6 mituri comune despre fondurile mutuale

de

V─â g├óndi╚Ťi s─â investi╚Ťi ├«n fonduri mutuale? Dac─â r─âspunsul vostru este da, nu rata╚Ťi acest articol, deoarece voi ├«ncerca s─â v─â explic care sunt c├óteva dintre miturile cele mai ├«nt├ólnite despre un fond de investi╚Ťii. Aceste mituri provin din ├«n╚Ťelegerea gre╚Öit─â a no╚Ťiunii de fond mutual ╚Öi a lipsei de experien╚Ť─â pe care o au unele persoane atunci c├ónd este vorba de a se ocupa de astfel de fonduri.

Dac─â ve╚Ťi citi cu aten╚Ťie tot ceea ce am scris eu mai jos, ve╚Ťi putea s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi mult mai bine ce este (sau ce nu este) un fond de investi╚Ťii, cum se administreaz─â acesta ╚Öi cum pute╚Ťi s─â c├ó╚Ötiga╚Ťi mai mul╚Ťi bani de pe urma lui.

1. Un fond mutual este un fond „├«nchis”

Afirma╚Ťia de mai sus este complet gre╚Öit─â. Da, mult─â lume confund─â un fond mutual cu un fond ├«nchis foarte des. Cu toate acestea, cei doi termeni (fond mutual ╚Öi fond ├«nchis) nu sunt similari. Un exemplu de fond ├«nchis este fondul care se tranzac╚Ťioneaz─â la burs─â (├«n englez─â, acesta se nume╚Öte Exchange-Traded Fund ╚Öi se abreviaz─â ETF).

2. ├Än cazul fondurilor mutuale, distribu╚Ťia c├ó╚Ötigurilor de capital pe termen scurt se poate contrabalansa cu o pierdere de capital. Aceast─â pierdere poate fi at├ót pe termen lung, c├ót ╚Öi pe termen scurt

Realitatea este cu totul alta. Distribu╚Ťia c├ó╚Ötigurilor de capital pe termen scurt nu poate fi niciodat─â contrabalansat─â cu o pierdere de capital. Mai mult, aceasta nu are nici un fel de valoare economic─â pentru ac╚Ťionarii unui fond mutual.

3. Un fond mutual este mai scump ca un fond tranzac╚Ťionat la burs─â (ETF)

Se poate s─â existe ╚Öi cazuri ├«n care un fond mutual poate fi mai scump ca un fond tranzac╚Ťionat la burs─â, ├«ns─â, de regul─â, acest lucru se ├«nt├ómpl─â destul de rar. Multe fonduri mutuale sunt mai ieftine ca ETF. Un consilier financiar bun ar trebui s─â v─â poat─â explica mai ├«n detaliu de ce poate ap─ârea o asemenea situa╚Ťie.

4. Fondul mutual este potrivit numai pentru aceia care doresc s─â fac─â investi╚Ťii pe termen lung

Dac─â cineva v─â spune c─â investi╚Ťiile pe termen lung ofer─â mari beneficii, are dreptate. Totu╚Öi, acest lucru nu ├«nseamn─â c─â nu pute╚Ťi investi ├«n astfel de fonduri ╚Öi pentru o perioad─â scurt─â de timp. Din nou, ├«ntr-o situa╚Ťie ca aceasta, cel mai bine este s─â cere╚Ťi sfatul unui consilier financiar. El este cel mai ├«n m─âsur─â s─â v─â ofere toate informa╚Ťiile care v─â pot l─âmuri ├«n leg─âtur─â cu diversele scheme de investi╚Ťii pe termen scurt.

5. Dac─â nu ai o sum─â mare de bani, nu po╚Ťi investi ├«ntr-un fond mutual

Acesta este unul dintre cele mai vechi ╚Öi mai ├«nt├ólnite mituri despre fondurile mutuale. Din cauza lui, mul╚Ťi oameni se feresc s─â investeasc─â ├«ntr-un fond mutual. Trebuie spus c─â exist─â ╚Öi oportunit─â╚Ťi de investi╚Ťii care nu necesit─â sume mari de bani, acestea fiind disponibile ╚Öi celor care nu dispun de un capital mare.

6. Fondurile mutuale sunt produse de capital

Da, este par╚Ťial adev─ârat ce am scris mai sus. Aceste fonduri investesc ├«n diferite instrumente, care pot include orice, de la datorie la echit─â╚Ťi. De aceea, deseori, oamenii catalogheaz─â fondurile mutuale ca fiind produse de capital.