5 sfaturi de întreținere a mașinii vara

de

Fără îndoială, anotimpul friguros al iernii își spune cuvântul asupra mașinilor noastre. Dar nici vara nu este un anotimp tocmai prietenos cu autovehiculele, ceea ce înseamnă că nu trebuie să neglijăm întreținerea lor nici atunci. Întreținerea unei mașini se face pe durata întregului an, dacă vă doriți ca aceasta să fie într-o condiție cât mai bună.

Pentru a nu avea nici un fel de probleme cu vehiculul pe care îl dețineți, este important să urmăriți sfaturile pe care vi le voi da în continuare, legate de întreținerea acestuia pe durata verii.

1. Aerul condiționat: una din componentele cele mai vitale pe timpul verii, în special în acele momente când rămâneți blocați în trafic. Este nevoie ca acesta să fie verificat în detaliu și pregătit pentru anotimpul călduros. În timp, agentul de răcire din acest sistem se consumă și, pentru a nu suferi avarii pe viitor din cauza lipsei acestuia, trebuie realimentat din când în când.

2. Filtrul de aer: pe timpul verii, mai ales, filtrul de aer tinde să se murdărească mult mai repede, deoarece el este cel care ține departe de motor orice urmă de praf și alte mizerii care, altfel, ar putea ajunge foarte ușor acolo. Dacă nu ați mai înlocuit de multă vreme acest consumabil, atunci acum este momentul să o faceți, pentru a menține un flux de aer cât mai bun spre motor.

3. Bateria: este foarte probabil ca, pe timpul iernii, bateria să fi trecut prin multe. Dacă observați că mașina se cam chinuiesc să pornească, înseamnă că sunt ceva probleme cu bateria, fiind nevoie de înlocuirea acesteia. Mai mult, pe timpul verii, este posibil ca bateria să prezinte și unele urme de scurgeri la nivelul bornelor, datorate căldurii. Asigurați-vă că ștergeți orice urmă de lichid și că verificați cu atenție restul bateriei.

4. Ventilatorul (din compartimentul motor): după cum îi spune și numele, scopul acestui accesoriu auto este acela de a menține motorul rece, mai ales pe timpul verii. Când acesta nu mai funcționează corect sau se blochează complet, lichidul de răcire se încălzește puternic, ducând la producerea unor avarii serioase la motor.

Dacă ați remarcat că acesta nu mai funcționează corect și nu mai răcește motorul așa cum ar trebui, atunci este nevoie să mergeți la un service auto pentru o verificare amănunțită.

5. Cauciucurile: pana de cauciuc este una dintre cele mai întâlnite defecțiuni pe timp de vară. Există, însă, și situații în care, dacă un cauciuc este foarte uzat sau prezintă un anumit defect neidentificat, din cauza rulării pe asfaltul încins, poate ceda catastrofal mult mai repede decât un cauciuc mai puțin uzat sau nou.

De aceea, pe timp de vară, este cât se poate de important să verificați integritatea și presiunea cauciucurilor, pentru a vă asigura că totul este în regulă. Acest lucru se face pe toată durata anotimpului, nu doar o singură dată! Orice pierdere de presiune subită poate indica o pană sau o altă avarie suferită de cauciucul în cauză.

Concluzie

Ambele anotimpuri menționate mai sus (vara și iarna) aduc anumite provocări pentru voi și mașinile voastre, date fiind caracteristicile fiecăruia dintre ele: frig, gheață, polei, zăpadă pe timp de iarnă și căldură excesivă pe timpul verii, de exemplu. De aceea este destul de important să dați o atenție cât mai mare întreținerii vehiculului personal.