10 sfaturi pentru îngrijirea mobilei

de

Pentru menținerea mobilei într-o stare cât mai bună, este nevoie ca aceasta să fie îngrijită cum trebuie. La urma urmei, ea este o investiție și ca orice astfel de investiție, este bine să aveți grijă de ea dacă doriți să vă bucurați de mobila pe care o dețineți pentru mulți ani de aici înainte.

1. Nu puneți recipiente cu băuturi pe mobila de lemn

Foarte multă lume știe că nu este recomandat să pui pahare, căni sau alte recipiente cu lichide pe mobilă, pentru că se poate deteriora. Însă mai sunt și persoane care nu sunt conștiente de acest aspect, așa că vor lăsa întotdeauna un pahar ud pe o masă de lemn. Poate că nu pare o mare tragedie, dar, în timp, acea masă sau acel obiect de mobilier pe care s-au tot scurs lichide, va ajunge să se păteze.

Dacă vă uitați cu atenție după ce ridicați un pahar cu apă rece de pe o masă, puteți observa că, de pe fundul acestuia, s-au scurs niște picături care au format un mic cerc, formă specifică multor pahare pe care le avem în casă. Deși apa probabil nu va lăsa urme permanente pe mobilă, alte băuturi o pot face (sucul, vinul etc.).

De aceea, pentru a păstra obiectele de mobilier într-o stare cât mai bună și pentru a evita apariția petelor cauzate de băuturi, evitați să lăsați pahare sau căni pline cu apă, suc, lapte, vin etc. pe suprafețele acestora. Dacă totuși acest lucru nu este posibil din diverse motive, puneți paharele pe un suport special conceput pentru ele (se găsesc în orice magazin, putând fi cumpărate la set).

În acest fel, orice lichid care se scurge de pe respectivul pahar va rămâne pe suport și nu se va mai infiltra în mobilă.

2. Schimbați locul obiectelor de mobilier

Mobila care stă multă vreme într-un singur loc, se va uza mai accentuat în anumite zone, acest lucru fiind valabil în special în cazul scaunelor, fotoliilor sau canapelelor. Pentru a preveni o uzură ridicată, pernele fotoliilor sau canapelelor trebuie rotite periodic.

Dacă acestea nu se pot scoate pentru a fi mutate într-o altă poziție, atunci încercați să mutați întregul fotoliu sau întreaga canapea într-o altă direcție.

3. Nu puneți mobila de piele direct în soare

Mobila de piele de calitate ridicată nu trebuie lăsată niciodată direct în soare. Adesea, nu toate obiectele de mobilier din piele au suprafețele acoperite cu o substanță protectoare așa că, în timp, dacă sunt supuse unui bombardament continuu al razelor solare, culoarea lor se va deteriora.

Pentru a evita astfel de probleme, mutați scaunul, fotoliul sau canapeaua din piele într-un loc unde soarele nu poate pătrunde. În caz că nu mai aveți nici un spațiu liber în cameră sau în casă, cumpărați și montați niște jaluzele în încăperea în care țineți mobilierul de piele.

4. Ștergeți praful de pe mobilă frecvent

Când praful este lăsat neșters multă vreme, poate cauza probleme mobilei, afectându-i, printre altele, luciul. Prin urmare, indiferent ce fel de mobilier dețineți, fie că este o canapea de piele, fie că este o bibliotecă, nu uitați să curățați cât mai des praful de pe ea. Acest lucru se poate face cu o cârpă uscată curată sau cu sprayuri speciale de mobilă.

5. Schimbați/rotiți saltelele

La fel ca și în cazul pernelor de canapea sau fotoliu, și saltelele de pat trebuie să fie schimbate sau întoarse pe cealaltă parte pentru a se evita uzura inegală a unei dintre fețe.
[sociallocker]

6. Nu puneți încălțăminte pe mobilă

Atunci când primiți invitați, spuneți-le acestora unde au voie să își lase încălțămintea când se descalță. Același lucru este valabil pentru oricine, inclusiv pentru voi și copii. Adidașii, sandalele, bocancii etc. pot lăsa urme de murdărie și zgârieturi pe mobilă.

7. Folosiți o protecție pentru saltele

Dacă doriți să protejați o saltea de murdărie, uzură sau de tot felul de acarieni sau ploșnițe, înfășurați-o într-o husă. Evident, această husă pe care o cumpărați trebuie să fie de exact aceeași mărimea ca salteaua, altfel o parte a acesteia va rămâne în afară, neprotejată.

8. Nu puneți mobilierul greu direct pe o podea de lemn

Când mobila grea este mutată dintr-un loc într-altul, pot apărea zgârieturi pe podeaua de lemn, care îi vor strica aspectul. De aceea, de fiecare dată când trebuie să schimbați poziția unui obiect de mobilier greu, asigurați-vă că ați luat toate măsurile de precauție și că ați protejat, într-o anumită măsură, podeaua.

9. Curățați lichidele de pe mobilă imediat

De îndată ce ați vărsat lichide pe mobilă, acestea trebuie curățate imediat. Dacă le lăsați să se usuce acolo, ele se vor impregna și mai adânc în fibra lemnului și nu vor mai putea fi scoase foarte ușor.

10. Nu lăsați copiii să sară în pat

Oricât de amuzant este pentru copii să se joace și să sară în pat, acest lucru poate face mai mult rău decât bine. În timp, dacă structura patului este supusă unor șocuri foarte puternice și susținute, poate ceda. Așadar, spuneți-le copiilor să nu mai facă acest lucru, dacă vreți să vă bucurați de acel pat pentru multă vreme.[/sociallocker]