5 muzee de top din Barcelona

de

Barcelona este capitala regiunii autonome Catalunia din Spania și este unul dintre cele mai mari orașe din această țară, plasându-se pe locul 2, având o populație de 1,6 milioane de locuitori. Toată zona metropolitană, care se întinde dincolo de granițele și limitele sale administrative, are o populație care se ridică la 4,5 milioane de locuitori, făcând ca aceasta să fie a șasea cea mai populată zonă urbană din Uniunea Europeană, după alte orașe precum sunt Parisul, Londra, Madridul, zona râului Ruhr și orașul italian Milano.

Acest oraș a fost fondat de romani, iar în Evul Mediu a devenit capitala Ținutului Barcelona. A continuat să rămână un oraș important din cadrul Regatului de Aragon și după unirea cu acesta. Barcelona este un centru cultural important și o principală destinație pentru foarte mulți turiști, datorită moștenirii sale culturale.

Și că tot am adus vorba de cultură, unde se poate vedea mai bine cum a evoluat aceasta de-a lungul veacurilor, dacă nu într-un muzeu? Ceea ce mă aduce pe mine la subiectul acestui articol, și anume prezentarea a 5 muzee de top din Barcelona ce merită a fi vizitate.

1. Muzeul Fundacio Joan Miro

Acest muzeu este unul dintre cele mai cunoscute din oraș și în el sunt expuse lucrările de artă a le lui Fundacio Joan Miro. Acesta s-a născut pe 20 aprilie 1893 și a avut prima sa expoziție în 1921, la Paris, la Galeria La Licorne. A murit în anul 1983, pe data de 25 decembrie.

Muzeul care există în ziua de astăzi este un cadou pe care el l-a făcut orașului în care s-a născut. Clădirea acestuia a fost deschisă publicului în 1975 și a fost concepută de Josep Lluis Sert.

Vizitatorii pot vedea aici o parte din colecția lui Miro, care totalizează 175 de piese de sculptură, 240 de picturi, 4 obiecte ceramice și 9 textile, alături de 8000 de picturi și lucrări grafice. Majoritatea acestora au fost donate de însuși Miro, dar și de către alte persoane, precum nevasta acestuia și artiști ca Pierre Matisse, Francesc Farreras, Manuel de Muga, Marguerite, Josep Lluis Sert și Aime Maeght.

Muzeul ține și unele expoziții temporare, seminarii, seri muzicale, activități pentru copii, activități educaționale și tururi de weekend.

2. Museu d’Historia de Catalunya (Muzeul de Istorie al Cataluniei)

Muzeul de Istorie al Cataluniei are exponate sociale, culturale, politice și economice din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Acesta a fost deschis în 1996 și este în permanență plin de studenți de la diverse universități, elevi, istorici, oameni ai locului și turiști străini, datorită organizării de evenimente cu profil specific regiunii Cataluniei.

Muzeul se află construit pe locul unui fost uriaș depozit din secolul 19 și este împărțit pe 8 secțiuni, fiecare având propria expoziție. Expozițiile „Rădăcinile”, „Marea noastră” și „Nașterea unei națiuni” arată istoria strămoșilor Cataluniei de astăzi.

„La marginea Imperiului”, „Aburul și națiunea” și „Bazele Revoluției” arată evoluția regiunii catalane pe timpul dominației habsburgilor, alături de evoluția culturală și recuperarea economică din timpul erei industriale.

„Anii electrizanți” și „Înfrângere și Renaștere” povestesc istoria secolului 20, a Războiului Civil Spaniol, ale efectelor dictaturii lui Franco asupra Cataluniei și mai povestesc, de asemenea, și istoria primelor alegeri libere și democratice după moartea lui Franco.

3. Muzeul-teatru Dali Figueres

Muzeul-teatru Dali este un tribut pentru artistul Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, născut în Figuerese, Catalunia. Dali este foarte cunoscut pentru lucrările sale suprarealiste. El a fost influențat, în realizarea acestora, de către maeștrii artelor din perioada renascentistă.

Cea mai cunoscută lucrare a sa este „Persistența memoriei”, terminată în 1931. Muzeul se află în clădirea unui fost teatru din secolul 19 (Teatrul Municipal) și a fost deschis publicului în 1974. În el sunt găzduite multe din operele lui Dali, din toată cariera sa, inclusiv unele picturi uluitoare precum „Peisaj în apropiere de Figueras” (1910), „Petrecere în Figueras” (început în 1914), „Grădina Llaner”, „Autoportret”, filmul „L’Age D’Or” (Epoca de aur, 1930), realizat în colaborare cu Luis Bunuel și multe alte opere încântătoare.

În muzeu se află 1500 de opere de artă care includ desene, picturi, sculpturi, fotografii etc..

4. Museu Maritim (Muzeul Maritim)

Muzeul Maritim este unul special în Barcelona, în ele aflându-se exponate vechi de până la câteva sute de ani (perioada 1750-1850). El găzduiește o mulțime de artifacte maritime din zona Barcelonei. În acest muzeu se găsesc modele de corăbii, de ambarcațiuni cu abur, modele de șantiere navale, școli de marină sau modele de nave folosite de Armada Spaniolă.

De asemenea, se mai pot vedea și diverse instrumente de navigație, din toate perioadele, inclusiv secolele 18, 19 și 20, printre care aș aminti cronometrele, sextanți și octanții.

Se mai pot admira, tot aici, și picturi ale unor accidente maritime, ale unor epave, create de pictori cunoscuți, ca M. Urgell, J. Llaverias și R. Marti Alsina. Dacă sunteți pasionați de hărți, aici puteți găsi o colecție de 11 hărți de navigație nautică, alături de atlase produse în secolele 15-17.

În plus, mai pot fi văzute și în jur de 2000 de alte obiecte de cartografie, unele dintre ele din străvechi timpuri.

5. Museu Picasso (Muzeul Picasso)

Muzeul Picasso are una dintre cele mai mare colecții de opere de artă create de artistul spaniol Pablo Picasso. Acesta este unul dintre cele mai populare și mai vizitate muzee din Barcelona. Aici există aproape 3500 de opere care alcătuiesc o colecție permanentă.

Muzeul a fost inaugurat pe data de 09.03.1963, în palatul gotic Aguillar. Ulterior, el s-a extins în palatele Palau del Baro de Balaguer, Palau Meca, Casa Mauri și Palau Finestres.

Colecțiile permanente includ picturi, desene, gravuri și obiecte de ceramică. Printre picturi, se află și două picturi importante în ulei, „Știință și Caritate” (1897) și „Prima comuniune” (1896). Alte picturi ce mai pot fi văzute sunt: „Le fol” (Doamna), „Tragedia” (1903) și portretul Doamnei Canals.

La parterul muzeului se află și o cafenea-restaurant, care are o terasă deschisă, în aer liber.