, cascade unice și cele mai adânci canioane din câte există.

Un loc unde natura se îmbină perfect

Face parte din lanţul munților Sierra Nevada și se întinde, ocrotit de legi bine puse la punct, pe o suprafață de 1.913 kilometri pătrați. Sute de lacuri și cursuri de apă, zeci de cascade, coaste stâncoase șlefuite în forme nemaivăzute, păduri relicte, arbori giganți și mii de specii de plante și animale toate reunite într-o biodiversitate rară. Yosemite este o rezervație neafectată foarte mult de mâna omului, putând să te bucuri de natură în toate formele ei.

Ecosistemul din Yosemite cuprinde circa 3.500 specii de plante și este casa a 300-500 de urși americani. Din nefericire, mulți urși s-au învățat să obțină hrană de la turiștii sosiți pe aceste meleaguri, fiind periculoși. Ei s-au înmulțit considerabil de la dispariția duşmanului lor natural, ferocele urs grizzly și intră deseori în conflicte cu turiștii, drept pentru care autoritățile investesc, anual, sume mari în programe de educare a publicului.

Parcul beneficiază de peste 1.200 kilometri de poteci montane și 560 kilometri de șosele, care facilitează accesul turiștilor în zonele desemnate special pentru vizitare. Circa 4 milioane de turiști anual vin să viziteze (mare parte din ei se opresc în Valea Yosemite), fapt care poziționează Parcul Național Yosemite pe locul trei în topul celor mai vizitate parcuri naționale și rezervații naturale din Statele Unite. Cascada Superioară Yosemite este a cincea cascadă din lume, ca mărime și tot aici se întâlnește cel mai mare monolit numit El Căpitan.

Ținut faimos datorită priveliștilor nemaiîntâlnite

Cel care a semnat primul act de protecția a Văii Yosemite a fost președintele Abraham Lincoln, care, la data de 10 iunie 1864, a declarat că Valea Yosemite și Pădurea de Arbori Sequoia Giganți a statului California sunt bunuri de importanță națională, iar spațiul trebuie ferit, cu orice preț, de lăcomia omului. Relieful s-a format acum circa 10 milioane ani, când platoul Sierra Nevada s-a ridicat în urma unor mișcări tectonice. Creșterea de nivel a amplificat abruptul văilor, precum și albiile râurilor, rezultând canioanele adânci și înguste, caracteristice regiunii.

Acum un milion de ani, zăpezile s-au acumulat, formând ghețari. Scurgerea ghețurilor a sculptat forma de U a văii care, astăzi, atrage milioane de turiști. Clima este caldă fiind încadrată ca și climă de tip mediteranean.

În parc, poate fi admirată cea mai înaltă cădere de ape din America de Nord, Cascada Yosemite, cu o înălțime de 739 metri. Parcul adăpostește mai mult de 300 specii de vertebrate, dintre care un număr de 85 sunt endemice. Abundă în numeroase turme de cerbi-catâr; alți rezidenți cu coarne sunt muflonii americani. Seara, poate fi observat zborul a numeroși lilieci, cercetătorii descoperind aici 17 specii, dintre care 9 sunt ocrotite de legi. Alte animale pe care le poți admira în sălbăticia parcului sunt râsul american, vulpea cenușie, castorul, marmota cu burtă galbenă, bufnița cenușie și nelipsiții coioți. Peste 150 specii de pasări cuibăresc în împrejurimi.

Aici se înregistrează uneori un fenomen extrem de rar: apariţia curcubeului pe timp de noapte. Mulţi dintre noi au văzut acest fenomen, dar se ştie că el se formează atunci când razele soarelui se reflectă în particulele de apă. Totuşi, în Parcul Național Yosemite curcubeul poate fi văzut şi pe timpul nopţii pentru că şi lumina lunii este capabilă să formeze o astfel de minunăţie rară.

Călare sau cu mașină prin Yosemite

Parcul în sine acoperă o suprafață a cărei vizitare durează cel puțin câteva zile. Este bine să vizitezi Yosemite în general, primăvară, când fluxul cascadelor este maxim și când poți admira uriașii arbori Sequoia în toată măreția lor. Taxa de acces în parc este de 20 USD pentru automobile și 10 USD pentru cei care se aventurează pe jos, cu bicicleta sau motocicleta. Mersul călare , pe cal face de asemenea parte din tradiția locului. Să ajungi în Yosemite, poate fi considerat chiar un scop în viață fiind unul din locurile cele mai râvnite de către pasionații de călătorii.