10 utilizări terapeutice pentru uleiul de menta

de

Dintre toate uleiurile esențiale, cel de mentă este unul dintre cele mai versatile, având un miros reconfortant și o aromă aparte. Datorită multitudinii de compuși cu proprietăți vindecătoare din care este făcut, în medicina tradițională este utilizat și apreciat pentru tratarea inflamațiilor, ciupercilor, sau este folosit chiar ca analgezic. Uleiul este extras din planta de mentă, și se poate aplica la nivelul pielii, se poate inhala sau ingera (inclusiv cu alimente).

1. Decongestionant

Menta vă poate ajuta să scăpați de congestiile nazale sau cele situate la nivelul pieptului, ușurându-vă, astfel, respirația. Uleiul conține un ingredient numit mentol, des întâlnit în medicamentele pentru gripă și răceală. Dacă doriți să îl folosiți pentru decongestionare, puneți la fiert 4 litri de apă într-un vas mai mare. După ce s-a încălzit suficient de mult, luați-o de pe foc și puneți în ea 5 picături de ulei de mentă.

Acoperiți-vă capul și vasul în care se află apa cu un prosop și inhalați tot aburul care se adună, până la disiparea lui.

2. Ajutor în curele de slăbit

Uleiul de mentă este un bun aliat împotriva grăsimii, funcționând ca un suprimant al poftei de mâncare. Se crede că el influențează în mod direct acea parte a creierului responsabilă cu senzația de sațietate, permițându-vă, astfel, să mâncați mai puțin și să vă simțiți, totuși, sătui. Puneți câteva picături de ulei de mentă pe un șervețel de hârtie, țineți-l la nas și inhalați adânc înainte de fiecare masă.

3. Calmant pentru piele

Mușcăturile de insecte, iritațiile și arsurile provocate de soare, afectează pielea și vă dau acea senzație de mâncărime. Pentru a o diminua, diluați niște ulei de mentă într-o soluție topică și aplicați-l pe piele. Acesta are un efect răcoritor și calmant, putând grăbi procesul de vindecare al pielii iritate.

4. Ajutor în lupta cu stresul

Se utilizează în aromaterapie pentru reducerea nivelului de stres și a anxietății. Mirosul uleiului are proprietatea de a relaxa și a calma.

5. Benefic pentru împrospătarea respirației

Cel mai adesea, uleiul de mentă este utilizat în produsele pentru împrospătarea respirației, cum ar fi pasta de dinți sau apa de gură, pentru că are proprietăți antiseptice. Se aplică două picături de ulei de mentă pe limbă pentru eliminarea mirosului neplăcut al respirației și pentru eradicarea bacteriilor care îl provoacă.

6. Analgezic

Menta este o plantă bună pentru calmarea durerilor de cap, de spate sau a mușchilor inflamați. Se pun câteva picături de ulei pe o cârpă umedă și se aplică, sub formă de compresă, peste zona dureroasă. Sau, dacă preferați, combinați-l cu ulei vegetal și masați pielea.

7. Tratament pentru micoza piciorului

Datorită proprietăților sale antifungice, uleiul de mentă se poate utiliza și în tratarea micozei piciorului (care mai este cunoscută și sub denumirea de „piciorul atletului). El ajută la vindecarea pielii și a unghiilor afectate. Se prepară un amestec din pudră de talc și douăzeci de picături de ulei de mentă și se amestecă bine.

Se aplică pe zonele afectate în fiecare zi, după baie și după uscarea picioarelor.

8. Ajutor în digestie

Menta este foarte bună pentru reglarea digestiei, eliminând gazele și prevenind balonarea. Adăugarea câtorva picături de ulei de mentă într-un desert cum este înghețata, poate duce la combaterea efectelor pe care le are o masă copioasă asupra sistemului digestiv, oferind, totodată, și o senzație de prospețime în organism.

9. Tratament împotriva acneei

Fiind o substanță anti-inflamatoare, uleiul de mentă diminuează roșeața și umflăturile cauzate de acnee. Proprietățile sale astringente și anti-bacteriene previn și reapariția acesteia. Se ia o sticlă de plastic și se umple cu jumătate de pahar de apă, jumătate de pahar de oțet de mere și o lingură de extract de mentă.

Se pune capacul și se agită bine pentru a le permite ingredientelor să se omogenizeze. Se aplică pe față cu vată.

10. Remediu împotriva răului de mișcare

Unele persoane sunt sensibile la mersul cu mașina, vaporul sau avionul și, nu de puține ori, mișcările la care sunt supuse în timpul călătoriei cu unul dintre cele 3 mijloace de transport, le provoacă o stare de rău. Pentru a scăpa de senzația de greață, se pun câteva picături de ulei de mentă la ambele tâmple, sau se aplică pe un șervețel, care se ține la îndemână pe toată durata călătoriei.

La nevoie, se pune la nas și se inhalează adânc.