10 oraşe cu o populaţie mare de persoane fără adăpost

de

Pe măsură ce populația planetei noastre crește, la fel se întâmplă și cu numărul persoanelor fără adăpost. Dat fiind faptul că peste tot în lume ne confruntăm cu această problemă, chiar și în cele mai civilizate țări, Comisia Drepturilor Omului a întocmit o listă cu 10 orașe în care se găsesc cei mai mulți oameni ai străzii. Lor le lipsesc chiar și cele mai esențiale elemente ale unei vieți decente, inclusiv o locuință.

Știm foarte bine cum își duc existența oamenii fără adăpost: dorm pe unde apucă (pe trotuare, prin gări, prin parcuri, prin scări de bloc), mănâncă din gunoaie și, uneori, încearcă să facă rost de bani prin cerșit sau prin vânzarea la fiare vechi a diverse obiecte de care noi, ceilalți, nu mai avem nevoie. Spuneam mai sus că, indiferent despre ce țară sau oraș vorbim, această problemă a persoanelor fără adăpost este prezentă peste tot.

1. Manila, Filipine

În Filipine sunt aproximativ 1,2 milioane de oameni ai străzii, iar Manila locuiesc 70000. Foarte mulți filipinezi își duc traiul în mahalale murdare, insalubre, aglomerate, iar sărăcia este, de multe ori, la ordinea zilei, cu ea confruntându-se mulți indivizi. Cei forțați să-și asigure un trai în aceste condiții vitrege se ocupă cu activități precum cerșitul sau vânzarea de obiecte mărunte.

2. Moscova, Rusia

Conform estimărilor, numai în Moscova se găsesc între 10000 și 50000 de oameni fără adăpost. Per total, numărul lor se ridică la 5 milioane la nivel național. Deși această situație ar cere niște măsuri urgente pentru redresarea ei, se pare că nici o autoritate nu este interesată să facă ceva în această privință. Astfel, noi și noi persoane îngroașă rândurile nefericiților care sunt condamnați la a-și petrece restul zilelor în stradă, fără un acoperiș deasupra capului.

3. Indianapolis, Indiana

Statisticile arată că în Indianapolis sunt 15000 de oameni fără adăpost în prezent, iar numărul este într-o continuă creștere, de la an la an. Din nou, ca și în cazul Moscovei, cei care ar trebui să rezolve cumva problema nu sunt interesați sau, poate, nu sunt suficient de pregătiți pentru a-i putea face față. Drept urmare, orașul a avut „onoarea” de a fi înscris în prezentul top.

4. Chicago, Illinois

Un alt oraș din Statele Unite care a avut serios de suferit de pe urma crizei financiare, este și Chicago. Aici, 22,1 % din populație trăiește sub limita decenței, deci este ușor de dedus că foarte multe familii au serioase probleme cu banii și cu asigurarea unui trai bun de la o zi la alta. De aceea, nu este de mirare că mulți oameni ajung și aici în stradă, unde vor fi nevoiți să se apuce de cerșit pentru a putea supraviețui într-un fel.

5. Atena, Grecia

Din cauza problemelor de ordin financiar cu care se confruntă Grecia, condițiile de trai din Atena s-au deteriorat foarte mult în ultima vreme. Astfel, nu mai puțin de 20000 de oameni trăiesc acum pe străzile acestui oraș, 9000 dintre ei provenind chiar din Atena. Dată fiind neputința sau incompetența (ori chiar delăsarea) autorităților în rezolvarea acestei situații, nu ar trebui să ne mirăm dacă vom auzi că numărul persoanelor fără adăpost a crescut și mai mult pe viitor.

6. Rio de Janeiro, Brazilia

Doar în ultimul an, în Rio de Janeiro erau nu mai puțin de 2500 de oameni care trăiau în sărăcie. Ca orice persoană aflată într-o astfel de situație, și ei sunt forțați să se implice în tot felul de activități (adesea, nelegale) pentru a putea face rost de bani sau alte bunuri de care ar avea nevoie pentru a putea supraviețui. Așadar, deoarece numărul oamenilor străzii a crescut în Rio, și infracțiunile comise de aceștia au luat avânt.

7. Roma, Italia

Are o populație a oamenilor fără adăpost de 17000, din care 7000 provin chiar de acolo.

8. San Francisco, SUA

Multe orașe americane, inclusiv cele mari și cunoscute, au fost lovite în plin de criza economică. Din cauza ei, foarte multe persoane au avut de suferit, și-au pierdut locurile de muncă, au rămas fără bani și s-au văzut forțate să trăiască în sărăcie sau chiar pe străzi. San Francisco nu face nici el excepție.

Aici sunt între 3000 și 5000 de oropsiți ai sorții. Foarte mulți dintre ei își fac veacul pe străzi, dorm și se hrănesc pe unde și când apucă și nu sunt pregătiți, de cele mai multe ori, să meargă în adăposturile puse la dispoziție de către autorități, din varii motive. Unele surse spun că numărul oamenilor străzii din San Francisco este ceva mai mare, ajungând chiar pe la 10000 de indivizi.

9. Budapesta, Ungaria

În ciuda faptului că guvernul încearcă să facă tot ce poate pentru a rezolva problema oamenilor străzii, în Budapesta sunt 10000 de persoane care trăiesc în sărăcie sau pe stradă. Dintre aceștia, 6000 sunt chiar locuitori ai Budapestei.

10. Mumbai, India

În India, numărul persoanelor sărace ajunge la 23000000. Mumbaiul este casă a nu mai puțin de 25000 de oameni ai străzii, acesta fiind și unul din principalele motive pentru care a fost inclus în această listă.

Toate orașele prezentate mai sus încearcă să rezolve problema sărăciei și a oamenilor străzii prin luarea a diverse măsuri și inițiative. Guvernele sunt dispuse să le ofere persoanelor fără adăpost un loc de muncă, o locuință și condiții mult mai umane de trai, în încercarea de a-i lua de pe străzi, dar lupta se dovedește a fi una complicată. An de an, pare că numărul oamenilor străzii tot crește, indiferent de măsurile luate.

Unele strategii funcționează, în timp ce altele dau greș. Trebuie, însă, apreciat faptul că, măcar o parte din autoritățile orașelor menționate anterior, își dau silința să pună capăt flagelului sărăciei cât pot ele de bine. Numai timpul poate spune dacă vor avea sau nu succes!