6 mituri comune despre fondurile mutuale

de

Vă gândiți să investiți în fonduri mutuale? Dacă răspunsul vostru este da, nu ratați acest articol, deoarece voi încerca să vă explic care sunt câteva dintre miturile cele mai întâlnite despre un fond de investiții. Aceste mituri provin din înțelegerea greșită a noțiunii de fond mutual și a lipsei de experiență pe care o au unele persoane atunci când este vorba de a se ocupa de astfel de fonduri.

Dacă veți citi cu atenție tot ceea ce am scris eu mai jos, veți putea să înțelegeți mult mai bine ce este (sau ce nu este) un fond de investiții, cum se administrează acesta și cum puteți să câștigați mai mulți bani de pe urma lui.

1. Un fond mutual este un fond „închis”

Afirmația de mai sus este complet greșită. Da, multă lume confundă un fond mutual cu un fond închis foarte des. Cu toate acestea, cei doi termeni (fond mutual și fond închis) nu sunt similari. Un exemplu de fond închis este fondul care se tranzacționează la bursă (în engleză, acesta se numește Exchange-Traded Fund și se abreviază ETF).

2. În cazul fondurilor mutuale, distribuția câștigurilor de capital pe termen scurt se poate contrabalansa cu o pierdere de capital. Această pierdere poate fi atât pe termen lung, cât și pe termen scurt

Realitatea este cu totul alta. Distribuția câștigurilor de capital pe termen scurt nu poate fi niciodată contrabalansată cu o pierdere de capital. Mai mult, aceasta nu are nici un fel de valoare economică pentru acționarii unui fond mutual.

3. Un fond mutual este mai scump ca un fond tranzacționat la bursă (ETF)

Se poate să existe și cazuri în care un fond mutual poate fi mai scump ca un fond tranzacționat la bursă, însă, de regulă, acest lucru se întâmplă destul de rar. Multe fonduri mutuale sunt mai ieftine ca ETF. Un consilier financiar bun ar trebui să vă poată explica mai în detaliu de ce poate apărea o asemenea situație.

4. Fondul mutual este potrivit numai pentru aceia care doresc să facă investiții pe termen lung

Dacă cineva vă spune că investițiile pe termen lung oferă mari beneficii, are dreptate. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu puteți investi în astfel de fonduri și pentru o perioadă scurtă de timp. Din nou, într-o situație ca aceasta, cel mai bine este să cereți sfatul unui consilier financiar. El este cel mai în măsură să vă ofere toate informațiile care vă pot lămuri în legătură cu diversele scheme de investiții pe termen scurt.

5. Dacă nu ai o sumă mare de bani, nu poți investi într-un fond mutual

Acesta este unul dintre cele mai vechi și mai întâlnite mituri despre fondurile mutuale. Din cauza lui, mulți oameni se feresc să investească într-un fond mutual. Trebuie spus că există și oportunități de investiții care nu necesită sume mari de bani, acestea fiind disponibile și celor care nu dispun de un capital mare.

6. Fondurile mutuale sunt produse de capital

Da, este parțial adevărat ce am scris mai sus. Aceste fonduri investesc în diferite instrumente, care pot include orice, de la datorie la echități. De aceea, deseori, oamenii cataloghează fondurile mutuale ca fiind produse de capital.