5 întrebari pe care trebuie să i le pui consultantului financiar

de

Niciodată nu puteți fi suficient de atenți atunci când vine vorba de administrarea banilor câștigați cu sudoarea frunții. De prea multe ori, suntem tentați să ne încredințăm economiile pe care le-am strâns cu greu, pe o durată lungă de timp, unor consultanți financiari care fie nu au experiența, fie nu au cunoștințele necesare pentru a le administra cu grijă. Nu este de mirare că, la un moment dat, ne putem trezi fără acei bani. Este de ajuns o singură investiție greșită, o singură mișcare nepotrivită și totul se poate duce de râpă. Aceasta înseamnă că, vrem sau nu, va trebui să o luăm de la capăt, să facem alte economii, să strângem alți bani și să muncim și mai din greu pentru a repara, dacă se poate, greșelile altora. Când doriți să apelați la serviciile unui consultant financiar, trebuie să-i puneți acestuia niște întrebări importante înainte de a-i încredința vreun ban. Este mult mai bine să fiți informați corect din timp, decât să regretați amarnic după aceea.

1. Consilierul este om de încredere?

Sau, dacă vreți să folosesc un termen mai select, este el curator? Ce reprezintă un curator, vă întrebați? În cazul de față, curatorul este acea persoană care pune interesele clientului lui mai presus de propriile interese sau beneficii. O altă definiție ar fi un agent responsabil pentru administrarea proprietăților unei persoane în beneficiul acesteia (sau al unui grup). Un consilier care este de încredere ar trebui să vă spună încă de la început ce tarife practică pentru serviciile oferite. De asemenea, el trebuie să vă mai spună și cum plănuiește să câștige bani pentru voi și să vă anunțe dacă se află într-un conflict de interese ce l-ar putea împiedica să vă ofere servicii complete și corecte.

2. Ce experiență are?

Întotdeauna ar trebui să întrebați un consilier financiar ce experiență are în materie de administrare a finanțelor. Nu vă temeți să-i cereți acestuia detalii despre cursul pe care le-a urmat sau despre eventualele diplome sau certificări pe care le-a primit. Sunt diverse examene pe care acesta trebuie să le dea și să le treacă pentru a putea avansa în carieră. Teoretic, cu cât are o experiență mai mare și deține mai multe cunoștințe în domeniul în care activează, cu atât mai mult vă poate fi de folos și vă poate oferi sfaturile de care aveți nevoie.

[sociallocker]

3. Întrebați-l de la bun început ce prețuri practică

Înainte de a începe colaborarea cu un consultant, este bine de știut ce prețuri are acesta pentru serviciile oferite. Pentru a vă crea un portofoliu, cere sau nu un tarif de bază? Lucrează pe un anumit procent de comision din activele pe care vi le administrează? Dacă el primește comision pentru unele produse, va fi în avantajul lui să vi le vândă, dar nu în al vostru să le cumpărați.

4. Cum abordează el investițiile?

Aceasta este o întrebare importantă, pentru că, atunci când faceți investiții, ar trebui să aveți un consultant financiar care are aceeași mentalitate cu a voastră. Dacă sunteți genul de investitor care nu se grăbește să dea cu banii pe fereastră, preferând să aștepte până când descoperă o oportunitate mai bună, alegerea unui consilier care preferă riscurile mari se poate dovedi a fi o mișcare greșită. Uneori, tactica aceasta funcționează, alteori, este un adevărat dezastru. Dacă vreți s-o utilizați, trebuie să vă asumați riscurile care vin cu ea!

5. Este acesta un consilier financiar dedicat vouă sau lucrează în cadrul unei companii?

Dacă un consilier lucrează în cadrul unei companii, trebuie să vă așteptați ca, la un moment dat, acesta să plece sau să se retragă din respectiva companie. Într-o astfel de situație, sunteți nevoiți să alegeți un alt consilier financiar. Cel mai bine este, totuși, să lucrați cu o persoană în care să aveți încredere și cu care să puteți avea o relație de colaborare solidă și pe termen lung.[/sociallocker]