4 motive în favoarea psihologiei

de

Psihologia are potențialul de a vă ajuta să ajungeți să-i înțelegeți atât pe alții, cât și pe voi înșivă. Ceea ce înseamnă că veți avea numai de beneficiat dacă vă decideți să aflați și să învățați cât mai multe despre ea.

Printre subiectele pe care le puteți învăța la psihologie, sunt cele legate de felul cum ne formăm idei, cum percepem lumea din jurul nostru, cum influențează ideile noastre pe alte persoane, cum reușim să-i convingem pe alții și ce greșeli de gândire comitem cel mai frecvent și prin ce metode le putem evita pe acestea. Dar, în afară de aceste beneficii, vă mai pot da încă 4. Iată care sunt ele…

1. Abilitatea de a vă putea auto-ajuta

Cu siguranță este un mare beneficiu să vă puteți analiza și să puteți lucra la îmbunătățirea propriilor sentimente și emoții și la limitarea sau chiar eliminarea dificultăților de care aveți parte la acest capitol. Perspectivele care vă sunt disponibile în psihologie sunt foarte utile în sortarea diferitelor unghiuri din care se poate acționa asupra problemelor și nevoilor pe care le aveți fiecare dintre voi.

2. Abilitatea de vă auto-cunoaște

Odată cu apariția tuturor acestor programe și cărți de self-help, a crescut și potențialul pe care fiecare dintre voi îl are pentru a se cunoaște mai bine. Auto-cunoașterea este extrem de utilă și extrem de critică în procesul folosire al tehnicilor de auto-ajutorare (self-help). Psihologia încurajează să reflectați asupra lucrurilor de care aveți nevoie pentru a reuși să vă faceți o imagine mai de ansamblu mai bună despre propria persoană.

3. Abilitatea de a face distincția între logică (rațiune) și sentimente

Un important beneficiu al studiului psihologiei este abilitatea de a putea face distincția între rațiune și sentimente în gândire. Deși cele două funcții lucrează împreună, rolurile lor nu sunt aceleași. Felul cum acestea sunt înțelese și felul cum funcționează împreună este, adesea, greșit perceput, iar prin studierea psihologiei se poate găsi răspunsul la întrebările legate de funcționarea rațiunii și sentimentelor.

4. Metafizica

La rădăcina fiecărei abordări în psihologie se află un set de prezumții sau presupuneri despre cum funcționează mintea și care este legătura acesteia cu creierul. Adesea, acest aspect foarte important este ignorat, de aceea foarte mulți oameni nu înțeleg exact care este rolul creierului în procesul de gândire.

Cu toate că psihologia a mai avansat din perioada filozofului Rene Descartes (secolul al 17-lea), mulți oameni continuă să aibă cam aceeași vedere de tip dualist, Cartesian a minții și a creierului.