We can do it!

de

Rosie the Riveter

Rosie the Riveter este un prototip cultural american, reprezentând colectiv toate femeile din Statele Unite ale Americii care au lucrat în fabricile și uzinele din Uniune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, producând nu numai bunurile pe care le-ar fi produs altfel bărbații plecați la război ci și armament și muniții.

Prima utilizare a termenului “Rosie the Riveter” poate fi atribuită unui cântec din 1942 scris de Redd Evans și John Jacob Loeb. Melodia, care a fost înregistrată de numeroși artiști, printre care se pot menționa Kay Kyser, liderul unui grup muzical de Big Band, a devenit curând un hit național. Cântecul prezintă “Rosie” ca o muncitoare fără odihnă, care lucrează la banda de ansamblare a bunurilor, făcându-și partea sa la contribuția de război.

All the day long,

Whether rain or shine

She’s part of the assembly line.

She’s making history,

Working for victory

Rosie the Riveter.

Adică, într-o traducere aproximativă, dar în spiritul limbii române:

Cât e ziua de lungă,

Indiferent dacă plouă sau e senin,

Ea este parte a liniei de ansamblare.

Ea scrie istorie,

Muncind pentru victorie,

Rosie the Riveter.

 

  1. Howard Miller
  2. Howard Miller (1918-2004) a fost un artist grafic american. A pictat postere în timpul al doilea război mondial în sprijinul efortului de război, printre care celebrul poster “We can do It!”, frecvent identificat gresit ca Rosie the Riveter.

Miller a studiat la Institutul de Arta din Pittsburgh si a absolvit în 1939. A locuit în Pittsburgh în timpul războiului. Lucrarea sa a venit în atenția Companiei Westinghouse (mai târziu, Comitetul de producție coordonare Westinghouse War), și a fost angajat pentru a crea o serie de postere. Posterele au fost sponsorizat de al doilea război intern de producție, Comitetul de Coordonare al companiei, unul dintre sutele de comitete de gestionare a forței de muncă, organizate sub supravegherea Consiliului National War Production.

În momentul publicarii posterului, numele “Rosie” nu a fost asociat cu imaginea; acesta a venit după 1982, când a fost redescoperit afișul în Arhivele Naționale din SUA.

Sursa: Recycling the World