10 paşi simpli pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a familiei tale

de

Dacă ar fi să ieșiți pe stradă și să întrebați oamenii ce părere au despre traiul din zilele noastre, probabil majoritatea v-ar răspunde că, dată fiind situația economică șubredă din aceste vremuri, este mai dificil pentru mulți dintre ei să supraviețuiască de pe o zi pe alta.

Mass-media pune accent în principal pe sănătatea economiei și pe puterea pieței locurilor de muncă. Dar ideea este că fiecare dintre noi avem propria noastră economie, la rândul nostru. Iar stabilitatea acesteia depinde de abilitățile noastre de a menține un venit stabil și de inteligența cu care luăm anumite decizii financiare

Care este problema principală?

Multă lume realizează că nu se află acolo unde ar vrea să se afle din punct de vedere financiar. Acești oameni trăiesc de pe o zi pe alta cu frică și frustrări. Le este frică, deoarece cred că și cea mai mică schimbare în veniturile pe care le obțin ar putea avea consecințe devastatoare asupra vieților lor. Și sunt frustrați, deoarece văd cum cresc cheltuielile pe care le au de făcut în fiecare zi: taxe mai mari, datorii mai mari, prețuri mai mari etc..

Ați mai văzut, probabil, de-a lungul anilor, familii care au avut de suferit în plan financiar. Și v-ați întrebat oare de ce se află într-o asemenea situație? De ce atât de mulți oameni sunt bântuiți de probleme cu banii și de datorii? De ce se roagă să nu li se strice mașina sau să nu le cedeze aerul condiționat? Sau de ce, marea majoritate a lor, nu au prea multe economii puse deoparte?

Care este răspunsul?

La început, este posibil să nu găsiți un răspuns exact la toate aceste „de ce-uri”. Dar, dacă veți privi mai cu atenție, vă veți da seama care este acesta. Foarte multă lume nu are prea multă educație financiară, de aceea tind să aibă probleme cu banii aproape în fiecare zi.

Și aici nu mă refer la educația financiară pe care o primiți în liceu sau facultate (sau, mai bine spus, pe care AR TREBUI s-o primiți, pentru că nu se pune deloc accent pe așa ceva în școlile noastre). Nu aveți neapărat nevoie de o astfel de educație sau de o diplomă specială pentru a vă putea administra în mod responsabil banii.

De regulă, o familie va lua anumite decizii în ceea ce privește cheltuirea banilor ei pe baza unui set de reguli foarte bine întipărit în mintea fiecărui membru al acelei familii. Înseamnă că aceste reguli sunt bune? Nu întocmai. Sunt, mai degrabă, niște reguli standard, uneori prea învechite pentru timpurile în care trăim.

Problema este că nimeni nu le spune acestor oameni cum să-și administreze corect banii. Nimeni nu-i sfătuiește cum să facă mai mulți bani, pentru a nu mai suferi din punct de vedere financiar. Și nimeni nu le spune cam cum ar trebui cheltuiți aceștia într-un mod cât mai responsabil.

De aceea, am decis să vă ofer tuturor o listă de 10 pași simpli pe care să îi urmați dacă doriți să vă îmbunătățiți situația financiară personală.

1. Faceți un grafic sau o listă a cheltuielilor lunare

În fiecare lună, cu toții avem anumite cheltuieli pe care trebuie să le facem. Acestea s-ar încadra la categoria cheltuielilor obișnuite, gen facturi de utilități, rate la casă, rate la mașină, chirie etc.. Puteți grupa unele dintre aceste cheltuieli sau le puteți combina.

De exemplu, puteți grupa creditul luat pentru mașină cu creditul luat pentru casă și puteți categorisi aceste cheltuieli ca datorii. Sau puteți grupa chiria și plata utilităților ca și cheltuieli gospodărești.

Nu este nevoie să urmați întocmai acest model, vă puteți concepe propriul plan sau grafic de urmărire a cheltuielilor lunare!

2. Urmărirea cheltuielilor discreționare

Spre deosebire de cele fixe, cheltuielile discreționare sunt cele făcute pentru lucrurile pe care „v-ar plăcea să le aveți” și pe care este posibil să dați bani chiar lună de lună. Astfel de cheltuieli sunt cele din categoria asupra cărora aveți un control total. Una dintre problemele pe care mulți o întâmpină la final de lună, este că nu știu unde le-au dispărut toți banii.

În general, aceste cheltuieli discreționare sunt de vină. Este foarte ușor să cheltuiți bani prea mulți pe anumite lucruri care nu sunt esențiale. Ieșirile la o cafea, la un prânz în oraș, biletele la loto, serile la cazinou sau achiziționarea unor obiecte de care nu aveți neapărată nevoie sunt un bun exemplu în acest caz.

3. Implicarea familiei în discuțiile despre țintele de atins ale acesteia

Implicarea copiilor în astfel de discuții îi ajută pe aceștia să înțeleagă și să simtă că iau parte activă la un proces decizional important. Adesea, copiii ajung să aibă resentimente față de părinți deoarece aceștia nu vor să le cumpere lucrurile preferate. Însă ei nu-și dau seama ce înseamnă să fii responsabil de o gospodărie sau de o familie.

