Salina Ocnele Mari – un loc ce merită vizitat!

de

Faptul că România este o țară binecuvântată cu multe locuri minunate pentru turism nu mai este o noutate.
Ceea ce doresc să vă supun atenției în prezentul articol este una dintre cele 5 saline din România ce ar trebui vizitate de către români și nu numai, respectiv Salina Ocnele Mari. Salina este situată în municipiul Râmnicu Vâlcea și este amenajta la 225 de metri față de nivelul mării.

În Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN 67 (strada Copacelu a municipiului Râmnicu Vâlcea) și strada Alexandru Ioan Cuza a orașului care se intersectează cu aceasta. Pe strada Alexandru Ioan Cuza , din Ocnele Mari , există un indicator „Spre Salină” iar după aprox.200 m se ajunge la locul unde sunt parcate microbuzele care transportă turiștii în subteran.
Vă sfătuim să luați în considerare următoarele sfaturi pentru a avea parte de o vizită plăcută în condiții de maximă siguranță:

– să vă îmbrăcați adecvat temperaturii de 13- 15 grade existente în subteran pe tot parcusul anului;
– respectați programul de transport în subteran;
– evitați aglomerarea în momentul urcării sau coborârii din microbus;
– respectați interdicțiile de depășire a zonelor delimitate;
– nu lăsați copii nesupravegheați;
– pe teritoriul punctului turistic folosiți doar mijloacele de divertisment puse la dispoziție de centrele din salină;
– respectați indicațiile personalului autorizat.

Caracteristici generale
Temperatura : 13 – 15 grade
Altitudinea față de nivelul mării : +226
Diferența de nivel față de intrarea în galerie : 29 m
Lungimea galeriei de acces : 1300 m
Suprafața totală amenajată în subteran : 20.000 m2
Înălțimea camerelor : 8 m

Ceea ce m-a impresionat atunci când am vizitat salina a fost senzația de a trăi sub pământ, înconjurată numai de sare: plafonul să fie din sare, pereții la fel, podeaua din același material.
Nu-ți poți reține admirația în fața măreției naturii și în fața soluțiilor energetice naturale și aici mă refer la menținerea unei temperature constante pe tot timpul anului de 13-15 grade. Amuzant că noi plătim bani pentru încălzire sau aer condiționat, pentru răcire.
În interiorul salinei se găsesc următoarele facilități:

Punct Sanitar
Magazin Alimentar
Magazin Souveniruri
Sală Cinema
Teren de fotbal
Mese de ping-pong
Sală de fitness
Spațiu de joacă pentru copii amenajat cu tobogane și alte centre de activități
Restaurant și cramă
Spații de relaxare
Teren de basket
Teren de voley
Mese de biliard
Teren de tenis de câmp
Sală pentru organizare evenimente festive
Biserică
Grup Sanitar

Rolul salinei, pe lângă cel de extracție a sării este și unul terapeutic, astfel încât aici se pot trata următoarele afecțiuni:

– Astm bronșic (infecțios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt)
– Infecții respiratorii (angine,faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadeuridite)
– Bronșită astmatiformă
– Bronsiectazie (fără hemoptizie)
– Pneumoconioză
– Traheobronșită cronică
– Rinită cronică
– Sinuzită maxilară/cronică
– Bisinoza
– Silicoză gr I și gr ÎI
– Polipoză faringiană
– Amigdalită cronică
– Insuficiență respiratorie restrictivă
– Emfizemul pulmonar
– Diverse tipuri de alergii
– Nevroză
– Stare de oboseală cronică
– Alergii

Există și contraindicații pentru persoanele care suferă de următoarele boli:

– Tuberculoză pulmonară
– Micoze pulmonare
– Cancer bronho-pulmonar
– Boli infecto-contagioase
– Hipertensiune arterială stadiul II
– Boala BASEDOW
– Cardiopatie cronică ischemică decompensata
– Infarct miocardic recent
– Angină pectorală cu crize frecvente
– Cord pulmonar cronic decompensat
– Epilepsie (+ alte afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență)
– Claustrofobie
– Sarcină avansată
– Status asmaticus

Aerosolii sunt micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos.
Aerosolii salini sunt inhalați în mod natural de către oamenii aflați la tratament pe ambele căi: nazal și pe gură.

Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5-0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe.
Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu mărimi între 0,1-0,5 ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Prin absortia de către aceste organe, aerosolii salini realizează acțiunile de dezinfecție,fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulelor,reducerea PH-ului pe ariile organelor de respirație, reducerea și gruparea micro-organismelor iritante.

Prin inhalarea aerosolilor, căile respiratorii sunt curățate de focarele de infecție, prezente atât la adulți cât mai ales la copii, focare ce declanșează și întrețin numeroase boli respiratorii (în majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) și prin a căror prezență, imunitatea organismului, scade treptat.

Sarea, prin natura sa este o substanță bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. Prin depunerea și absortia ionilor salini, la nivelul căilor respiratorii atât superioare cât și cele inferioare, conjugate și cu proprietatea puternic higroscopică, ia naștere efectul de diluție a depunerilor de impurități sau materie străină corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoacă boli și disfuncții respiratorii, pornind de la simple răgușeli, bronșite și chiar astm.

Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesară, prin absortia lor, acționând în primul rând direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea și fluidizarea mucusului de pe căile respiratorii, realizând astfel extragerea materiilor străine dintre cilii și din micro-cavitățile tractului respirator,determinând astfel ușurarea progresivă și de lungă durată a respirației.
Persoanele din salină intră în contact prin intermediul pielii cu atmosfera încărcată cu aerosoli salini. Aceștia sunt absorbiți la nivelul pielii expuse, în proporții corespunzătoare absortiei oxigenului, umidității și desigur prin depunere/precipitare datorită umezelii și diferenței de temperatură a suprafeței pielii față de atmosferă.

Informațiile medicale au fost preluate de pe site-ul www.salinaocnelemari.ro si de pe directorul de locatii din valcea prinvalcea.ro Pe acest site puteți găsi informații la zi cu privire la tarifele practicate și programul de vizitare al Salinei Ocnele Mari, precum și unități de cazare și alte obiective turistice din apropiere.