5 întrebări pe care să ţi le adresezi înainte de a participa la cursuri online

de

În urmă cu doar câțiva ani, ideea de a participa la cursuri la distanță prin intermediul internetului era una rezervată mai mult celor care aveau înclinații în domeniul informaticii și al tehnologiei. În prezent, din ce în ce mai multă lume începe să realizeze că este extrem de convenabil să faci un curs online, de aceea tot mai mulți oameni profită de faptul că au un calculator și se înscriu la un asemenea curs.

Cu toate că tehnologia de care ai nevoie pentru a participa la un curs online nu este greu de procurat și nici de folosit, trebuie să-ți adresezi 5 întrebări înainte de a te înscrie la unul, pentru a te scuti de stres și nervi după aceea!

1. Ai suficient timp la dispoziție?

Foarte mulți oameni cred, în mod eronat, că un curs online este mult mai simplu și mai ușor decât unul obișnuit. Totuși, majoritatea lor necesită ca tu să fii prezent în mod regulat la ele. De aceea, trebuie să te asiguri că dispui de timp suficient pentru a te „prezenta la ore” prin internet de mai multe ori pe săptămână, de a-ți rezolva sarcinile care ți s-au atribuit și de a interacționa cu ceilalți studenți.

Toate aceste lucruri au nevoie de timp, iar dacă ești dispus să-l investești, vei vedea că participarea la un curs online este foarte convenabilă.

2. Ești disciplinat?

Nu toate cursurile online îți cer să fii în fața calculatorului la o anumită oră și pentru o anumită perioadă de timp, dar sunt și unele la care trebuie să respecți un anumit program. Așa că, este de datoria ta să te prezinți la cursuri de câteva ori pe săptămână și să nu sari peste ele. Este foarte ușor să le pui în coada listei de priorități din cauza programului încărcat pe care îl ai (familie, copii, serviciu, ore de fitness etc.), dar nu este deloc recomandat să faci asta, deoarece vei avea probleme atunci când va veni vremea să iei note sau să dai un examen.

Nu este treaba profesorului să-ți amintească de cursuri, ci este strict responsabilitatea ta. Organizează-ți programul în așa fel încât să ai mereu suficient timp la dispoziție pentru ele.

3. Ai suficienți bani?

Unele cursuri online sunt destul de ieftine sau chiar gratuite, dar cele mai serioase, cu pretenții, costă aproape întotdeauna la fel de mult pe internet pe cât ar costa și în viața reală, indiferent dacă le-ai face la o facultate sau la o agenție. Aceste instituții trebuie să cumpere diverse programe de calculator, să pregătească personal specializat și să ofere diverse servicii studenților după ore, ceea ce înseamnă că și costurile cursurilor la care participi vor fi pe măsură.

4. Ai deprinderile tehnice necesare?

Din fericire, nu trebuie să fii un geniu în informatică pentru a participa la un curs online. Tehnologia s-a simplificat destul de mult în ultimii ani, iar studenții și profesorii o pot utiliza fără mari probleme. Adesea, este suficient să știi să navighezi pe internet și să folosești emailul pentru a lua parte la un curs online.

Înainte de a începe, facultatea sau agenția care oferă cursul respectiv ar trebui să-ți furnizeze o mostră din el, pentru a vedea dacă trebuie să mai dispui și de alte deprinderi necesare pentru a avea rezultate bune în cadrul cursului.

5. Ai echipamentul potrivit pentru curs?

Cum majoritatea cursurilor online se predau prin internet, studenții nu au nevoie de un echipament special pentru a lua parte la el, în afara unui calculator, a unei conexiuni stabile la internet, a unui email, a unui procesor de cuvinte (Word) sau a unui program antivirus. Totuși, este bine să întrebați dacă mai este nevoie și de alte tipuri de echipament, pentru a ști exact ce mai trebuie să cumpărați înainte de a începe un curs online.