Accesorii de calculator necesare în fotografia digitală.

de

Dacă tocmai v-ați achiziționat un aparat foto profesional și un calculator nou, și sunteți deciși să vă apucați serios de fotografie, poate chiar să transformați această pasiune într-o afacere, atunci este nevoie și de niște accesorii suplimentare. Acestea vă vor face munca de editare a pozelor mult mai ușoară!

Deși orice calculator de birou vine deja dotat cu tastatură, mouse și monitor, mai puteți adăuga și alte periferice specifice activității de editare foto. Dacă vă puteți simplifica munca și mai mult cu ajutorul lor, nu văd nici un motiv pentru care ați putea considera o investiție de acest gen ca fiind inutilă!

Tableta grafică

Nu întotdeauna este atât de simplu și ușor să editezi pozele pe care tocmai le-ai făcut, cu ajutorul unui mouse. De multe ori, aveți nevoie de o precizie mai mare, pe care acesta nu v-o poate oferi în totalitate. De aceea, achiziționarea unei tablete grafice este o alegere potrivită și logică.

Utilizând o tabletă grafică, puteți face modificări ce necesită o precizie și atenție la detalii mai mare decât se poate obține cu un mouse. Se pot face tot felul de ajustări de finețe, se poate desena și se pot crea diverse lucrări artistice cu ajutorul acesteia.

Cititor de carduri de memorie

Acest dispozitiv se poate conecta la calculator prin intermediul unui cablu, de regulă, care intră într-una dintre mufele USB din unitatea centrală a computerului vostru. În el se pot introduce diverse tipuri de carduri de memorie pe care le utilizați alături de camera foto pentru stocarea pozelor.

Folosind un cititor de carduri, nu mai este nevoie de conectarea directă la calculator a aparatului foto. În acest fel, evitați orice inconvenient legat de prezența unor cabluri în plus pe biroul vostru. Dispozitivele de acest gen pot avea un singur locaș în care se pot introduce carduri, sau mai multe.

Avantajul oferit de acestea este că veți economisi timp, deoarece nu va mai trebui să petreceți mult timp cu pregătirea aparatului pentru conectarea lui la calculator și descărcarea pozelor de pe card.

Hard Disk extern

Dacă nu doriți să amestecați fotografiile pe care le faceți ca hobby sau ca afacere cu cele personale sau cu alte fișiere din computerul personal, cel mai bine ar fi să cumpărați un hard disk extern. Astfel, veți putea stoca toate pozele descărcate de pe cardurile de memorie într-un singur loc, fără a le mai amesteca printre zeci sau sute de alte fișiere personale.

Un hard extern poate avea minimum 250GB, iar capacitatea maximă a acestuia poate depăși 4TB (terrabiți; 1TB = 1000GB). Recomand să cumpărați un hard disk de o capacitate cât mai mare, pentru a putea stoca un număr ridicat de fotografii.

Dispozitiv cu multiple mufe USB (cunoscut și sub denumirea de hub USB)

Având și mai multe accesorii conectate la calculator, veți constata că, la un moment dat, mufele USB disponibile pe unitatea centrală a acestuia nu mai sunt suficiente. Mouse-ul, tastatura, boxele, tableta grafică, hard disk-ul extern, toate acestea au nevoie de o mufă USB liberă pentru a putea fi folosite.

Un hub USB poate rezolva problema de mai sus. Un astfel de dispozitiv dispune de un anumit număr de mufe USB libere. În ele se pot conecta orice alte periferice care nu au mai avut loc în unitatea centrală, din lipsă de USB-uri.

Unitate optică externă

Unele calculatoare, ca de exemplul iMac-ul de la Apple, nu au o unitate optică (DVD/CD writer) instalată din fabrică, așa că va trebui să cumpărați una separat. Sau, dacă totuși are una, dar s-a defectat și nu mai poate fi folosită, se poate suplimenta lipsa ei prin montarea unei unități optice externe.

O astfel de unitate este necesară, mai ales dacă aveți nevoie să creați multe CD-uri sau DVD-uri cu fotografii pentru potențiali clienți sau pentru uz personal. Sau poate reprezenta o bună alternativă la problema legată de spațiul de stocare disponibil pe hard disk-ul existent.

Prin crearea de CD-uri și DVD-uri, puteți reduce numărul de fotografii din calculator, economisind în acest mod mai mult spațiu pe hard!