3 tehnologii emergente care vor schimba lumea

de

Haideți să facem un mic exercițiu de imaginație. Să ne gândim puțin la o persoană care a trăit din 1875 până în 1965, de exemplu. Aveți idee cam câte tehnologii noi au apărut în decursul vieții acestui om? Nu? Vă spun eu, foarte multe. Dintre ele, pot aminti numai câteva: mașina de scris, freza electrică pentru stomatologi, telefonul, fonograful, becul incandescent, aparatele auditive, ventilatorul electric, mașina de spălat vase, scara rulantă, avionul, primul model de automobil Ford (modelul T), aerul condiționat, defibrilatorul, bomba atomică, chitara electrică, submarinul nuclear, nailonul, vaccinul pentru poliomielită și laserul.

Dacă vom continua mai departe cu exemplul de mai sus, persoana în cauză a decedat tocmai în anul în care își făcea apariția primul microcalculator. Toate cele enumerate mai sus sunt tehnologii sau obiecte care au fost inventate pe parcursul a doar 90 de ani. Poate părea mult 90 de ani, dar când vine vorba de tehnologie, aceasta nu prea cunoaște granițe.

Foarte multe lucruri se pot schimba în aproape un secol. Și, de regulă, se schimbă. Tehnologia ne-a schimbat viețile și continuă să evolueze în fiecare zi, către noi destinații surprinzătoare. Să ne gândim numai la viața noastră din prezent. La câte apariții de noi tehnologii sau obiecte revoluționare ați fost martori? Probabil la multe.

Noi suntem destul de familiarizați acum cu telefonul mobil, cu laptopul, cu tabletele, cu tehnologia bluetooth, cu cea wireless, cu tehnologia NFC (Near-Field Communication), cu televizoarele inteligente sau cu scannerele sau imprimantele multifuncționale de tot felul. Acestea au apărut sau au evoluat (și continuă să evolueze) pe parcursul vieții noastre.

Dar ce se întrevede pentru viitor? Evident, vor apărea noi tehnologii, pe care noi nu le cunoaștem deloc sau foarte bine acum. În acest articol, voi face referire la doar 3 dintre ele, pe care eu le consider ca având potențialul de a schimba lumea. În bine sau în rău, rămâne de văzut…

1. Nanotehnologia

Aceasta este una dintre cele mai interesante, dar și înfricoșătoare tehnologii noi. Nanotehnologia este un domeniu de studiu care se ocupă cu sintetizarea și construirea materialelor la o scară de 100 nm sau chiar mai mică. Nanotehnologia operează în două moduri. Fie pune laolaltă materia alcătuită din bucăți mici pentru a construi ceva cu ea, fie descompune părțile mai mari ale acesteia. De ce este ea așa de importantă?

Nanotehnologia este importantă, deoarece va avea un efect masiv în fiecare aspect al vieții. Acum ceva vreme în urmă, prin 2006, dacă nu mă înșel, se lucra la o nanoparticulă care să vizeze și să elimine celulele canceroase din plămâni.

Ceva și mai devreme, prin 2004, la universitatea Rice din Statele Unite, s-a testat un tratament cu nanoparticule aurii pentru cancer. În cadrul acestui tratament, 150 de șoareci care sufereau de cancer au fost injectați cu nanoparticule aurii.

Având o mărimea foarte redusă, aceste particule nu se atașau de țesutul sănătos, ci doar de cel bolnav. Șoarecii în cauză au fost trecuți, apoi, prin raze infraroșii. În urma acestui pas, celulele canceroase injectate cu nanoparticule au absorbit razele infraroșii, s-au încălzit și au fost distruse.

Pe lângă posibilele avantaje pe care nanotehnologia le poate oferi în domeniul sănătății, aceasta poate ajuta și la reducerea mărimii electronicelor. Ceea ce înseamnă că, pe viitor, vom vedea aparate și dispozitive din ce în ce mai mici. Aplicațiile acestora pot fi multiple. Evident, una dintre primele instituții care va dori să profite de aceste avantaje, va fi armata.

Ea va vrea să poată concepe tehnică de luptă și roboți de mici dimensiuni cu care să poată lupta mai eficient împotriva adversarilor.

2. Energia și combustibilii alternativi

De fiecare dată când prețul combustibililor fosili crește, parcă lumea începe, subit, să fie mai interesată de energiile alternative. Și cum cererea pentru acestea și pentru combustibilii alternativi a crescut, unele companii s-au văzut nevoite să le ia în calcul.

În general, argumentul principal pentru susținerea energiilor alternative este că ele nu sunt poluante, putând fi chiar inepuizabile. Însă unii oameni nu realizează că și aceste energii și combustibili pot avea efecte adverse asupra mediului.

Uneori, unele dintre ele pot produce căldură, poluanți, deșeuri sau pot afecta calitatea solului din care se extrag. Cu toate acestea, există și unele energii alternative, precum energia solară sau cea a vântului, care se pot folosi la o scară mai largă, fără urmări neplăcute asupra mediului.

De asemenea, când vine vorba de combustibili alternativi, producătorii de mașini au început deja de multă vreme să le acorde un interes mai mare și să conceapă vehicule care pot merge atât cu un combustibil alternativ, cât și cu unul normal. De exemplu, avem mașinile hibride, care au un motor electric, alimentat de niște baterii, alături de un motor clasic, alimentat cu benzină sau motorină.

3. Bionetica

Nu știu dacă este neapărat un termen oficial al tehnologiei acesteia, însă ea se poate defini ca o încoporare a tehnologiei în corpul uman. Să ne gândim un pic la Terminator. Ce era el? În principiu, o mașinărie, un robot, al cărui trup era acoperit cu țesut uman viu. Sau să ne gândim și la Robocop.

Robocop nu a fost întotdeauna robot, ci a fost, mai întâi, un om normal, un polițist care a suferit răni înfiorătoare după ce a fost atacat într-o ambuscadă de mai mulți răufăcători. Ceea ce a mai rămas întreg din corpul său a fost luat și a fost combinat cu niște componente electronice, electrice și hidraulice, pentru a face din el primul robot polițist. Practic, cam așa s-ar și traduce Robocop = Polițistul Robot.

De asemenea, să ne gândim și la oamenii normali, din ziua de astăzi, care suferă anumite răni sau anumite accidente în urma cărora rămân fără o mână sau fără un picior. Bionetica îi ajută pe aceștia să poată duce o viață cât de cât normal, prin oferirea unor proteze robotizate cu care aceștia să poată merge sau apuca o linguriță din nou.

Bionetica nu se rezumă doar la membre superioare sau inferioare, ea ocupându-se și de alte zone ale corpului. De exemplu, o persoană poate avea implantat un cip în creier, care să o ajute să aibă performanțe mai bune sau să poată stoca mai multe informațiile, pe care se le proceseze, ulterior, mai repede și mai ușor.

Aceleași cipuri sau implanturi speciale pot fi folosite și la comunicarea cu alte persoane care dispun de aceeași tehnologie, sau cu diverse rețele sau dispozitive speciale, care pot descifra sau citi mesajele transmise de acestea.

Posibilitățile utilizării acestor tehnologii sunt multe, dar dacă vom alege să le folosim în scopuri pașnice, sau pentru a ne distruge inamicii sau chiar întreaga planetă, rămâne numai la latitudinea noastră să hotărâm!