Voi consumați alimente semipreparate?

de

Firmele de retail au constatat că încet dar sigur se conturează un nou trend în comportamentul clienților, și anume preferința pentru produsele semipreparate.

Producătorii au studiat aceste date și bineânțeles că intuind potențialul de creștere a cifrei de afaceri și implicit a profitului, au mărit gama de  produse de acest gen.
Astfel de la un sezon la altul se remarcă o creștere a numărului de producători care oferă diferite sortimente de mâncare semipreparata.

Potențialul de creștere este o certitudine, în condițiile în care 40% dintre români obișnuiesc să consume produse semipreparate, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piață TNS C SOP pentru Magazinul Progresiv.
Întregul studiu este disponibil la adresa www.magazinulprogresiv.ro

Cele mai utilizate mâncăruri semipreparate sunt cele din carne, urmate de cele cu foietaj și vegetariene, semipreparate din pește, pizza congelată, cașcaval pane, paste cu sos, etc.
Incidența în consum crește în rândul locuitorilor din mediul urban și al persoanelor cu studii superioare, întrucât acest segment este format din personae foarte ocupate care nu pot aloca mult timp preparării mâncării și preferă găsirea unor soluții rapide pentru masă.

Nu trebuie omis faptul că sunt și foarte gustoase produsele semipreparate și trebuie să recunoaștem că puțini dintre noi pot rezista tentației oferite de un aliment gustos și apetisant.
Din punct de vedere al mărcile preferate de români, conform aceluiași studiu, care a avut o bază de 427 respondenți consumatori, lucrurile se prezintă în felul următor:

-marca proprie a unui supermarket este preferată de 30% dintre români;
-11% preferă marca Agricola;
-10% aleg Dr. Oetker;
-8% Edenia;
-7% Bella;
-3% Frosta;
-3% Papane;
-3% Iglo;
-restul de 23% alte mărci.

Referitor la motivele de achiziție, principalul argument adus de consumatorii de semipreparate este legat de rapiditatea preparării acestor produse. Lista este completată de alte aspecte precum:
– gustul foarte bun;
– raportul calitate/preț bun;
– aspectul plăcut al acestora, produsele putând fi servite și invitaților;
– faptul că este un produs pe gustul adulților, dar și al copiilor;
– atributul de produse sănătoase;
– ușurința în preparare, comparativ cu prepararea în casă de la zero a rețetei respective.

Întrebarea care se pune este dacă alimentele semipreparate sunt sau nu sănătoase.
Pentru a mă edifica, am apelat la opiniile oamenilor privind acest aspect, urmărind mai multe comentarii postate pe diverse forumuri. Părerile, cum era de așteptat, se pare că sunt împărțite cam 50% pro 50% împotriva utilizării acestor mâncăruri, întrucât nu sunt sănătoase.

Părerile nutriționiștilor la fel, destul de divergente.Unii consideră că sunt în regulă că respectă niște norme europene de producție, alții că nu sunt sănătoase întrucât conțin multă sare, conservanți și alte substanțe nocive pentru organism.

Personal, consider că produsele semipreparate dacă nu sunt utilizate în exces și doar ocazional, nu dăunează. Uneori chiar ne scot din multe încurcături când suntem presați de timp, iar pregătirea mesei cade tot în sarcina noastră.