5 efecte negative ale fumatului

de

În trecut, se credea că fumatul nu prezintă nici un efect advers și nici un pericol pentru sănătatea omului. Din acest motiv, existau foarte multe mărci și feluri de țigări care puteau fi cumpărate. Mai mult, se făcea foarte multă reclamă produselor din tutun, fumatul fiind prezentat ca ultimul răcnet în materie de stil de viață.

Lucrurile s-au mai schimbat între timp, populația conștientizând că, de fapt, nu este chiar așa. Cercetătorii au descoperit o legătură destul de clară și directă între fumat și diversele afecțiuni pe care acesta le poate produce corpului vostru.

Chiar și așa, tutunul continuă să fie una dintre plăcerile personale ale multor oameni. Poate că și unii dintre voi v-ați gândit sau chiar ați spus altora cu voce tare „Asta este printre puținele mele plăceri pe care le am, cum să renunț la ea?”. Dacă nu aveați nici un motiv sau nici o intenție de renunța la fumat până acum, poate că ceea ce veți citi în continuare vă va face să reconsiderați cele spuse mai sus.

Așadar, ce efecte negative are fumatul asupra sănătății voastre?

1. Afectează plămânii

Primele organe care vor fi afectate de fumul toxic al țigărilor, sunt plămânii. Toate acele substanțe nocive precum nicotina, benzenul, arsenicul, monoxidul de carbon sau plumbul ajung în plămâni prin inhalare. În timp, ele vor produce degradarea țesuturilor pulmonare și apariția diverselor boli specifice, una dintre ele fiind cancerul. De asemenea, și respirația va avea de suferit. Ați stat vreodată în preajma unui fumător? Ați interacționat cu el? Dacă da, cu siguranță ați remarcat că respirația unei astfel de persoane nu este tocmai plăcută. Țigările lasă, pe lângă substanțe periculoase, și un miros neplăcut în gură, care este inconfundabil.

2. Afectează culoarea pielii și unghiilor degetelor cu care țineți țigara

Pe lângă faptul că degetele se vor îmbiba și ele cu același miros specific de tutun, în timp, acestea se vor îngălbeni, căpătând un aspect urât.

3. Afectează dinții

Indiferent dacă sunteți fumători înrăiți sau doar ocazionali, este important să știți că substanțele aflate în componența unei țigări vor avea un impact negativ, pe termen lung, asupra calității smalțului dinților voștri. Pe suprafața acestora vor apărea petele și tartrul, care sunt foarte greu de înlăturat, dacă nu chiar imposibil.

4. Afectează gâtul

Fumul de țigară nu este bun nici pentru gât. Vă puteți alege cu afecțiuni serioase și aici, inclusiv cancer, nu doar cu o simplă usturime sau un mic disconfort.

5. Afectează silueta

Fumatul poate reduce dorința de a face mișcare în timp, iar acest lucru poate duce și la afecțiuni legate de greutate, precum obezitatea.

Deci, luând în calcul ceea ce s-a discutat până acum, tot mai sunteți de părere că fumatul este un lucru bun? Tot nu ați luat decizia de a renunța complet la țigări? Pentru binele vostru, sper ca răspunsul pe care îl dați la ultima întrebare să fie DA!