Ei nu știu că părinții depun eforturi pentru a le asigura un adăpost deasupra capului și mâncare pe masă. De aceea trebuie implicați și ei în discuții despre conceperea unui plan financiar solid pentru familie. În final, tot părinții vor avea ultimul cuvânt, dar este bine să-i faceți și pe copii să realizeze anumite lucruri legate de bani!

4. Evaluarea datoriilor

Odată ce ați făcut lista cu cheltuieli și ați observat că aveți niște datorii mai mari decât ați crezut sau decât vă face să vă simți cât de cât confortabil, este timpul să vă faceți un plan legat de plata acestora. Datoriile sunt extrem de simplu de făcut, dar mult mai greu de plătit, în special cele de pe cardurile de credit.

Nu este deloc neobișnuit să vă folosiți de cardurile de credit pentru a suplimenta veniturile familiilor voastre. Problema apare când nu veți mai putea beneficia de acel „supliment de venit”. Nu numai că nu veți mai putea lua bani de pe cardul de credit, dar va trebui să și dați înapoi banii pe chiar i-ați cheltuit până atunci!

Știm cu toții că dobânzile la cardurile de credit nu sunt tocmai ceva de neglijat! Este foarte important să analizați cheltuielile făcute cu acele carduri de credit și să vedeți cum puteți să le efectuați în alt mod, fără a mai fi nevoiți să scoateți alți bani de la bancă prin intermediul cărții de credit.

Încercați să nu mai plătiți pentru alimente sau carburant cu cardul de credit dacă aveți la dispoziție bani gheață.

5. Concepeți un plan de economisire a banilor

Nu strică să încercați să puneți deoparte niște bani în fiecare lună (sau la fiecare sfârșit de lună, dacă vă mai rămâne ceva din banii pe care i-ați încasat în acea lună). Chiar și cele mai mici sume ar trebui să fie de ajutor. Puneți acei bani la bancă sau într-un loc în care să nu aveți acces prea ușor și nu vă atingeți de ei decât dacă este neapărată nevoie sau dacă aveți o urgență majoră!

6. Evaluați cheltuielile pe care le faceți

În fiecare gospodărie există anumite cheltuieli pe care le putem reduce sau de care ne putem lipsi în totalitate. În mod normal, eliminarea lor nu ar trebui să ne afecteze viața de zi cu zi, ci chiar să ne ajute să mai economisim niște bani! Există două moduri prin care o familie poate face rost de bani.

Prima este prin suplimentarea venitului din alte surse (un al doilea job, o mică afacere de familie, o investiție etc.), iar a doua este prin sacrificarea unor cheltuieli pe care le considerați nenecesare. Știu că sacrificiile nu sunt plăcute, dar sunt una dintre modalitățile prin care puteți avea ceva mai mulți bani când trageți linie la sfârșit de lună.

7. Crearea unui buget

La acest pas tinde să se piardă foarte multă lume. Pentru unii dintre voi, conceperea unui buget sună a fi o sarcină descurajantă și consumatoare de timp. De exemplu, la ce vă gândiți când auziți cuvântul buget? Vă gândiți probabil la termeni precum restrictiv, deprimant, imposibil de urmat etc.. Ei bine, nu sunteți singurii în această situație!

Dar realistic vorbind, un buget bine gândit este una dintre uneltele necesare pentru atingerea succesului în plan financiar. Bugetul personal ar trebui să vă servească drept ghid. Vreți să vă controlați cheltuielile, dar în același timp trebuie să știți și progresul pe care îl faceți.

8. Plasa de siguranță

Încercați să puneți deoparte venitul sau o parte din el pe 3 sau 6 luni într-un cont de economii. Acești bani pot fi folosiți în caz că apar cheltuieli neprevăzute sau în cazul în care doriți să faceți o achiziție cu banii jos, în locul uneia cu credit. O altă componentă a plasei de siguranță poate fi asigurarea de viață.

Aceasta se poate dovedi utilă în caz că membrul familiei pe numele căruia este făcută, moare, asigurând, astfel, un venit pentru o anumită perioadă de timp celorlalți membri ai familiei rămași în viață. De asemenea, și asigurarea pentru accidente (de muncă, de călătorie etc.) sau de invaliditate poate face parte din strategia construirii unei plase de siguranță.

9. Apelați la un consultant sau consilier financiar

Un consultant sau consilier financiar vă poate ajuta să vă reduceți cheltuielile și să vă creați un buget cât mai viabil și mai sănătos. Plus de asta, prin sfaturile oferite de către acesta, nu vă veți mai simți atât de singuri în lupta cu monstrul datoriilor și al cheltuielilor.

10. Nu amânați!

Procrastinarea (sau amânarea lucrurilor) nu este deloc benefică în nici unul dintre aspectele vieții, inclusiv în plan financiar. Mulți dintre noi așteptăm acel moment în care vom fi mai în formă din punct de vedere al finanțelor și de-abia atunci luăm în considerare analizarea situației în care ne aflăm.

Problema este dacă vom ajunge în acea situație vreodată. Dacă vom face exact aceleași lucruri ca și până acum, ce ne face să credem că vom obține alte rezultate? Cel mai bine este să acționăm acum și să nu mai lăsăm treburile nerezolvate pentru mai târziu!