3 tipuri interesante de psihologie

de

Psihologia este descris─â ca fiind o disciplin─â academic─â ce implic─â studiul comportamentelor ╚Öi func╚Ťiilor mentale. Obiectivul ei principal este acela de a ├«n╚Ťelege indivizii ╚Öi grupurile de oameni prin stabilirea principiilor ╚Öi cercet─ârilor specifice anumitor cazuri. Psihologia mai ├«ncorporeaz─â ╚Öi diverse interpret─âri simbolice care sunt folosite pentru a analiza conduita social─â. Fiecare tip de psihologie este studiat de c─âtre exper╚Ťi califica╚Ťi ├«ntr-un anumit domeniu.

Comportamentul uman a r─âmas una dintre cele mai interesante arii de studiu timp de decade ├«ntregi, personalitatea, sentimentele, emo╚Ťiile ╚Öi percep╚Ťiile prezent├ónd varia╚Ťii ale facult─â╚Ťilor mentale care au avut efect ╚Öi asupra rela╚Ťiilor. Psihologia este at├ót o art─â, c├ót ╚Öi o ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi studiaz─â individul, familia ╚Öi societatea cu scopul de a ├«n╚Ťelege func╚Ťiile mentale ╚Öi mecanismele de declan╚Öare pentru anumite tipuri de comportamente care sunt mai greu de explicat. ├Äntre diversele ramuri ale psihologiei, se num─âr─â ╚Öi psihologia anormal─â, cea biologic─â ╚Öi consilierea psihologic─â.

1. Psihologia anormal─â

Acest tip de psihologie studiaz─â tiparele de comportament, emo╚Ťiile ╚Öi g├óndurile care sunt mai pu╚Ťin normale sau obi╚Önuite. Tiparele ├«n cauz─â pot fi sau nu rezultatele unei afec╚Ťiuni mentale. Obiectivul principal ├«n psihologia anormal─â este ├«n╚Ťelegerea schimb─ârilor ├«n natura tiparelor care nu sunt normale ╚Öi care sunt adaptate de la individ la individ. Ea se folose╚Öte de psihopatologie ╚Öi de psihologia clinic─â ├«n cercetarea posibilelor cauze ale problemelor de ordin psihologic.

Studiul psihologie anormale implic─â dou─â tipuri de comportament, ├«n care se g─âsesc ╚Öi comportamentele de tip maladaptiv ╚Öi adaptiv. Comportamentul maladaptiv indic─â anumite probleme care se g─âsesc la unii indivizi ╚Öi vulnerabilit─â╚Ťile pe care ace╚Ötia la au, ei nefiind ├«n pozi╚Ťia de a face fa╚Ť─â stresului cauzat de factorii de mediu.

2. Psihologia biologic─â

Ea implic─â folosirea principiilor biologice ├«n studierea tiparelor de dezvoltare a comportamentului din punct de vedere genetic ╚Öi psihologic, at├ót la fiin╚Ťele umane, c├ót ╚Öi la animale. Psihologia biologic─â se bazeaz─â pe investiga╚Ťii ale nervilor, circuitelor creierului, neurotransmi╚Ť─âtorilor ╚Öi a altor procese biologice, care sunt asociate cu un comportament uman normal sau anormal.

Un exemplu de psihologie biologică îl poate reprezenta studierea comportamentului la bobocii de gâscă și compararea lui cu cel al copiilor mici și formularea unei teorii bazate pe acest studiu. Se mai pot măsura și variabilele biologice, după cum ar fi cele anatomice sau psihologice, care se pot compara, apoi, cu o variabilă de comportament. Psihologia biologică este cunoscută și sub numele de Biopsihologie.

3. Consilierea psihologic─â

Acest tip de psihologie se ocup─â cu cercet─âri ├«n mai multe categorii, care includ procesul de consiliere ╚Öi rezultatele sale, supravegherea ╚Öi preg─âtirea, dezvoltarea carierei ╚Öi s─ân─âtatea ╚Öi preven╚Ťia. To╚Ťi psihologii sunt de acord c─â aceasta implic─â studiul punctelor forte ╚Öi al activelor unei persoane, interac╚Ťiunea dintre ea ╚Öi mediul ├«n care se afl─â, rela╚Ťia dintre educa╚Ťia ╚Öi dezvoltarea carierei persoanei ├«n cauz─â, concentr├óndu-se pe personalit─â╚Ťile intacte.

├Än cadrul consilierii, rela╚Ťia sau leg─âtura dintre psiholog ╚Öi persoana care este consiliat─â reprezint─â atitudinile ╚Öi sentimentele pe care ambii le au unul fa╚Ť─â de cel─âlalt, c├ót ╚Öi modalitatea prin care ace╚Ötia ├«╚Öi exprim─â acele sentimente. Rela╚Ťia poate fi descris─â ├«n 3 moduri:

– o alian╚Ť─â de lucru;

– contra-transfer sau transfer, ├«nsemn├ónd c─â persoana consiliat─â are o percep╚Ťie distorsionat─â a consilierului;

– rela╚Ťie personal─â

Un beneficiu important al psihologiei este acela că oamenii ajung să știe mai multe lucruri despre alt persoane și ajung să cunoască motivele pentru care ei se comportă așa cum o fac. Prin studierea psihologiei, indivizii pot afla și lucrurile de care se tem și cele care îi interesează.